Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

ETA voor het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk gaat binnenkort een verplichte elektronische toelating invoeren voor iedereen die het land wil gaan bezoeken. Op dit moment heb je geen visum of ETA nodig als je vanuit Nederland of België een bezoek wilt brengen aan Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland. Het enige wat vereist is, is een geldig paspoort. Daar komt echter in de loop van 2024 verandering in met de invoering van een ETA voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Het ETA-systeem draagt bij aan het vooraf screenen van reizigers voordat ze het Verenigd Koninkrijk betreden, waardoor de veiligheid wordt verhoogd door het identificeren van mogelijke risico’s. Reizigers met een geldige Electronic Travel Authorization kunnen bovendien sneller door de grenscontroles op Britse luchthavens en havens gaan, wat resulteert in verminderde wachttijden.

Wat is een ETA?

Een ETA staat voor Electronic Travel Authorization. Net zoals onder andere Canada, Amerika, Sri Lanka, Vietnam en diverse andere landen, volgt nu ook Groot-Brittannië met een elektronisch visum voor iedereen die Engeland, Noord-Ierland, Schotland of Wales wil bezoeken. Deze vier constituerende landen vormen gezamenlijk één soevereine staat, namelijk het Verenigd Koninkrijk.

Ook als je een overstap moet maken in Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland over land, zee of lucht dan dien je een ETA voor vertrek aan te vragen.

Wanneer wordt de ETA voor Engeland ingevoerd?

De implementatie van het ETA systeem in het Verenigd Koninkrijk zal geleidelijk plaatsvinden. Vanaf 25 oktober 2023 werd het toegankelijk voor Qatarese staatsburgers. Op 1 februari 2024 werd het bereik van het systeem uitgebreid naar de nationaliteiten van Bahrein, Jordanië, Koeweit, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) en Saoedi-Arabië.

Een exacte datum wanneer reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort verplicht worden om een ETA aan te vragen is ten tijde van schrijven van dit artikel nog niet bekend gemaakt. Maar de verwachting is dat in de loop van 2024 Nederlandse en Belgische reizigers verplicht worden om een ETA aan te vragen voor een bezoek aan Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland. Meer informatie is te vinden op de website Nederland Wereldwijd en de ETA info pagina van de regering van Groot-Brittannië.

Wie heeft een ETA visum voor het Verenigd Koninkrijk nodig?

Een ETA visum is vereist voor reizigers die Groot-Brittannië willen betreden. Ook voor baby’s en kinderen is het verplicht om een ETA aan te vragen als ze afreizen naar één van de landen binnen het Verenigd Koninkrijk. Een ETA is noodzakelijk voor iedereen die niet onder de visumplicht valt en geen paspoort van het Verenigd Koninkrijk heeft, zal een elektronisch (e-)visum (ETA) voor het Verenigd Koninkrijk aan moeten vragen.

Houders van een Nederlands of Belgisch paspoort (evenals bezitters van andere EU-paspoorten) dienen binnenkort een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Metrostations in Londen

Aanvragen ETA voor het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 februari 2024 is het mogelijk om een ETA aan te vragen voor het Verenigd Koninkrijk via de officiële website of via de UK ETA app voor iPhone IOS (klik hier voor de Apple Store) of Google Play (klik hier voor de Google Play Store). Een uitleg over het gebruik van de app kan je bekijken op deze pagina. Het wordt aangeraden om je ETA tenminste 72 uur voor vertrek naar Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland aan te vragen omdat er enige tijd nodig is om de ETA aanvraag te verwerken en goed te keuren.

Naast de officiële website zijn er ook tal van bemiddelingswebsites die de mogelijkheid aanbieden om een ETA voor het Verenigd Koninkrijk aan te vragen. Voordeel van deze website is dat ze je werk uit handen nemen maar ze vragen er wel een vergoeding voor.

Zo kun je ervoor kiezen het ETA via deze website aan te vragen met een Nederlands aanvraagformulier. Dankzij extra toelichting is het aanvraagformulier veel duidelijker. Ook is het mogelijk contact op te nemen met een helpdesk als er vragen zijn.

Wat heb je nodig voor het aanvragen van een ETA?

Bij je aanvraag van een ETA voor het Verenigd Koninkrijk dien je de volgende documenten aan te leveren:
1. Geldig biometrisch paspoort van een in aanmerking komend land
2. Je persoonlijke gegevens
3. Je reisgegevens
4. Gegevens creditcard of betaalkaart om te betalen voor je ETA

Het is mogelijk om een ETA aan te vragen voor meerdere personen tegelijkertijd. Je kunt dus voor je gehele familie in één keer de ETA aanvraag doen. Het invoeren van alle gegevens via de website kost je enkele minuten. De totale ETA-aanvraagprocedure kan tussen de 48 en 72 uur in beslag kunnen nemen. Het is belangrijk dat gegevens voor de ETA UK aanvraag correct worden ingevuld, anders kan het aanvraagproces van je ETA-document langer duren dan de genoemde 48 tot 72 uur.

Hoe lang is het ETA document geldig?

Als je een ETA document hebt ontvangen kun je hiermee tot 2 jaar na uitgave onbeperkt reizen naar Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland. Het ETA voor het Verenigd Koninkrijk is een zogenaamd multiple entry ETA. Dit betekent dat je gedurende de geldigheid van de ETA je een onbeperkt aantal keren naar de landen binnen het Verenigd Koninkrijk mag reizen.

Let op, als je paspoort verloopt binnen de geldigheid van je ETA voor het Verenigd Koninkrijk dan dien je een nieuwe ETA aan te vragen die aan je nieuwe paspoort wordt gekoppeld. Let op dat een ETA geen visum is. Beschik je niet over een paspoort uit een visumvrij land, dan moet je naast een ETA ook een visum voor het Verenigd Koninkrijk aanvragen.

Met een ETA voor Groot-Brittannië mag je tot 6 maanden in het land verblijven voor toeristische doeleinden, familie of vriendenbezoek, het volgen van een korte studie of zakelijke bezoeken. Je totale verblijfsperiode mag niet langer dan 6 maanden in totaal zijn (180 dagen). Als je als een zogenaamd Creative Worker naar het Verenigd Koninkrijk komt? Dan mag je tot 3 maanden (90 dagen) verblijven.

Hoeveel kost een ETA voor Engeland?

Het aanvragen van een ETA voor Verenigd Koninkrijk kost 10 pond per persoon, dit is omgerekend rond de 12 euro. Deze kosten kunnen echter periodiek worden herzien en dus wijzigen in de loop van de tijd.

Je ETA kun je afrekenen met de bekende creditcards zoals Mastercard, American Express en Visa. Of het ook mogelijk zal worden om te betalen via iDeal en PayPal is nog niet bekend.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com