Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hampton Court Palace

In het zuidwesten van Londen aan de Noordelijke oever van de Theems is het grootste kasteel van Engeland te vinden, het Hampton Court Palace. Dit paleis met een enorm park eromheen was oorspronkelijk de residentie van Hendrik VIII en stamt uit de 16e eeuw. In totaal bestaat het park rondom het paleis uit maar liefst 304 hectare. De tuinen rondom het paleis zijn een kleine 26 hectare groot en hier vind je onder andere het beroemde doolhof en de koninklijke tennisbaan.

Hampton Court ligt in de buurt van Richmond Park en is in 1514 gebouwd in opdracht van kardinaal van York. Nadat het paleis na zeven jaar bouwen klaar was, schonk de kardinaal het paleis aan zijn koning, Henry VIII. In opdracht van Henry is het paleis vervolgens nog een aantal keer verbouwd en vergroot zodat het volledig aan zijn, en vooral de smaak van zijn vrouw, voldeed.

In de loop der tijd is het paleis ook nog een keer door koning Wiliam II verbouwd waardoor er in het paleis diverse bouwstijlen te zien zijn. Maar de voornaamste bouwstijl is de Tudor stijl. Deze stijl is onder andere terug te vinden in de grote Tudor Kitchens en de Chapel Royal. Ook tijdens het bewind van Willem III en Mary II zijn er aanpassingen doorgevoerd aan het paleis. Zo werden er grote delen van het Tudor paleis gesloopt en nieuwe gebouwen in de baronstijl bijgebouwd bij het paleis.

De Tudor Kitchens op Hampton Court is de grootste Tudor keuken van heel Engeland. Deze keuken is niet gebouwd om het paleis te voorzien van eten, maar speciaal voor het maken van eten voor de 600 leden van de rechtbank die aten in het paleis. In totaal werden er ruim 1200 maaltijden gemaakt aangezien de leden van de rechtbank twee maaltijden per dag kregen.

Hampton Court Palace in Londen

Hampton Court Gardens

Rondom het paleis liggen de schitterende tuinen van Hampton Court Gardens. Deze tuinen zijn zo’n 26 hectare groot en bestaan uit een prachtige park met meer dan 200.000 bloembollen, 40.000 planten en diverse indrukwekkende fonteinen.

De tuinen rondom het Hampton Court Palace zijn in de 17e eeuw aangelegd en zijn in dezelfde stijl gebouwd zoals de tuinen waren in 1536 toen Henry VIII de opdracht gaf voor de aanleg van de tuinen. In de enorme tuin rondom het paleis is onder andere een rozentuin, wandelpaden omringd door bloembedden, een moestuin, een exotische tuin, een hertenkamp, vijvers en het beroemde doolhof te vinden.

Bijzonder is ook de Great Vine welke nog steeds na al die jaren blauwe druiven produceert. De wijnstok is geplant in 1768 en heeft inmiddels een stam van meer dan 2 meter dik en is 30 meter lang waarmee het de grootste wijnstok van de wereld is. Als je in september een bezoek brengt aan Hampton Court Palace kun je de druiven van de Great Vine kopen in de paleiswinkel.

Hampton Court Maze
In de tuinen van Hampton Court is het Hampton Court Maze doolhof te vinden. Dit doolhof is in 1690 in opdracht van koning Willem III aangelegd en bestaat uit bijna een kilometer aan kronkelende paadjes waarvan er natuurlijk veel doodlopen.

Het doolhof van Hampton Court is het oudste doolhof van het Verenigd Koninkrijk en is één van de meest beroemdste en meest bezochte doolhoven ter wereld. Oorspronkelijk werd het doolhof aangelegd met haagbeukheggen, maar in de loop der tijd zijn deze vervangen door taxushagen welke er vandaag de dag nog steeds staan. De taxushaag is minder kwetsbaar voor ziektes in vergelijking met de haagbeukheg.

