Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Brexit: dit gaat er veranderen voor je vakantie naar Engeland

Op 1 januari 2021 is Engeland uit de Europese Unie gestapt. Dit heeft gevolgen voor onder andere het vervoer van goederen, vakanties in Engeland en het drijven van handel met het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig heeft de Brexit relatief weinig effect op vakantiegangers die een stedentrip naar Londen willen maken of op vakantie gaan naar een andere plek in Engeland.

Hieronder hebben wij de veel gestelde vragen over de Brexit en een vakantie naar Engeland voor je op een rijtje gezet.

Kan ik na de Brexit nog naar Engeland reizen?

Ook na de Brexit op 1 januari 2021 kunnen Europeanen zonder probleem een weekendje Londen boeken. Toeristen die Londen of een andere plek in Engeland willen bezoeken wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Zolang je beschikt over een geldig paspoort mag je gewoon naar Engeland reizen. Tot en met 30 september 2021 mag je nog met een ID-kaart uit één van de Europese landen naar Engeland reizen. Vanaf 1 oktober is het niet langer toegestaan om met een identiteitskaart naar Engeland te reizen, vanaf die datum is iedereen die naar Engeland reist verplicht om een geldig paspoort bij zich te hebben.

Let op, Schotland, Wales en Noord-Ierland maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk en volgen dezelfde regels.

Heb ik een visum nodig om naar Groot-Brittannië te kunnen reizen?

Nee het is niet nodig om als Nederlander of inwoner van een ander land uit de Europese Unie een visum aan te vragen. Toeristen kunnen maximaal 6 maanden achter elkaar zonder visum in Engeland verblijven. Het enige wat je nodig hebt om naar Engeland te kunnen reizen is een geldig paspoort. Als je wilt gaan wonen en werken in Engeland heb je wel een visum nodig.

Douane regels na de Brexit

De bagagecontrole is na de Brexit een stuk strenger geworden. Voor 1 januari 2021 was er vrij verkeer van goederen mogelijk, maar door de Brexit is daar een einde aan gekomen. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2021 nog slechts 1 liter sterke drank belastingvrij mee mag nemen en 1 slof sigaretten. Aangezien de sigaretten in Engeland nog duurder zijn dan in Nederland is dat laatste waarschijnlijk niet interessant om te doen.

Ook mogen sommige producten, zoals Britse cheddar, zuivel, vlees of vis, niet meer meegenomen worden vanuit Engeland. Ook niet als ze vacuüm verpakt zijn.

De belastingvrije grens ligt vanaf 1 januari 2021 op 430 euro. Wanneer je aankopen in Engeland samen omgerekend naar euro’s duurder zijn dan 430 euro moet je bij aankomst in Nederland hier belasting over betalen. Als je op de heen- of terugreis omgerekend 10.000 euro of meer aan contact geld meeneemt moet je hier aangifte van doen bij de douane.

De Douane Reizen App is handig om op je telefoon te hebben om altijd goed geïnformeerd te blijven omtrent de actuele douane regels voor een vakantie naar Londen.

Telefoon- en internetkosten mobiele telefoon

Binnen de Europese Unie kun je gebruik maken van je databundel. Doordat Engeland na 1 januari 2021 uit de EU is gestapt, kan het zijn dat je hier geen gebruik meer kan maken van je databundel. Dit kan zorgen voor een hoge telefoonrekening. Zet dus je roaming uit of sluit een extra bundel af voor internet buiten de EU. W

Let op, controleer goed bij je telefoonmaatschappij wat de huidige regels zijn omtrent roaming kosten in het Verenigd Koninkrijk. Onder andere VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN hebben aangegeven dat ze voorlopig geen roamingkosten zullen gaan rekenen in het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze situatie zal standhouden.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer Londen tips en bezienswaardigheden