Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

St Paul’s Cathedral

In de binnenstad van Londen, op Ludgate Hill staat de St Paul’s Cathedral met zijn beroemde en indrukwekkende koepel. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de kathedraal zijn erg bijzonder en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De St Paul’s Cathedral is de zetel van de Anglicaanse bisschop van Londen en is de grootste kathedraal van Londen. De kathedraal is vandaag de dag nog steeds één van de grootste kerken in Noord-Europa. De kathedraal is ontworpen als een groot kruis met de beroemde koepel in het midden en is gebouwd door de beroemdste architect uit de Londense geschiedenis, Sir Christopher Wren.

De bouw van de huidige kathedraal begon in 1675 en werd voltooid in 1710. Voordat de huidige St Paul’s Cathedral gebouwd werd stonden er 4 andere kerken en kathedralen op de locatie van de St Paul’s Cathedral welke allemaal verwoest werden. De eerste is opgegaan in de vlammenzee tijdens de grote brand van Londen in 1666, een andere werd verwoest door blikseminslag en ook de Noormannen hebben een kathedraal op deze locatie verwoest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de St Paul’s Cathedral het doelwit van de Duitse bombardementen. Op 9 oktober 1940 raakte één bom de kathedraal maar gelukkig bleef de schade van dit bombardement beperkt.

De koepel & gallerijen van de St Paul’s Cathedral

De koepel van de St Paul’s Cathedral is met een hoogte van 111 meter de op een na grootste ter wereld en weegt maar liefst 65.000 ton. In feite is de koepel geen echte koepel maar een kegelvormig bouwwerk dat via acht steunpilaren op het fundament rust. Door de speciale manier van metselen van de ramen krijg je van onderaf gezien de illusie dat de kegelvorm toch een koepel lijkt. Voor bezoekers is het mogelijk om deze enorme koepel te beklimmen. Als je na de ruim 530 tellende trap bent aangekomen op de top word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht over Londen.

Als je in de grote koepel naar boven loopt langs de cirkelvormige wenteltrap kom je na 257 treden aan in de Whispering Gallery. Deze cirkelvormige loopbrug ligt halverwege de binnenkant van de koepel en heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen vanwege het feit dat je elkaar hier pratend langs de muur op grote afstand nog kan verstaan.

Boven de Whispering Gallery ligt de Stone Gallery waar je na 376 treden aankomt. Op dit punt kun je naar buiten en om de koepel heen lopen om te genieten van het uitzicht over Londen. Helemaal bovenin, na 528 treden, bevindt zich de Golden Gallery. Ook hier kun je naar buiten toe en kun je genieten van een geweldig uitzicht over de skyline van Londen.

Vroeger had de St Paul’s Cathedral dankzij zijn hoogte van 108 meter een prominente plek in de skyline van de stad. De kathedraal was zelfs tot en met 1962 het hoogste gebouw van Londen. Door de bouw van de vele flats en wolkenkrabbers steekt de koepel vandaag de dag echter een stuk minder hoog boven de skyline van Londen uit. Desalniettemin is de St Paul’s Cathedral nog steeds één van de bekendste bouwwerken van de stad.

St Paul’s Cathedral London

Crypte van de St Paul’s Cathedral

Onder de St Paul’s Cathedral ligt een omvangrijke crypte waar een groot aantal gedenktekenen en tomben van beroemde personen en volkshelden te vinden zijn. De eerste persoon die begraven werd in de crypte was de architect van de kathedraal, Sir Christopher Wren in 1723. In de uit portlandsteen opgetrokken St Paul’s Cathedral liggen verder een groot aantal beroemde mensen begraven waaronder admiraal Nelson, de hertog van Wellington en Winston Churchill.

