Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De zes vliegvelden van Londen

Londen telt maar liefst zes verschillende vliegvelden, dit maakt de regio van Londen tot het drukste vliegknooppunt van de wereld. Jaarlijks vliegen een kleine 150 miljoen passagiers via één van de zes luchthavens van Londen naar hun bestemming. Met zoveel luchthavens kan het soms lastig zijn om de beste goedkope stedentrip Londen te vinden. Want welke luchthaven is nou het meest geschikt om naartoe te vliegen voor jou? Er zijn immers grote verschillen tussen de afstand tot en met het centrum van Londen, de ticketprijzen en de bijkomende kosten voor de luchthaven transfer. Sommige luchthavens lijken goedkoop maar liggen een flink eind van het centrum en andere lijken dichtbij te liggen, maar vliegtickets voor deze luchthaven zijn een stuk duurder. Kies je de verkeerde luchthaven dan kan je citytrip naar Londen opeens een stuk duurder uitvallen.

Om het je makkelijker te maken hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van alle zes de luchthavens in Londen, inclusief informatie, tips en de mogelijkheden om vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen te reizen.

Luchthavens in Londen

De zes verschillende vliegvelden van Londen liggen verspreid rondom Londen op afstanden van 22 tot 64 kilometer van het centrum. Eén van de zes luchthavens, London City Airport, ligt niet buiten de stad maar midden in de stad aan de rivier de Theems op slechts 14 kilometer van het centrum.

Als het gaat om de exacte afstand vanaf de luchthaven naar het hart van Londen kan er de volgende top 6 gemaakt worden:
1. London City Airport (14 kilometer van het centrum)
2. London Heathrow Airport (22 kilometer van het centrum)
3. London Gatwick Airport (45 kilometer van het centrum)
4. London Luton Airport (55 kilometer van het centrum)
5. London Stansted Airport (56 kilometer van het centrum)
6. London Southend Airport (66 kilometer van het centrum)

Vliegtickets Londen

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar één van de vliegvelden van Londen? Neem dan eens een kijkje op onze vliegtickets pagina voor een overzicht van goedkope vliegtickets naar Londen en reizen naar Londen of vergelijk eenvoudig en snel alle vliegtickets voor vluchten naar Londen op de website van Vliegtickets.nl of WTC.nl.

1. London City Airport

London City Airport (LCY) ligt zoals de naam al doet vermoeden in de stad zelf, ten oosten van het centrum van Londen nabij de A13 snelweg in het Royal Docks gebied. Dankzij de centrale ligging midden in de stad is het vliegveld met name populair bij zakenmensen die ’s ochtends vroeg richting Londen vliegen en in de avond weer terug naar huis.

Het vliegveld ligt vrijwel direct aan de Theems in de buurt van het zaken district City of London en de Canadry Wharf. Het vliegveld is relatief klein waardoor het een verademing is ten opzichte van het drukke vliegveld van Heatrow. Door de kleinschaligheid ben je relatief snel langs de douane en kun je binnen no time je koffers ophalen bij de bagageband.

Dagelijks gaan er rechtstreekse vluchten van o.a. KLM, Cityjet en British Airways van Amsterdam en Rotterdam naar de luchthaven van London City Airport. Als je wilt weten welke vluchten er precies naar London City Airport vliegen kun je online eenvoudig een vlucht volgen naar London City Airport. De ligging van London City Airport mag dan ideaal zijn, nadeel aan de luchthaven zijn de prijzen die relatief hoog liggen. Dit komt vooral doordat de low-cost airlines niet op deze luchthaven in hartje Londen vliegen. Maar daar staat wel tegenover dat je flink bespaart op reiskosten en reistijd naar het centrum van Londen.

