Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 vermijdbare vergissingen tijdens bezoek aan Londen

Een stedentrip naar Londen is absoluut de moeite waard. De reisafstand is goed te overzien en je hebt de keuze uit vliegtuig, trein, boot, bus of auto. Binnen een paar uurtjes kun je hier als cultuurliefhebber en kosmopoliet je hart ophalen. Laat je meevoeren in een musical op West End. Sidder en beef in de kerkers van de Tower of Londen. Beleef de smaakvolle keukens in Chinatown. Of spendeer al je vakantiegeld op Oxford Street. Om je eerste kennismaking met Londen zo soepel mogelijk te laten verlopen, hou je je aan de Londense etiquette:

1. Stilstaan aan de linkerkant van de roltrap

Met deze houding maak je in Londen geen vrienden. Als links stilstaan niet resulteert in een vrije val naar beneden, levert het je in elk geval een scheldkanonnade op. De linkerkant van de roltrap is voor mensen met haast. Heb je geen haast, dan sta je dus aan de rechterkant. En daar blijf je ook staan.

2. Niet kijken voordat je oversteekt

Eerst links en dan naar rechts kijken. Die regel zit er bij ons van kindsaf aan goed ingebakken. Alleen is deze regel alleen van toepassing op verkeer dat rechts rijdt. En in Londen doen ze dat dus net andersom. Hier kijk je eerst naar rechts en dan naar links. Herhaal dit voor de zekerheid nog een keer voordat je oversteekt.

3. De waarde van taxi’s onderschatten

Ze kunnen er heel authentiek en schattig uitzien, maar in feite zijn het gecamoufleerde limousines. Niet zozeer qua luxe en comfort, maar wel qua prijs. Londen beschikt over een prima OV. En het kost maar een fractie van wat je voor dezelfde afstand per taxi kwijt zou zijn. Het is nog goedkoper om gewoon te gaan lopen. Zo kom je vanzelf langs alle bezienswaardigheden, zonder ondergronds in een volle metro opgesloten te zitten.

4. Slachtoffer worden van (cyber)criminaliteit

Geen enkele grote stad is vrij van criminaliteit. Ook in Londen moet je uitkijken voor zakkenrollers. Hou waardevolle spullen uit het zicht, wees alert op babbeltrucs en hou je tassen in de gaten. Zorg ook goed voor je digitale veiligheid. Openbare netwerken, zoals het wifinetwerk in je hotel, zijn doorgaans slecht of helemaal niet beveiligd. Met een VPN verbinding kun je op een veilige manier gebruikmaken van deze netwerken.

5. Ervan uitgaan dat het OV altijd beschikbaar is

Hoe levendig en werelds ook, Londen is een stad die ’s nachts wel degelijk slaapt. Doordeweeks rijden er tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s ochtends meestal geen metro’s. Ook op zondagen is de dienstregeling beperkter. En tijdens de Kerstdagen zitten alle conducteurs en machinisten zoals gewoonlijk aan de kerstdis. Dat wil dus zeggen dat er geen metro’s en bussen rijden, en maar een paar treinen. Betaal niet teveel voor het OV door telkens een afzonderlijk kaartje te kopen. Met de Oyster Card ben je veel voordeliger uit.

6. Ervan uitgaan dat contant geld nog van deze tijd is

De tijd dat je nog even snel naar het wisselkantoor moest om je euro’s in te wisselen voor ponden is voorgoed voorbij. Tegenwoordig betaal je overal per pin of creditcard. Dat kan een zegen zijn, omdat je niet meer met stapels bankbiljetten hoeft rond te lopen. Maar net zo goed een vloek als blijkt dat je hotel alleen creditcards toestaat en je contante betaling niet wil accepteren. Zorg er dus voor dat je je pinpas en creditcard ook in het buitenland kunt gebruiken en dat je limiet toereikend is.

7. Niet op je beurt wachten

In Londen kom je overal wachtrijen tegen. En niet zomaar wachtrijen, maar perfect geordende rijen. Als er dus iets is waar Londenaars een hekel aan hebben, dan is het wel aan voordringers die deze orde willen verstoren. Je hebt in zo’n geval twee opties. De eerste optie is door netjes aan te sluiten en geduldig op je beurt te wachten. De tweede optie is door op voorhand tickets te kopen voor drukke bezienswaardigheden.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer Londen tips en bezienswaardigheden