In de kathedraal zijn ook honderden gedenktekens te vinden. Het oudste gedenkteken is te vinden In het zuidelijke gangpad is het oudste gedenkteken te vinden van de dichter John Donne, die deken was van St’Paul’s van 1621 tot 1631. Verder vind je in de kathedraal een groot monument van de hertog van Wellington, de overwinnaar van Waterloo. Deze hertog ligt ook begraven in de crypte onder de kathedraal en ligt naast zijn de begrafeniswagen die hem naar zijn laatste rustplaats heeft gereden.

Hoewel de Britse koninklijke familie normaal gesproken alle bruiloften, kroningen, herdenkingen en begrafenissen in de Westminster Abby organiseert, is de St Paul’s Cathedral ook een aantal keer het decor geweest van diverse Koninklijke gebeurtenissen. Onder andere het huwelijk tussen Lady Diana Spencer en kroonprins Charles en een aantal verjaardagen en jubileums van Elizabeth zijn in de kathedraal gevierd.

Oculus, een nieuwe multimediale tentoonstelling

Tijdens een bezoek aan de St Paul’s Cathedral krijg je de kans om Oculus te bezoeken, een 270 graden award winnende film ervaring waarbij je ondergedompeld wordt in de ruim 1400 jaar oude geschiedenis van de kathedraal en de geschiedenis letterlijk tot leven komt. Oculus is gevestigd in de voormalige schatkamer can de crypte en brengt je terug in de tijd naar 604 na Christus, het jaar waar het gebouw van de kathedraal voor het eerste gebouwd werd. Als je een entreebewijs heb aangeschaft voor de St Paul’s Cathedral kun je gratis de Oculus tentoonstelling bekijken.

Klik hier om je St. Paul’s Cathedral tickets te reserveren

Rondleidingen St Paul’s Cathedral

Er worden dagelijks (maandag tot en zaterdag) meerdere gratis rondleidingen (guided tours) onder begeleiding van een Engels sprekende gids georganiseerd waarbij je door de kathedraal en crypte wordt rondgeleid. Daarnaast krijg je een rondleiding door de Geometric Staircase, de Chapel of St Michael & St George en de Quire. Deze locaties zijn normaal niet open voor het publiek en dus is de guided tour een unieke kans om deze bijzondere plekken te bewonderen. De tours beginnen normaal gesproken om 10:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 14:00 uur en duren in totaal ongeveer 90 minuten. In verband met speciale aangelegenheden of activiteiten kunnen de tijdstippen van de tours afwijken, kijk daarom altijd ter plekke voor het actuele rooster van de rondleidingen in de St Paul’s Cathedral.

Let er wel op dat het aantal plaatsen voor de tours beperkt is dus het is verstandig om op tijd aanwezig te zijn om je bij de balie aan te melden voor de tour. Reserveren voor de guided tour kan bij de guiding desk welke te vinden is bij de ingang van de kathedraal.

Tickets St. Paul’s Cathedral & openingstijden

De St Paul’s Cathedral is geopend van maandag tot en met zaterdag van 08:30 uur tot en met 16:30 uur waarbij de laatste entrée om 16:00 uur is. Op zondag en bij speciale kerkelijke activiteiten is het niet mogelijk om de St Paul’s Cathedral te bezoeken.

De St Paul Cathedral is alleen tegen betaling van binnen te bewonderen. Tickets voor de St Paul’s Cathedral zijn te bestellen vanaf 19 euro voor volwassenen, de tickets voor 65+ en studenten kosten 17 euro en kinderen tot en met 17 jaar betalen 9 euro. Kinderen tot en met 6 jaar kunnen gratis mee met een volwassene. De toegangsprijs is inclusief toegang tot de kathedraal, de crypte, de Whispering gallery, de Stone Gallery en de Golden Gallery. Ook kun je deelnemen aan een gratis rondleiding en kun je gratis gebruik maken van de audiotour.

Let op dat filmen en fotograferen in de kathedraal niet toegestaan. De St Paul’s Cathedral beschikt over meerdere ingangen, rolstoelgebruikers dienen de zuidelijke ingang te nemen. Vanuit deze zuidelijke ingang is er een directe lift naar zowel de kathedraal als de crypte.