Astronomische klok

Op de binnenplaats is een astronomische klok te zien die op het poortgebouw hangt. Deze bijzondere klok stamt ui 1540 en is ontworpen door Nicholas Cratzer en gemaakt door Nicholas Oursian. De klok werkt vandaag de dag nog steeds en heeft drie afzonderlijke koperen wijzerplaten die op verschillende snelheden draaien. Hierdoor kan de klok niet alleen de uren, maar ook de maand, de dag van de maand, het aantal verstreken dagen sinds het begin van het jaar, de maanstanden, de tijd van hoog water, de twaalf tekens van de dierenriem en de positie van de (gouden) zon rond een immobiele aarde tonen.

Hampton Court Palace in Londen

Hampton Court Palace bezoeken

Het is mogelijk om het paleis van Hampton Court tegen betaling te bezoeken. Tijdens een bezoek aan het paleis kun je onder andere de prachtige kunstcollectie en de vele kostuums bekijken en de Royal Chapel, de grote Tudor keukens, de Grote Zaal, de appartementen van Wolsey, de Georgische kamers van de koning en de Queen’s appartementen bezoeken.

Daarnaast is het mogelijk om de chocolade keuken te bezoeken en uiteraard de schitterende aangelegde tuinen die rondom het paleis liggen. Als je de tuinen bezoekt vergeet dan vooral niet het doolhof van Hampton Court Maze door te lopen. Tijdens je bezoek heb je kans om mensen in authentiek kostuums tegen te komen die aan de bezoekers van het paleis informatie vertellen en demonstraties geven. Als je tijdens de feestdagen, schoolvakanties of geselecteerde weekenden gaat zijn er nog extra activiteiten in en rondom het paleis.

Tickets Hampton Court Palace

De entreeprijs voor het paleis van Hampton Court bedraagt 26,90 euro voor volwassenen (16+), kinderen tussen de 5 en 15 jaar betalen 13,50 euro en speciaal voor studenten en 65+ is er een voordeeltarief van 21,40 euro per persoon.

De tickets voor Hampton Court Palace zijn eenvoudig vooraf via internet te koop via de website van GetYourGuide of via de website van Tiqets. Betalen kan veilig en snel met onder andere iDeal, creditcard en PayPal en je betaalt in euro’s waardoor je geen last hebt van wisselkoersen of bijkomende kosten in verband met vreemde valuta.

Klik hier om de tickets voor Hampton Court Palace te reserveren

Bereikbaarheid en openingstijden

Vanuit Londen kun je eenvoudig naar Hampton Court Palace reizen met de treinen van National Rail. Vanaf het London Waterloo station in hartje Londen reis je in een kleine 32 minuten naar het Hampton Court station. vanuit Londen vertrekt er iedere 30 minuten een trein richtig het station Hampton Court. Vanaf het treinstation is het nog ongeveer 5 minuten lopen naar de ingang van het paleis.

Het Hampton Court station ligt in zone 6 van het Londen netwerk waardoor je met een Oyster Card de reist kunt betalen. Je kunt ook de bus pakken, vanaf Kingston rijden de buslijnen 111, 216, 411, 461 en 513 naar Hampton Court. Vanuit Richmond kun je bus R68 pakken. Niet alle buslijnen accepteren de Oyster Card, enkel lijn 111, 216, 411 en R68.

Het Hampton Court Palace is dagelijks geopend, met uitzonder van 24 tot 26 december. In het zomerseizoen welke loopt van eind maart tot begin november is het paleis geopend van 10:00 tot 18:00 uur waarbij de laatste toegang mogelijk is om 17:00 uur. De laatste toegang tot de Magic Garden en het doolhof is mogelijk om 17:15 uur.

In het winterseizoen (begin november tot eind maart) is het paleis geopend van 10:00 tot 16:30 uur waarbij de laatste toegang mogelijk is om 15:30 uur. De laatste toegang tot de Magic Garden en het doolhof is 15:45 uur.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren