Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Greenwich – Leuke dingen om te doen

Wil je eens iets anders dan het centrum van Londen? Dan is een dagtrip naar de wijk Greenwich een echte aanrader. Deze wijk ligt ten zuidoosten van Centraal Londen en is voor de bewoners van Londen een populaire plek om in te wonen. Dit komt niet alleen vanwege de prachtige ligging op een heuvel aan de Theems, maar ook vanwege het feit dat je vanuit deze wijk binnen no-time in hartje Londen bent.

In Greenwich vind je geen trekpleisters zoals de Big Ben of de London Eye maar wel opmerkelijke musea, hippe marktjes en een prachtig park met een mooi uitzicht over de skyline van Londen. En veel van die musea waaronder de Old Royal Naval College en The Queen’s House zijn bovendien gratis te bezoeken. Maar Greenwich is wellicht het meest bekend vanwege de Greenwich Mean Time (GMT) welke de locatie te danken heeft aan de nul meridiaan die dwars door de wijk heen loopt en het oostelijke en westelijke halfrond van elkaar scheidt.

In Greenwich vind je diverse plekken die door UNESCO op de werelderfgoedlijst zijn gezet onder de naam Maritiem Greenwich. Dit gebied omvat een verzameling van landschappen en gebouwen die kenmerkend zijn geweest voor het Engeland van de 17e en 18e eeuw. Onder andere het gebouw van The Queen’s House welke gebouwd is door Inigo Jones en het eerste Palladiaanse gebouw van Engeland was staat op de werelderfgoedlijst samen met het Greenwich park met het Koninklijk Observatorium van Greenwich en het daarachter gelegen planetarium.

Filmlocaties in Greenwich

Door het unieke karakter van Greenwich en de vele historische gebouwen in de wijk is het gebied een populaire locatie voor filmstudios om hun films op te nemen. Onder andere Thor, Les Misérables en Pirates, 28 Days Later, Now You See Me 2 of the Caribbean 4 hebben allemaal scenes die opgenomen zijn in één van de vele straten van Greenwich. En natuurlijk zijn er ook heel veel scenes van de serie en film van Sherlock Holmes in Greenwich opgenomen. Andere films met locaties van Greenwich zijn de films van Muppets Most Wanted, Gulliver’s Travels, Skyfall, The Dark Knight en Four Weddings and a Funeral.

Wil je alle filmlocaties zien? Dan is er een speciale Greenwich filmlocaties tour welke je in twee uur tijd langs ruim 40 filmlocaties brengt. Zo zie je onder andere de locaties waar scenes van diverse Hollywood films zijn gefilmd. Tijdens de tour loop je onder andere langs het Old Royal Naval College, het Royal Observatory en Queen’s House. De Greenwich filmlocaties wandeling inclusief een live gids kost 68 euro per persoon en kan gereserveerd worden via de website van GetYourGuide.

Greenwich Park in Londen

Royal Observatory Greenwich

In Greenwich staat ook het Koninklijk Observatorium van Greenwich (Royal Observatory Greenwich) welke behoort tot één van de belangrijkste observatoria van de wereld. Dit is vooral te danken aan het feit dat hier de nulmeridiaan ligt welke meer dan honderd jaar geleden in 1884 is toegewezen. De meridiaan loopt dwars door het gebouw en wordt duidelijk aangeduid door middel van een metalen strip op de grond, een grasstrook over het naburige plein en sinds 2000 wordt de nullijn ook aangeduid door een krachtige groene laser die over Londen en Essex schijnt waardoor deze in de avonduren vanuit veel locaties in Londen te zien is. Dit is één van de weinige locaties op aarde waar je met één been op het oostelijk halfrond kunt gaan staan en met het andere op het westelijk halfrond.

Het Royal Observatory is een UNESCO werelderfgoedmonument en is een echt must-see locatie in Londen. Niet alleen vanwege de Greenwich Meridian die door het gebouw loopt, maar ook vanwege de omgeving en het museum waar je alles leert over de astronomie. Tijdens je bezoek aan het observatorium kom je alles te weten over de sterren en de astronomie. Ook kom je alles te weten over de baanbrekende uitvindingen van John Harrisons die het lengtegraadprobleem oploste en daarmee de wereld voorgoed veranderden. Meer informatie over de Royal Observatory Greenwich lees je op deze pagina.

De Greenwich Market bezoeken

In het centrum van Greenwich ligt de Greenwich Market. Deze markt komt veelal voor in de iedere top-10 lijst van de leukste markten in Londen en dat komt vooral door het brede aanbod van marktkraampjes met onder andere kunst, handgemaakte producten, sierraden en kleiding. Naast de ruim 120 kraampjes vind je hier ook enkele restaurants en gezellige pubs welke voornamelijk rondom de markthal te vinden zijn. Hier kun je heerlijk eten en drinken na je bezoek aan de markt.

De Greenwich Market is dagelijks geopend van 10:00 uur in de ochtend tot 17:30 uur, ook in de Bank Holidays is de markt gewoon open. Meer informatie over de Greenwich Market is te vinden op de officiële website van de markt.