Skip the line tickets
Wil je niet in de rij voor de kassa staan en direct de rij overslaan bestel dan online je Skip the line tickets voor de St Paul’s Cathedral en je loopt zo met je vooraf geboekte tickets langs de lange wachtrijen en kun je direct naar binnen lopen om de pracht en praal van de kathedraal te bewonderen. Je kunt je tickets eenvoudig vooraf online bestellen via GetYourGuide en de website van Tiqets.com. Bij beide websites kun je eenvoudig afrekenen in iDeal en bij beide aanbieders ontvang je de tickets binnen 24 uur in je mailbox.

Ticketprijzen
De skip the line tickets voor de St Paul’s Cathedral kosten 19 euro per persoon, kinderen betalen 9 euro en studenten en 65+ tickets zijn 17 euro. Let op deze prijzen kunnen wisselen in verband met de wisselkoers van de Euro en de Pond. Je besteld de tickets voor de St Paul’s Cathedral eenvoudig online via de website van GetYourGuide. Wil je liever met iDeal betalen? Dan kun je je tickets bestellen via de website van Tiqets.com.

Educatieve Multimedia Gids
Inbegrepen in de toegangsprijs voor St Paul’s Cathedral is de multimedia gids. Deze gids maakt gebruik van gedetailleerd audiocommentaar samen met film en fotografie en geeft interessante achtergrondinformatie over deze bijzondere kathedraal in Londen. De multimedia gids voor de kathedraal is beschikbaar in het Engels, Britse gebarentaal, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Pools, Russisch, Japans, Koreaans en Mandarijn.

Combi ticket St. Paul’s Cathedral, Tower of London & Riviercruise
Bezoek drie hoogtepunten van Londen met dit voordelige combi ticket waarmee je niet alleen de St. Paul’s Cathedral kunt bezoeken inclusief begeleide tour maar ook toegang krijgt tot de Tower of London inclusief begeleide tour en een cruise over de Theems.

De kosten voor het combi ticket bedragen 84 euro per persoon, kinderen tussen de 3 en 16 jaar betalen 77 euro voor het ticket en speciaal voor gezinnen met twee volwassenen en twee kinderen is er het family ticket voor 316 euro. Het combi ticket kan besteld worden via de website van Tiqets.com.

Klik hier om je St. Paul’s Cathedral tickets te reserveren

St Paul’s Cathedral London bezoeken

Hoe kom je bij de St. Paul’s Cathedral?

De St Paul’s Cathedral ligt op Ludgate Hill in de binnenstad van Londen en is eenvoudig te bereiken met de metro of bus. Als je met de metro reist kun je het beste naar het station St Paul’s reizen welke op de metrolijn “Central Line” ligt. Vanaf hier is het nog een kleine 2 minuten lopen. Ook de haltes Mansion House, Cannon Street (District Line en Circle Line) en Bank (Central, Nothern en Waterloo & City Line) liggen op ongeveer 5 minuten lopen van de kathedraal.

Je kunt ook met de trein naar de St Paul’s Cathedral reizen maar dan moet je nog wel een stukje lopen. Het station London Bridge ligt op 15 minuten lopen, Cannon Street op ongeveer 6 minuten, het station van Blackfriars ligt op 5 minuten en het station van City Thameslink is met 3 minuten lopen de beste optie. Verder stoppen er diverse buslijnen (4, 11, 15, 23, 25, 26, 100 en 242) in de omgeving van de kathedraal of zelfs voor de ingang.

Wie met de fiets komt kan zijn fiets stallen in de gratis fietsenstallingen in de straten rondom de kathedraal. Als je met de auto naar de St Paul’s Cathedral komt kun je je auto het beste in de publieke parkeergarage op de Queen Victoria Street parkeren. Op straat parkeren is erg lastig rondom de kathedraal.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com