Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

In het centrum van Londen staat het fabuleuze Natural History Museum. Het museum heeft een collectie van ruim 80 miljoen objecten en is daarmee één van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Het is dan ook niet gek dat het museum in de Engelse hoofdstad jaarlijks ruim 5 miljoen bezoekers trekt. Het Natural History Museum staat vooral bekend om de populaire tentoonstellingen met een groot aantal dinosaurus skeletten. Gelijk als je binnenkomt zie je al één van de trekpleisters van het museum, het reusachtige skelet van een diplodocus, een langgerekte dinosaurus die ongeveer 150 miljoen jaar geleden in Amerika leefde.

Door de enorme collectie van het museum en het feit dat het museum gratis te bezoeken is, mag je het Natural History Museum zeker het overslaan tijdens je vakantie in Londen. Vooral als je Londen met kinderen bezoekt is een bezoek aan het museum een must-do. Door de enorme omvang van het museum is het aan te raden om minimaal een middag uit te trekken voor een bezoek aan het museum. Als je alles in het museum uitgebreid wilt gaan bekijken raden wij aan om een volle dag uit te trekken.

Naast een indrukwekkende collectie binnen in het museum is ook het uiterlijk van het museum indrukwekkend. Het monumentale en immense gebouw ziet eruit als een kathedraal en stamt uit 1881. Het gebouw heeft een schitterende voorgevel van terracotta dat versierd is met reliëfpanelen van dieren, fossielen, planten en insecten.

Het Natural History Museum in Londen

De collectie van het Natural History Museum

Het Natural History Museum in Londen is opgericht in 1881 met de verzameling exotische planten en dieren die Charles Darwin en Joseph Banks, de botanist van ontdekkingsreiziger James Cook, van hun reizen meenamen. Daarnaast is de collectie onder andere uitgebreid met een enorme rariteitenverzameling die uit de nalatenschap kwamen van Hans Sloane. Zijn rariteitenverzameling vormt nog steeds een groot deel van de basiscollectie van het museum, maar is in de loop van de jaren enorm uitgebreid met miljoenen andere unieke objecten. Dankzij het lange bestaan van het museum hebben veel van de collecties een enorme historische en wetenschappelijke waarde.

Inmiddels telt het museum ruim 80 miljoen objecten binnen vijf belangrijke collecties: Plantkunde, Entomologie, Mineralogie, Paleontologie en Zoölogie. De collectie van het museum is erg variërend, van microscopische preparaten tot mammoet botten en van een walvis skelet tot zeldzame edelstenen. In totaal zijn er rond de 55 miljoen dieren te bewonderen in het museum waaronder 28 miljoen insecten. In de collectie zitten verder 9 miljoen fossielen, 6 miljoen plantensoorten, meer dan 500.000 gesteenten en mineralen plus 3200 meteorieten. Een deel hiervan bevindt zich in het Darwin Centre, een moderne opslagfaciliteit voor de waardevollere collecties.

De tentoongestelde collectie van het Natural History Museum is erg divers. Het museum laat onder andere met de nieuwe technologie dinosaurussen herleven, simuleert aardbevingen in een simulator, neemt je mee op een reis door het menselijke lichaam en laat je de eerste ontdekte schedel van een volwassen Neanderthaler zien. Maar ook een bijna 30 meter lang skelet van het grootste dier dat leeft op de aarde, de blauwe vinvis, is er te bewonderen. Of wat dacht je van een skelet van de uitgestorven dodo vogel.

Natural History Museum in Londen

Afdelingen van het Natural History Museum

Het museum is onderverdeel in vier gekleurde zones met elk hun eigen thema en tentoonstellingen. In de aparte zones zijn daarnaast ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te vinden over actuele onderwerpen. Hieronder hebben we de vier afdelingen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Rode Zone
De Rode Zone in het museum is toegankelijk via de Exhibition Road aan de oostzijde van het gebouw. Het thema van de galerie is de veranderende geschiedenis van de aarde. Hier vind je onder ander het Earth Lab dat zich richt op geologie en waar je alles kunt leren over mineralen, kristallen, fossielen en edelstenen. Earth’s Treasury maakt ook onderdeel uit van de Rode Zone en hier kun je fossielen, mineralen en stenen bewonderen die veilig achter glas zijn opgeborgen. Wil je stenen en mineralen aanraken? Dan moet je bij de Lasting Impressions zijn waar je een groot aantal van de stenen, planten en mineralen zelf mag aanraken. Altijd al willen weten hoe een aardbeving voelt? In het gedeelte over vulkanen en aardbevingen kun je plaatsnemen in een simulator waar een aardbeving wordt nagebootst.