De Cutty Sark in Londen

De Cutty Sark theeklipper

In Greenwich kun je tevens de enige overgebleven theeklipper van de wereld, de Cutty Sark bewonderen. Dit 85,4 meter lange zeilschip is in 1869 gebouwd in Dumbarton in Schotland en is hierna gebruikt om thee vanuit China naar Europa te vervoeren. Na diverse eigenaren en bestemmingen te hebben gehad ligt het schip al enige tijd in een droogdok bij het Nationaal Scheepvaartmuseum en is het voor het grote publiek mogelijk om deze bijzondere theeklipper te bezoeken tegen betaling. Tijdens je bezoek aan deze award winnende attractie in Londen leer je alles over het leven aan boord van de historische zeilboot en kun je zien welke successen de Cutty Sark allemaal behaald heeft. Op de pagina Cutty Sark lees je meer over dit bijzondere schip en de tickets om het schip te kunnen bezoeken.

Greenwich Foot Tunnel

Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan de Greenwich Foot Tunnel die begint tegenover het Cutty Sark schip. Tegenover het schip neem je in het rondje huisje de trap of lift naar beneden en loop je zo onder de Theems door. Een unieke ervaring. Aan de andere kant heb je een schitterend uitzicht op London Greenwich. De Greenwich Foot Tunnel stamt uit 1902 en is in 2010 tot 2012 grondig gerenoveerd. De tunnel is in totaal 370,2 meter lang en ligt ruim 15 meter onder het water van de Theems.

The O2 Arena

In het noorden van de wijk Greenwich, aan de oevers van de Theems ligt de O2 Arena, het bekende evenementencomplex met de grote witte koepel. Het gebouw, welke dankzij de enorme doorsnede van 365 meter de grootste koepel van Europa is, was oorspronkelijk gebouwd als tentoonstellingen locatie voor o.a. de Millennium Experience. Maar sinds de opening op 1 januari 2000 is dit nooit echt een succes geworden. Na een verbouwing en naamswijziging opende op 24 juni 2007 de vernieuwde O2 Arena haar deuren met een concert van Bon Jovi.

In de O2 Arena worden worden een groot aantal concerten gegeven maar ook sportevenementen en tentoonstellingen. De afgelopen jaren hebben er al aardig wat bekende namen opgetreden in de O2 Arena waaronder Robbie Williams, Bon Jovi, The Wanted, Beyonce, Lady GaGa, Madonna en de Spice Girls. Ook Michael Jackson zou er tussen 13 juli 2009 en 6 maart 2010 maar liefst vijftig optredens gaan geven onder de naam This Is It. Maar zoals we allemaal weten overleed de King of Pop enkele weken hiervoor plotseling. Daarnaast is Cirque du Soleil en Dancing on Ice ook regelmatig te vinden in de O2 Arena met shows.

Een trekpleister bij de O2 Arena is “Up at the O2” waarbij je de kans krijgt om tegen betaling en onder begeleiding van een gids een wandeling te maken over het enorme dak van de O2 Arena. Meer informatie over de beklimming van de O2 Arena lees je op de pagina Up at the O2.

De O2 arena in Londen

Waar ligt Greenwich in Londen?

Vanuit het centrum van Londen is Greenwich gemakkelijk te bereiken als je de trein pakt of met de boot gaat. De leukste manier om naar Greenwich te reizen is met de boot zodat je onderweg een groot deel van Londen vanaf het water kunt aanschouwen. Je kunt onder andere met de Theems cruise vanuit Westminster naar Greenwich varen of als je ook andere hoogtepunten van Londen wilt bezoeken kun je kiezen voor de hop-on hop-off stadscruise. Opstappen kan onder andere bij de pier bij de London Eye of bij de London Tower.

Je kunt ook kiezen voor de bootbussen van de Thames Clipper welke vertrekken vanaf alle belangrijkste pieren in het centrum van Londen en naar Greenwich varen. Vanaf onder andere de London Bridge Pier, de Tower Pier en de bankside Pier varen er boten naar de overige pieren in Londen waaronder de pier bij Greenwich. Ieder uur vertrekken er meerdere boten en met een dagkaart van 22 euro kun je zo vaak je wilt op- en uitstappen bij alle pieren in Londen. Tickets voor de Thames Clipper zijn eenvoudig online te reserveren via de website van GetYourGuide waarbij je in euro’s kunt betalen.

Als je met de trein naar Greenwich wilt reizen kun je het beste kiezen voor de Docklands Light Railway (DLR). Deze trein zonder bestuurder, een soort van metro dus, rijdt vanuit het centrum van Londen naar Oost en Zuid-Oost Londen. Het DLR station van Cutty Sark ligt het meest in de buurt van de bezienswaardigheden van Greenwich. Of het normale treinstation van Greenwich. Als je met de metro wilt reizen kun je het best afreizen naar het metrostation Bank en hier overstappen op de DLR richting het Cutty Sark DLR station. Iedere 10 minuten vertrekt er een DLR-trein vanuit Greenwich naar het centrum en vanuit Londen centrum naar Greenwich. In het centrum van Londen ligt er onder andere een DLR station bij de Tower of London, het Tower Gateway DLR Station.

Ook met de bus kun je naar Greenwich reizen, de buslijnen 129, 177, 180, 188, 199, 286 en 386 stoppen allemaal in Greenwich town centre.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com