Afstand & openbaar vervoer
London City Airport ligt op 11 kilometer van het centrum van Londen, op ongeveer 30 minuten rijden. De snelste manier op vanaf London City Airport naar het centrum van Londen te reizen is door middel van de Docklands Light Railway (DLR). Een ticket kost je een paar euro en binnen een half uur brengt de DLR je vanaf het station London City Airport naar het metrostation Bank in het zakendistrict City. Vanaf hier kun je overstappen op de overige metrolijnen die je naar het centrum van Londen brengen.

Kijk voor meer informatie over London City Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

Vliegveld transfer
Ben je op zoek naar een transfer vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen? Neem dan een kijkje op onze vliegveld transfer naar centrum Londen pagina voor tickets voor de bus, trein en metroverbindingen met het centrum van Londen.

Vliegtickets London City Airport
Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar London City Airport? Vergelijk eenvoudig en snel alle vliegtickets voor vluchten naar Londen op de website van Vliegtickets.nl of WTC.nl.

2. London Heathrow Airport

Het grootste vliegveld van Londen is de internationale luchthaven London Heathrow Airport (LHR). Op London Heathrow vertrekken en landen vrijwel alle intercontinentale vluchten en als je moet overstappen tijdens een intercontinentale vlucht vanaf Amsterdam Schiphol dan is dit vrijwel altijd op Heathrow.

Is Londen je eindbestemming en vlieg je vanaf Amsterdam Schiphol? Dan is het waarschijnlijk goedkoper om te vliegen op één van de andere luchthavens van de stad. De reden is dat de low-cost airlines zoals Ryanair en Easyjet niet op de luchthaven van London Heathrow vliegen.

Afstand & openbaar vervoer
De luchthaven van Heathrow ligt op ongeveer 22 kilometer afstand van het centrum van Londen. Als je met het openbaar vervoer reist kun vanaf London Heathrow gebruik maken van de metro of de trein. Met de metro duurt het in het meest gunstige geval ongeveer een uur om vanaf het vliegveld naar het centrum te reizen, de trein doet er afhankelijk van de gekozen trein een kwartier tot een half uur over.

Kijk voor meer informatie over London Heathrow Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

Vliegveld transfer
Ben je op zoek naar een transfer vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen? Neem dan een kijkje op onze vliegveld transfer naar centrum Londen pagina voor tickets voor de bus, trein en metroverbindingen met het centrum van Londen.

Vliegtickets Heathrow Airport
Ben je op zoek naar voordelige vliegtickets naar London Heathrow Airport? Vergelijk eenvoudig en snel alle vliegtickets voor vluchten naar Heathrow op de website van Tix.nl.

3. London Gatwick Airport

Ten zuiden van Londen ligt de luchthaven London Gatwick, airportcode LGW. Na de luchthaven Heathrow is Gatwick het drukste vliegveld van Londen. Dat is op zich vreemd aangezien de luchthaven slechts één landingsbaan en één startbaan heeft. Daarmee is Gatwick ook direct de drukste luchthaven met maar één baan ter wereld. Door deze lage capaciteit hebben de vluchten van en naar Gatwick vaker dan gemiddeld last van vertragingen.

Voordeel van Gatwick is het feit dat naast KLM en British Airways ook de lowcost maatschappijen zoals EasyJet en Ryanair op de luchthaven vliegen. Hierdoor kun je vrij voordelig naar Londen vliegen.

Afstand en openbaar vervoer
London Gatwick ligt op ongeveer 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Gelukkig zijn er tal van transfermogelijkheden van en naar de luchthaven. Met de National Express en Easyjet bussen bedraagt de reistijd tussen de 75 minuten en twee uur, mede afhankelijk van de drukte op de weg en je eindbestemming in Londen.

Naast de bus kun je ook met de trein vanaf het vliegveld van Gatwick naar Londen reizen, de Thameslink trein van Gatwick naar Londen St. Pancras doet er een klein uur over. Ook rijdt de Gatwick Express naar het London Victoria station. Deze treinverbinding doet er een stukje sneller over, binnen een half uur tot maximaal een uur sta je in hartje Londen.

