Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

London Gatwick Airport

Op ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Londen ligt de luchthaven London Gatwick (airportcode LGW). Na de luchthaven Heathrow is Gatwick het drukste vliegveld van Londen. Dat is op zich vreemd aangezien de luchthaven slechts één landingsbaan en één startbaan heeft. Daarmee is Gatwick ook direct de drukste luchthaven met maar één baan ter wereld. Door deze lage capaciteit hebben de vluchten van en naar Gatwick vaker dan gemiddeld last van vertragingen.

Een groot voordeel van het vliegveld van Gatwick is het feit dat naast KLM en British Airways ook de lowcost maatschappijen zoals EasyJet en Ryanair op de luchthaven vliegen. Hierdoor kun je vrij voordelig vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Londen vliegen. Het vliegveld is de basis van Easyjet en British Airways gebruikt de luchthaven als belangrijke hub voor overstappende passagiers naar andere bestemmingen. Ook Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van Dubai vliegt op Gatwick met onder andere de Airbus A380.

Terminals van Gatwick Airport

London Gatwick Airport beschikt over twee terminals, de North Terminal en South Terminal welke via een monorail, de Inter-terminal shuttle met elkaar zijn verbonden. De monorail doet er twee minuten over om van de ene naar de andere terminal te rijden, de treinen vertrekken iedere drie tot zeven minuten. In beide terminals is een groot aanbod van restaurants, cafés, fastfoodrestaurants, pubs en bars te vinden. Ook zijn er tal van winkeltjes met souvenirs, taxfree artikelen en overige producten.

London Gatwick Airport
Copyright image: Gatwick Airport Limited

Openbaar vervoer vanaf Gatwick Airport

Ondanks dat de luchthaven van Gatwick 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen ligt, is de binnenstad makkelijker te bereiken dan vanaf het vliegveld van London Heathrow. Dit komt doordat Gatwick over twee snelle treinverbindingen beschikt die rechtstreeks naar het centrum van Londen rijden. Ook beschikt het vliegveld over een goede verbinding via de weg dankzij de ligging aan de snelweg M23. Via afslag 9 van de snelweg bereik je de luchthaven binnen enkele minuten.

De snelste en duurste optie qua treinen is de Gatwick Express. Deze trein rijdt non-stop binnen 30 minuten vanaf het vliegveld naar het station London Victoria. Een goedkopere treinverbinding is de Thameslink die er iets langer over doet, binnen ongeveer 35 minuten rijdt deze trein vanaf de luchthaven naar het station London Bridge. Verderop in dit bericht kun je meer informatie lezen over deze twee treinverbindingen.

Bus vervoer vanaf Gatwick Airport – vliegveld transfer

Vanaf de luchthaven van Gatwick rijden er verschillende busmaatschappijen naar het centrum van Londen. De bus is de goedkoopste optie om vanaf Gatwick naar hartje Londen te reizen, een ritje met de bus duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. De bussen van National Express rijden 24 uur per dag en vertrekken iedere 15 tot 20 minuten.

Een enkele reis met de National Express bus kost 9,55 euro per persoon, een retourticket is te boeken voor 17,90 euro. Kinderen betalen 4,77 euro voor een enkele reis en 17,90 euro voor een retour. De bussen stoppen op het busstation Victoria in het centrum van Londen. Je kunt je bustickets eenvoudig online reserveren via de website van Getyourguide. Zo hoef je ter plekke niet te zoeken naar de ticketautomaten of het ticket loket en sta je niet in de rij te wachten.

Klik hier om je Gatwick Airport bus transfer te reserveren

Gatwick Express – trein transfer

De luchthaven van Gatwick ligt op 45 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Dat is een flinke afstand maar gelukkig zijn er tal van transfermogelijkheden van en naar de luchthaven. De comfortabele Gatwick Express trein is de beste optie om vanaf het vliegveld van Gatwick Express naar het centrum van Londen te reizen. De trein is vier keer goedkoper dan een taxi en brengt je twee keer zo snel in het centrum van de stad.

Je vindt het station van de Gatwick Express treinen in de South Terminal. Indien je aankomt in de North Terminal kun je gebruik maken van de gratis pendeldienst naar de South Terminal. De pendeldienst rijdt 24 uur per dag, 7 dagen in de week en de rit duurt slechts twee minuten.

Dienstregeling
De Gatwick Express trein rijdt nog stop iedere 15 minuten vanaf de luchthaven naar het station London Victoria. In de avonduren en ‘s nachts in de frequentie van de treinen minder. De treinreis duurt ongeveer 30 minuten waardoor je vrij snel vanaf het vliegveld in het centrum van London kunt zijn. De eerste trein vertrekt om 04:35 uur vanaf London Gatwick, de laatste trein vertrekt om 01:35 uur naar het centrum van de stad. Vanaf het station London Victoria vertrekt om 03:30 uur naar de luchthaven, de laatste trein vertrekt om 00:32 uur. Kijk voor de meest actuele dienstverlening op de website van de Gatwick Express.