In totaal bestaat de rode zone van het Natural History Museum uit de volgende onderdelen:

  • Earth Lab
  • Earth’s Treasury
  • Lasting Impressions
  • Restless Surface
  • Earth Today and Tomorrow
  • From the Beginning
  • Volcanoes and Earthquakes
  • Visions of Earth
  • The Waterhouse Gallery

Blauwe zone
De Blauwe zone is het domein van de dinosaurussen. Hier vind je onder andere een indrukwekkende gipsafdruk van de diplodocus caregii die 150 miljoen jaar geleden leefde. Met 26 meter lengte moet het een van de langste dieren op de aarde zijn geweest.

In totaal bestaat de blauwe zone van het Natural History Museum uit de volgende onderdelen:

  • Dinosaurs (dinosauriërs)
  • Fish, Amphibians and Reptiles (vissen, amfibieën en reptielen)
  • Human Biology (menselijke biologie)
  • Images of Nature (beelden van de natuur)
  • De Jerwood Gallery (tijdelijke expositieruimte)
  • Marine Invertebrates (ongewervelden uit de zee)
  • Mammals (zoogdieren)
  • Mammals, Blue whale (zoogdieren, blauwe vinvis)
  • Treasures (schatten), in de Cadogan Gallery

Groene Zone
De groene zone richt de aandacht op feiten over het leven, de planeet, het milieu en evolutie. Hier kun je onder andere een levende mierenkolonie aanschouwen. Verder vind je hier een grote collectie opgezette vogels en een reuzenei van de olifantsvogel.

In totaal bestaat de groene zone van het Natural History Museum uit de volgende onderdelen:

  • Birds (vogels)
  • Creepy Crawlies (geleedpotigen)
  • Ecology (ecologie)
  • Fossil Marine Reptiles (fossielen van zeereptielen)
  • Giant Sequoia en Hintze Hall (voorheen de Central Hall)
  • Minerals (mineralen)
  • The Vault (de kluis)
  • Investigate

Oranje Zone
De oranje zone neemt je mee naar de wildlife tuin die open is tussen april en oktober. Ook het Darwin Centrum maakt onderdeel uit van de oranje zone.

In totaal bestaat de oranje zone van het Natural History Museum uit de volgende onderdelen:

  • Wildlife Garden
  • Darwin Centre

Het Natural History Museum in Londen

Ticketprijzen voor het Natural History Museum

Het is niet nodig om tickets te kopen voor een bezoek aan het Natural History Museum, de toegang tot het museum is namelijk net zoals bij diverse andere musea in Londen gratis. Het museum is gratis te bezoeken door de subsidie die de Engelse overheid geeft. Voor sommige tijdelijke tentoonstellingen wordt wel entreegeld gevraagd. Er worden ook gratis rondleidingen gegeven in het museum, meer informatie en de actuele tijden van de rondleidingen kun je vinden bij de ingang van het museum.

Doordat het museum gratis te bezoeken is, kan het soms erg druk zijn bij het museum. Indien er een rij staat bij de hoofdingang van het museum op Cromwell Road, ga dan naar de zij ingang van het museum op de Exhibition Road. Bij deze ingang is het meestal minder druk.

Bereikbaarheid en openingstijden

Het Natural History Museum in Londen is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:50 uur, waarbij de laatste toegang tot het museum mogelijk is om 17:00 uur. Tussen 24 en 26 december is het museum gesloten in verband met de kerstdagen. Het museum heeft twee ingangen, eentje aan de Cromwell Road en een ingang aan de Exhibition Road. De ingang bij de Cromwell Road is de hoofdingang. Beide ingangen zijn toegankelijk voor mindervalide personen.

Als je met het openbaar vervoer naar het Natural History Museum wilt reizen kun je het beste kiezen voor de metro van Londen. Het metrostation van South Kensington ligt vlakbij het museum op ongeveer vijf minuten lopen. Dit metrostation ligt op de District en Circle metrolijnen. Een ander metrostation in de buurt van het museum is het metrostation Gloucester Road station dat op zeven minuten lopen ligt. Dit metrostation ligt op de Piccadilly, District en Circle metrolijnen.

Je kunt ook met de bus naar het museum reizen, rondom het museum liggen diverse busstations op loopafstand. Kijk op de website van Transport for London voor een routeplanner.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online