Kijk voor meer informatie over London Gatwick Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

Gatwick Airport vliegveld transfer
Ben je op zoek naar een transfer vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen? Neem dan een kijkje op onze vliegveld transfer naar centrum Londen pagina voor tickets voor de bus, trein en metroverbindingen met het centrum van Londen.

Vliegtickets Gatwick Airport
Ben je op zoek naar voordelige vliegtickets naar de luchthaven van Gatwick in Londen? Vergelijk eenvoudig en snel alle vliegtickets voor vluchten naar Londen Gatwick Airport op de website van Vliegtickets.nl.

Kijk voor meer informatie over London Gatwick Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

4. London Luton Airport

De luchthaven van London Luton (LTN) is na London City Airport het kleinste vliegveld in de regio van Londen. Qua ligging is London Luton niet direct de meest logische keuze voor een kort bezoek aan Londen, maar daar staat tegenover dat je wel vaak goedkoop op Luton kunt vliegen met Ryanair, Easyjet en Vueling. Verder vliegt vanuit Nederland ook British Airways rechtstreeks naar de luchthaven London Luton.

Als je vliegt op London Luton kun je je korte citytrip naar Londen ook prima combineren met de omgeving van Londen, zoals bijvoorbeeld de studentenstad Oxford welke op ongeveer 1,5 uur rijden van de luchthaven ligt.

Afstand & openbaar vervoer
London Luton Airport ligt op zo’n 55 kilometer ten noorden van het centrum van Londen. Er zijn diverse manieren om vanaf de Luton Airport naar het centrum van Londen te reizen. De goedkoopste manier is met de Easyjet bus waarmee je binnen 1,5 uur op het centrale Victoria Station in het centrum van Londen staat. Ook de Green Line 757 bus doet er 1,5 uur over om naar het centrum van de stad te rijden. Beide busdiensten vertrekken twee keer in het uur.

Een andere optie is de trein, binnen 30 minuten brengt de trein je vanaf Luton Airport naar Londen. East Midland Trains en First Capital Connect verzorgen de treinverbindingen naar het centrum van Londen. Vanaf het vliegveld rijdt er een gratis shuttlebus die je binnen ongeveer 5 minuten naar het Luton Airport Parkway station brengt. Vanaf dit station kun je de directe trein naar het St Pancras International station, City Thameslink of London Blackfriars pakken. Vanaf deze stations kun je snel en eenvoudig doorreizen met de metro naar je eindbestemming.

Kijk voor meer informatie over London Luton Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

Vliegveld transfer
Ben je op zoek naar een transfer vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen? Neem dan een kijkje op onze vliegveld transfer naar centrum Londen pagina voor tickets voor de bus, trein en metroverbindingen met het centrum van Londen.

Vliegtickets Luton Airport
Ben je op zoek naar voordelige vliegtickets naar het vliegveld Luton Airport in Londen? Vergelijk eenvoudig en snel alle vliegtickets voor vluchten naar Londen Luton Airport op de website van Tix.nl.

5. London Stansted Airport

London Stansted Airport is dé low-cost luchthaven van Londen. Vanuit Nederland vliegen Easyjet vanaf Amsterdam en Ryanair vanaf Eindhoven op deze luchthaven. Als je goed zoekt kun je al vanaf 59 euro heen en weer vliegen naar London Stansted vanaf Schiphol of Eindhoven.

Het vliegveld van Stansted is qua grootte het op twee na grootste vliegveld van Londen, alleen Heathrow en Gatwick zijn qua passagiersaantallen groter. Ondank dat Stansted een relatief grote luchthaven is, is het vliegveld zelf is goed georganiseerd wat resulteert in een gestroomlijnde incheck en douane. Hierdoor kun je relatief snel door de douane gaan en ook het inchecken kan snel verlopen waardoor je geen uren van te voren aanwezig hoeft te zijn op de luchthaven om je vlucht op tijd te kunnen pakken.