De Gatwick Express trein vanaf de luchthaven van Gatwick in Londen

Tickets Gatwick Express

Het is verstandig om vooraf je tickets voor de Gatwick Express online te reserveren. Betalen kan veilig en snel met je creditcard. Wil je met iDeal betalen? Bestel dan je tickets via GetYourGuide. Zo bespaar je niet alleen bijna 5% op de prijs, je voorkomt ook te moeten wachten in de rij voor het kaartjesloket. Wel zo handig! En je gaat met een gerust hart op citytrip naar Londen zonder ter plekke nog dingen te moeten regelen.

Een retourticket is 30 dagen geldig dus je hoeft je heen- en terugreis niet op de dezelfde dag te maken. Wel moet je binnen 30 dagen na je heenreis de terugreis maken, anders moet je twee keer een enkele reis aanschaffen. Je ontvangt je tickets binnen 12 uur per e-mail, ook in het weekend. En met het E-ticket kun je direct door de poortjes op het station lopen zonder je voucher ergens in te moeten wisselen voor een echt ticket.

De Gatwick Express heeft zowel een 1e als 2e klas. Vanzelfsprekend zijn de tickets voor de 1e klas duurder dan die van de 2e klas, maar daartegenover staat wel dat je luxere stoelen hebt en meer beenruimte hebt tijdens je treinreis. Kinderen onder de vijf jaar mogen gratis mee met de Gatwick Express onder begeleiding van een betalende volwassene.

Enkele reis
2e klas volwassenen: 25 euro
2e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 11,- euro
1e klas volwassenen: 32,- euro
1e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 16,- euro
Klik hier om direct online je tickets te reserveren.

Retour
2e klas volwassenen: 45,- euro
2e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 19,- euro
1e klas volwassenen: 61,- euro
1e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 30,50 euro
Klik hier om direct online je tickets te reserveren.

Vind je de Gatwick Express treinen te duur? Dan is er nog een goedkoper alternatief in de vorm van de Thameslink trein. Met deze trein ben je bijna net zo snel in hartje Londen, een ritje vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen duurt ongeveer 35 minuten. Alle terminals van de luchthaven zijn verbonden met het station waar de Thameslink trein vertrekt en aankomt. Vanaf één van de stations op Gatwick Airport gaat de trein rechtstreeks naar het Londen Bridge Station in het centrum van de stad.

De Thameslink treinen rijden 7 dagen in de week ieder kwartier. ‘s nachts rijden de treinen één keer per uur.

Enkele reis
2e klas volwassenen: 13,- euro
2e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 6,50 euro
1e klas volwassenen: 20,- euro
1e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 10,- euro
Klik hier om direct online je tickets te reserveren.

Retour
2e klas volwassenen: 23 euro
2e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 11,50 euro
1e klas volwassenen: 36,- euro
1e klas kinderen (5 tot en met 15 jaar): 18,- euro
Klik hier om direct online je tickets te reserveren.

De hierboven vermelde prijzen kunnen gewijzigd zijn door de schommeling van de wisselkoers van de Britse pond ten opzichte van de Euro. Kijk daarom op de website van de ticket verkoper voor de meest actuele tarieven voor treintickets.

London Gatwick Airport
Copyright image: Gatwick Airport Limited

Taxi vanaf Gatwick Airport

Het vliegveld van London Gatwick Airport beschikt over een eigen taxi standplaats waar je voornamelijk taxi’s kunt vinden van de officiële taxi partner Gatwick Airport Cars. Als je met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Londen wilt reizen doe je er ongeveer een uur over. De kosten zijn flink, reken op een prijs van tussen de 90 en 100 pond. Een goedkopere taxi is vooraf te regelen via bijvoorbeeld de website van Taxi2Airport. Door vooraf je taxi te reserveren ben je zeker van een taxi en heb je geen kans op onverwachte kosten.

Auto huren op Gatwick Airport

Je kunt natuurlijk ook zelf een auto huren op de luchthaven van Gatwick om zo Londen en de omgeving van Londen te ontdekken. Op Gatwick Airport zijn vrijwel alle bekende autoverhuur maatschappijen aanwezig, waaronder Hertz, Avis, Europcar, Sixt en Budget. Prijzen van autoverhuur op Gatwick Airport kun je eenvoudig en snel vergelijken via de website van onder andere Easyterra of Sunnycars. Let er wel op dat het rijden in Londen zelf prijzig kan zijn vanwege de parkeertarieven en de “Congestion Charges”.

Copyright header image: Gatwick Airport Limited

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com