Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wie aan Londen denkt, denkt automatisch aan de Big Ben. Naast de rode dubbeldekker bussen en de rode telefooncellen is de Big Ben één van de eye catchers van de stad. De bekende toren is gelegen aan de Theems en staat vlakbij het andere iconische bouwwerk van de stad, het London Eye reuzenrad.

De naam Big Ben wordt vaak gebruikt voor de toren, maar de Big Ben is feitelijk de naam van de grote klok die in de toren hangt. De Big Ben klok is zowel de luidklok als de slagkok en is de zwaarste klok ter wereld. De Big Ben klok hangt in de 97 meter hoge Elizabeth toren welke weer deel uitmaakt van het Palace of Westminster, het gebouw waar het parlement van Engeland dagelijks bijeenkomt om het land te regeren. Voor 2012 heette de klokkentoren officieel de St. Stephen’s Tower maar naar aanleiding van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth II is besloten om de toren om te dopen naar Elizabeth Tower om de langst zittende vorst van het Verenigd Koninkrijk te eren.

De Big Ben in Londen

De Big Ben in Londen bezoeken?

De Big Ben mag dan één van de beroemdste gebouwen van Londen zijn, als toerist is het helaas niet mogelijk om de klokken toren te bezoeken. Enkel inwoners van het Verenigde Koninkrijk zijn in staat om een rondleiding door de toren te krijgen. Dit dient wel geruime tijd voor het bezoek aangevraagd te worden via een schriftelijke brief aan het parlement.

Bereikbaarheid openbaar vervoer
De makkelijkste manier om de Big Ben te bereiken is via de metro van Londen, ook wel de Tube genoemd. Het station van Westminster, gelegen aan de Jubilee Line, ligt het dichts bij de Big Ben. Kijk op onze metro in Londen pagina voor meer informatie over de metro.

 

De geschiedenis van de Big Ben

In 1834 is men in Londen begonnen met de bouw van de klokkentoren van het Palace of Westminster. Nadat door een brand het oude gebouw van het parlement was verwoest besloot men dat het nieuwe Palace of Westminster een klokkentoren moest krijgen. De Big Ben dankt zijn naam aan de politicus Benjamin Hall welke nauw betrokken was bij de bouw van de klokkentoren, hij was tevens de persoon die met het idee kwam voor de bouw van de toren.

De grootste klok in de toren, de Big Ben, werd gesmeed op 10 april 1858 door de Whitechapel Bell Foundry in oost London. Het duurde ruim twee weken voordat de grote klok voldoende was afgekoeld om te worden vervoerd naar de toren aan de Theems. Nadat de toren in 1859 voltooid was werd de beroemde 13,5 ton wegende Big Ben klok geplaatst op een hoogte van 62 meter.

De grote Big Ben klok slaat alleen op de volle uren, de overige 3 momenten in het uur luiden de vier kleinere klokken rondom de Big Ben. Alleen op speciale gelegenheden doet de Big ben dienst als luidklok. Dit is vooral het geval bij een uitvaart van een Koning of Konigin. Bij het overlijden van het staatshoofd slaat de klok het aantal levensjaren van de overledene.

De laatste keer dat de Big Ben dienst deed als luidklok was in 1952, tijdens het overlijden van koning Georde VI sloeg de klok 56 keer. Een andere speciale gelegenheid waarop de Big Ben te horen was als luidklok was tijdens de inleiding van de Olympische Spelen op 27 juli 2012. Ook tijdens de jaarlijkse vuurwerkshow met oud en nieuw staat de Big Ben volop in het middenpunt.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com