Ligging & openbaar vervoer
De luchthaven van Stanted ligt op een kleine 60 kilometer ten noordoosten van het centrum van Londen waardoor je al gauw een uur tot anderhalf uur bezig bent om in het centrum van Londen te komen.

De makkelijkste en tevens goedkoopste manier om vanaf London Stansted Airport naar het centrum van Londen te reizen is via de bus. Er zijn meerdere busvervoerders aanwezig op London Stanstad Airport die je naar het centrum van Londen kunnen brengen. Naast de bus rijdt er ook een trein vanaf het vliegveld naar Londen, de Stansted Express. Deze trein rijdt vanaf de luchthaven in ongeveer 47 minuten naar het centrum van Londen naar het trein- en metrostation Liverpool Street Station. Vanaf hier kun je eenvoudig overstappen op de metro.

Kijk voor meer informatie over London Stansted Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

Vliegveld transfer
Ben je op zoek naar een transfer vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen? Neem dan een kijkje op onze vliegveld transfer naar centrum Londen pagina voor tickets voor de bus, trein en metroverbindingen met het centrum van Londen.

Vliegtickets London Stansted Airport
Ben je op zoek naar voordelige Londen vliegtickets naar Stansted Airport voor een vakantie of citytrip in Londen? Vergelijk de prijzen voor vliegtickets van vluchten naar Londen Stansted Airport op de website van Vliegtickets.nl.

6. London Southend Airport

De luchtgaven van London Southend ligt van alle luchthavens in de regio het verst van het centrum van Londen. Dat maakt de naam London Southend ook erg misleidend aangezien de luchthaven bijna 70 kilometer van de stad af ligt. De luchthaven is dan ook ideaal als je niet in Londen zelf moet zijn maar in één van plaatsen ten oosten van de stad zoals Southend-on-Sea of het graafschap Essex.

Die ligging ver buiten de stad heeft echter wel een voordeel, de ticketprijzen voor vliegtickets naar London Southend zijn vaak aantrekkelijk laag. Vanuit Nederland kun je vanaf Schiphol met Easyjet, Vueling, AirFrance, Britsh Airways KLM en Cityjet naar Southend vliegen of vanaf Groningen met Flybe. De totale vluchttijd is precies 1 uur. Voor de goedkoopste vliegtickets moet je bij Easyjet zijn, daar vind je een enkele reis al vanaf 38 euro.

Afstand en openbaar vervoer
Het vliegveld van London Southend ligt op ongeveer 66 kilometer van het centrum van Londen, vlakbij de monding van de Theems in de zee. En op een steenworp afstand van de kustplaats Southend-on-Sea. Met de auto doe je er ongeveer 1 uur en 10 minuten over om vanuit Londen naar de luchthaven te rijden, mits er geen files onderweg zijn. Het strand ligt op slechts 5 kilometer rijden.

Southend Airport heeft een directe treinverbinding met het Liverpool Street Station in Londen welke niet dichtbij het Museum of London en de St. Paul’s Cathedral ligt. De treinreis van het vliegveld naar het centrum van Londen duurt ongeveer 60 minuten en wordt uitgevoerd door Greater Anglia. Wil je vanuit London Southend naar het strand? Dan kun je de trein naar Southend-on-Sea pakken en ben je er binnen no-time.

Kijk voor meer informatie over London Southend Airport op deze pagina of kijk op de officiële website van de luchthaven.

Vliegveld transfer
Ben je op zoek naar een transfer vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen? Neem dan een kijkje op onze vliegveld transfer naar centrum Londen pagina voor tickets voor de bus, trein en metroverbindingen met het centrum van Londen.

Vliegtickets London Southend Airport
Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar Londen voor de luchthaven van London Southend? Via de vergelijkwebsites kun je eenvoudig en snel de prijzen vergelijken van vliegtickets naar Londen Southend Airport. De prijzen van de vliegtickets kun je vergelijken via Tix.nl.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com