Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Congestion Charge in Londen

Als je met de auto in het centrum van Londen wilt rijden dien je rekening te houden met de Congestion Charge, een soort van tol die je moet betalen om in het centrum van de stad te mogen rijden met de auto, motor, bus of vrachtwagen. De Congestion Charge is in 2003 ingevoerd om het centrum van Londen minder populair te maken bij automobilisten om zo de binnenstad schoner te maken qua lucht en voor een betere doorstroming van het verkeer te zorgen. Voordat de Congestion Charge werd ingevoerd was het centrum van Londen namelijk één grote verkeersopstopping met alle gevolgen van dien voor de luchtkwaliteit. Dit probleem is dankzij het tolstysteem grotendeels opgelost en vandaag de dag is het centrum van Londen een stuk aangenamer.

Doordat vrijwel alle populaire bezienswaardigheden van Londen binnen de Congestion Zone liggen is het niet verstandig om de hoogtepunten van Londen te gaan bezoeken met de auto. Je betaalt namelijk niet alleen de Congestion Charge, parkeren in het centrum van londen is ook niet goedkoop. Sowieso is het rijden in hartje Londen vaak geen pretje door de files op de wegen naar het centrum en in het centrum zelf en het tolstysteem van de Congestion Charge maakt het er niet leuker op.

De Congestion Charge zone in Londen

De Congestion Zone in Londen

De congestion zone in het centrum van Londen ligt ruwweg tussen de Tower Bridge, Shephard’s Bush, Olympia en Earl’s Court. Hierboven hebben wij een afbeelding toegevoegd waarop de gehele Congestion Zone in Londen is te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter formaat of bekijk de interactieve plattegrond op de website van Transport of London.

De Congestion Zone in Londen wordt aangegeven door middel van borden langs de kant van de weg met een cirkel met een letter C erin en door een rode cirkel met een witte letter op het wegdek. Veelal staat er ook op de borden tussen welke tijdstippen de Congestion Charge van toepassing is door middel van een klein bordje eronder met bijvoorbeeld “Mon – Fri 7 am – 6 pm”. Als je voorbij deze borden rijdt wordt je kenteken automatisch door een camera geregistreerd en betaal je voor de gehele dag.

Let dus goed op deze borden, want als je per ongeluk langs zo’n bord rijdt betaal je gelijk voor de hele dag. De camera staat vaak enkele meters achter het bord dus je ontkom niet aan de camera.

Staat je auto in de garage van je hotel of appartement? Dan betaal je alleen voor de dagen dat je daadwerkelijk de garage uitrijdt, je betaalt dus niets als je de auto twee dagen binnen laat staan omdat het kenteken van de auto niet door de camera’s wordt gespot.

Kosten Congestion Charge & betalingen

De Congestion Charge kost £11.50 per dag en geldt op werkdagen van 07:00 tot 18:00 uur. Als je meerdere keren op dezelfde dag de zone in en uitrijdt betaal je slechts eenmalig de Congestion Charge. In de avond en in het weekend is er geen Congestion Charge. Ook op 25, 26, 31 en 1 januari en tijdens de Bank holiday vakanties betaal je geen Congestion Charge als je met de auto in het centrum van Londen rijdt.

Congestion Charge betalen
De makkelijkste en beste manier om de Congestion Charge te betalen is door een account aan te maken op de officiële website van London Transport: congestioncharging.tfl.gov.uk. Als je een account aanmaakt moet je een aantal gegevens opgeven waaronder het kenteken van je auto, je naam en je adres.

De Congestion Charge zone in Londen

Hou er rekening mee dat je altijd VOORAF de Congestion Charge online moet betalen, of in ieder geval voor middernacht op de dag dat je de zone bent ingereden. Doe je dit niet dan krijg je namelijk een boete, ook wel Penalty Charge Notice (PCN) genaamd welke kan oplopen tot 240 pond. Betaal je de dag nadat je de zone bent ingereden dan is de Congestion Charge 14 pond maar deze loopt snel op naar 160 pond als je later betaalt. Op die 160 pond krijg je overigens wel een korting van 80 pond als je de boete binnen 14 dagen betaalt. Betaal je niet binnen 28 dagen dan wordt het boetebedrag met 50% verhoogd naar 240 pond.

Auto Pay
Je kunt ook een korting krijgen van 1 pond per dag op de Congestion Charge als je betaalt met Auto Pay waarbij je automatisch betaalt voor de Congestion Charge via je creditcard of bankrekening. Voor Auto Pay moet je eenmalige 10 euro betalen bij de registratie waardoor deze manier van betalen alleen interessant is voor mensen die vaker in de Congestion Zone rijden. Meer info over Auto Pay lees je op deze website.

Parkeren buiten de Congestion Zone

Als je wilt voorkomen dat je de Congestion Charge moet betalen kun je er ook voor kiezen om buiten de zone te parkeren en vervolgens verder te reizen met het openbaar vervoer.Buiten de zone kun je parkeren voor ongeveer 10 tot 20 pond per dag.

Eén van de parkeerterreinen welke populair is om te parkeren buiten de zone is de parkeergarage van Thomas More Square Car Park. Deze parkeergarage ligt buiten de Congestion Zone vlakbij de Tower Bridge waardoor je vanaf de parkeergarage eenvoudig met de metro vanaf het Tower Hill metrostation verder naar het centrum van Londen kunt reizen. De kosten voor parkeren in deze garage liggen tussen de 10 en 13,50 pond per dag.

Taxi in Londen

T-Charge en de Ultra-Low Emission Zone (ULEZ)

Sinds 2017 heeft het bestuur van Londen de T Charge ingevoerd wat ervoor moet zorgen dat vervuilende oudere auto’s de binnenstad van Londen gaan mijden. De T-Charge geldt voor auto met een emissiecode lager dan Euro 4 en bedraagt 10 pond per dag welke bovenop de 11,50 pond van de Congestion Charge komt. Net zoals de Congestion Charge geldt de T-Charge op werkdagen tussen 07:00 en 18:00 uur.

Vanaf april 2019 wordt de T-Charge vervangen door de Ultra-Low Emission Zone, ook wel de ULEZ genoemd. De ULEZ zones gelden 24 uur per dag, zeven dagen in de week en zijn dus een stuk strenger dan de T-Charge en Congestion Zone’s welke slechts op werkdagen geldig zijn. Meer infor over de ULEZ is te vinden op de website van Transport of London.

Wilt u weten in welke emissiecode uw auto valt? Dit kunt u controleren op de website van Autoweek door uw kenteken in te voeren en onder het kopje Milieu vindt u de emmisiecode of bekijk de website van TfL voor meer informatie over de ULEZ zone en emissie codes.

De volgende emissiecodes mogen de ULEZ zone nog betreden zonder te betalen:
Voor motoren: Eur0 3 en hoger
Voor benzine auto’s: Euro 4 en hoger
Voor diesel auto’s: Euro 6 en hoger
Voor vrachtwagens en bussen: Euro 6

Valt uw auto niet binnen de ULEZ norm? Dan betaal je 12,50 pond per dag bovenop de 11,50 pond van de Congestion Charge.

Auto registreren
Hou er rekening mee dat u uw auto veelal dient te registreren voor de T-Charge en ULEZ zone. Dit kunt u doen via de website van Transport of London. Meer informatie hierover is te lezen op deze website.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer Londen tips en bezienswaardigheden