[the-subtitle]
[the-subtitle]

Compensatie bij een vertraagde of geannuleerde vlucht

Als je met het vliegtuig op stedentrip gaat naar Londen bestaat er een kans dat je last krijgt van vertragingen. Met name vluchten van en naar het vliegveld van Heathrow hebben grotere kans op vertraging. Heathrow Airport is één van de drukste vliegvelden van de wereld en er hoeft maar één klein ding fout te gaan om de strakke planning van inkomende en uitgaande vluchten in de war te gooien.

Vertragingen zijn heel vervelend maar kunnen helaas altijd voorkomen als je met het vliegtuig op reis gaat. Als een vlucht vertraging heeft opgelopen hoef je dat echter niet zomaar te accepteren. Bij een vertraging langer dan twee uur heb je als reiziger namelijk een aantal rechten zoals recht op verzorging waaronder eten en drinken en eventueel een accommodatie. Het is zelfs mogelijk om een vergoeding te ontvangen als je vertraging aan een aantal voorwaarden voldoet.

De vliegvelden van Londen

Vergoeding bij vertraagde vlucht

De rechten van reizigers van vliegtuigmaatschappijen zijn goed beschermd dankzij een wet van het Europese Parlement welke ook wel bekend staat als de Verordening EG 261/2004. De wet houdt simpel gezegd in dat passagiers gecompenseerd moeten worden bij vluchtvertragingen van meer dan 3 uur, overboekingen of bij vluchten die geannuleerd worden. De vlucht vertraagd compensatie kan oplopen tot maximaal 600 euro per persoon. Het uiteindelijke bedrag van de compensatie hangt af van een aantal factoren, zoals de duur van de vertraging en de lengte van de vlucht.

Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor een compensatie bij een vertraging van je vlucht. De compensatieregels gelden alleen als:

  • De vlucht vanuit een EU-land vertrekt of naar een EU-land terugvliegt
  • De vlucht is uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij afkomstig uit de Europese Unie
  • Een vlucht met een overstap vanuit de EU vertrekt naar een bestemming buiten de EU
  • De vertraging van de vlucht bij aankomst op de eindbestemming drie uur of langer is
  • De vertraging niet het gevolg is van overmacht

Luchtvaartmaatschappijen hoeven geen compensatie te betalen bij vertragingen als deze veroorzaakt worden door buitengewone omstandigheden die niet voorkomen hadden kunnen worden. Deze omstandigheden worden ook wel overmacht genoemd. Bij overmacht kun je denken aan vertragingen door onweer, storm, mist, sneeuw, terrorisme of aswolken als gevolg van een vulkaanuitbarsting.

Ook medische noodlandingen, stakingen van derden zoals luchthavenpersoneel of verkeersleiding, politieke onrust, veiligheids- en beveiligingsrisico’s en natuurrampen vallen onder overmacht. Stakingen van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij worden niet gezien als overmacht. Indien het eigen personeel gaat staken dient de luchtvaartmaatschappij gewoon een vergoeding te betalen aan de passagiers bij vertragingen.

London Gatwick Airport

Copyright: Gatwick Airport Limited

Hoogte van de compensatie

Voldoet je vlucht aan alle voorwaarden welke gesteld zijn door de EU? Dan heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Het compensatie bedrag welke betaald dient te worden door de maatschappij hangt af van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging.

Hieronder hebben we overzichtelijk voor je op een rijtje gezet hoeveel euro compensatie je dient te ontvangen bij een vertraging. Zoals je in de tabel kunt zien lopen de bedragen van de compensatie flink op naarmate de vertraging oploopt. Zonde om geen claim in te dienen dus.

Volgens de Europese wetgeving heb je maar liefst twee jaar de tijd om je compensatie bij een vertraagde vlucht te claimen. Heb je in het verleden een vertraagde vlucht gehad dan is het zeker aan te raden om te checken of je recht hebt op een vergoeding.

Lengte van de vlucht Vertraging bij aankomst Compensatie per passagier
 1500 km of minder Meer dan 3 uur €250,-
Binnen de EU meer dan 1500 km of andere vluchten tussen 1500 en 3500 km Meer dan 3 uur €400,-
Meer dan 3500 km Tussen 3 en 4 uur €300,-
Meer dan 3500 km Meer dan 4 uur €600,-

Indienen van een claim

Het indienen van een claim bij vertraging van je vlucht is vrij eenvoudig. Je kunt zelf een brief sturen naar de luchtvaartmaatschappij met daarin je claim en het bewijs van de vertraging of je kunt de claim uitbesteden aan een vluchtclaimbureau zoals Airhelp.

De kans dat een luchtvaartmaatschappij een claim uitbetaald bij het zelf sturen van een brief is een stuk kleiner dan dat je de claim via een vluchtclaimbureau hebt ingediend. Luchtvaartmaatschappijen doen er namelijk alles aan om niet te hoeven uitbetalen en beroepen zich maar al te vaak ten onrechte op overmacht. Als leek kan het lastig zijn om te controleren of de reden van vertraging wel of niet onder overmacht valt. De vluchtclaimbedrijven hebben juridische experts in dienst die de trucjes van de luchtvaartmaatschappijen kennen en zich niet van de wijs laten brengen door de uitspraken van de maatschappijen.

Een vlucht vertraagd compensatie claimen kan heel eenvoudig online via de website van Airhelp. Dit Deense bedrijf is één van de grootste vluchtclaimbureau’s van de wereld en is erg succesvol in het claimen van compensaties voor vlucht vertragingen. Ze zetten zelfs artificial intelligence in om claims af te handelen door middel van twee “robotadvocaten”. In de speciale compensatiecalculator vul je de luchthaven van vertrek in plus de eindbestemming. Vervolgens krijg je een aantal vragen welke je moet beantwoorden zoals de reden van vertraging die de maatschappij opgaf, de duur van de vertraging en de naam van de luchtvaartmaatschappij, datum van de vlucht en het vluchtnummer.

Na het beantwoorden van de vragen en het invullen van de info bekijkt het systeem of u recht heeft op een vergoeding. Indien dit het geval is kunt u extra bewijs uploaden zoals instapkaarten, e-tickets en foto’s van vertrekborden met daarop de vertraging en kunt u het vluchtclaimbedrijf opdracht geven om de claim bij de maatschappij in te dienen.

Het indienen van de claim is altijd gratis, je betaalt enkel kosten als de claim erkend wordt door de luchtvaartmaatschappij en er uitbetaald wordt. De hoogte van de kosten hangt af van het bedrag wat er uitgekeerd wordt. De actuele tarieven zijn te vinden op de website van het vluchtclaimbureau.

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren