Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het vliegveld London Luton Airport (IATA code: LTN) is één van de zes luchthavens van Londen en ligt op 55 kilometer ten noordwesten van de stad. Het vliegveld ligt vlakbij de stad Luton waaraan het vliegveld zijn naam dankt. London Luton Airport wordt voornamelijk gebruikt voor vluchten binnen Europa. Hoofdgebruikers van de luchthaven zijn de low budget maatschappijen van Easyjet en Ryanair. Easyjet gebruikt Luton Airport bijvoorbeeld als hub waar passagiers van de maatschappij kunnen overstappen op andere vluchten van Easyjet. Naast deze maatschappijen vliegen ook onder andere British Airways, Vueling en Wizz Air op Luton Airport.

Ondanks dat de directie van het vliegveld graag wilt uitbreiden is dit tot op heden succesvol tegengehouden door een actiegroep van de bewoners rondom de luchthaven. De bewoners klagen over geluidsoverlast en houden alle plannen voor uitbreiding tegen. Hierdoor is Luton Airport in vergelijking met de overige vliegvelden van Londen een relatief klein vliegveld.

Terminals van Luton Airport

De luchthaven van Luton beschikt over slechts 1 landingsbaan en heeft één terminalgebouw welke beschikt over 60 check-in balies. In het terminal gebouw van de luchthaven vind je een groot assortiment aan winkels en restaurants. Wie wilt overnachten op Luton kan helas niet in de terminal zelf terecht voor een hotel. Wel zijn er rondom de luchthaven een aantal hotels te vinden, of als je iets verder reist ook in de stad Luton zelf. Kijk op Booking.com voor een overzicht van alle hotels rondom het vliegveld van Luton. Op de website van het vliegveld is meer informatie te vinden over de winkels en restaurants in de terminal.

Vliegtickets London Luton Airport

Vanaf Nederland zijn er twee opties om naar London Luton Airport te vliegen, de eerste is Amsterdam Schiphol Airport en de tweede optie is Eindhoven Airport. Vanaf Schiphol kun je kiezen voor Easyjet, Britsh Airways en Vueling. Vanaf Eindhoven is het alleen mogelijk met Ryanair naar Luton Airport te vliegen. Ben je op zoek naar voordelige vliegtickets naar het vliegveld Luton Airport in Londen? Vergelijk eenvoudig en snel alle vliegtickets voor vluchten naar Londen Luton
op Tix.nl of Skyscanner.

Terminal van Luton Airport in Londen
Copyright image: London Luton Airport Operations Limited.

Busvervoer vanaf vliegveld London Luton Airport

De meest gekozen optie is de voordelige bus transfer met de National Express bussen. Met deze busverbinding sta je binnen ongeveer 1 uur op het centrale Victoria Station in het centrum van Londen. Het voordeel van de bustransfer is dat je na vertrek lekker achterover kunt leunen en kunt genieten van het uitzicht terwijl je richting Londen rijdt. Je hebt geen last van het drukke openbare vervoer en de hectische metrostations van Londen.

De bussen beschikken over luxe stoelen die verstelbaar zijn, je hebt voldoende beenruimte, een tafeltje voor je en er zijn stopcontacten aan boord op je telefoon op laptop op te laden. Ook is er een toilet aan boord beschikbaar en zijn veel bussen voorzien van airco wat met name in de zomer aangenaam kan zijn. Sommige bussen beschikken bovendien over wi-fi zodat je onderweg naar Londen alvast informatie over de bezienswaardigheden kunt lezen.

Een enkele reis met de bus naar het centrum van Londen kost 13,03 euro voor volwassenen, kinderen betalen 6,51 euro voor een enkele reis. Wil je een retourticket boeken? Dan kost het 20,13 euro voor volwassenen en kinderen betalen 10,07 euro voor een retourtje naar het centrum van de stad. De tarieven kunnen wisselen in verband met de wisselkoers van de pond ten opzichte van de euro, kijk daarop altijd op de website van de ticket verkoper voor de meest actuele tarieven. De tickets voor de bustransfer kunnen online gereserveerd worden via de website van GetYourGuide.

Met de Easybus vanaf Luton Airport

De goedkoopste manier om vanaf het vliegveld van Luton naar het centrum van Londen te reizen is met de Easybus. Deze low-cost airport transfer service rijdt non-stop tussen Londen en Luton Airport. De bussen van EasyBus rijden iedere 15 minuten (buiten de piekuren rijden ze iets minder vaak) vanaf Luton Airport naar de stops Brent Corss, Finchley Road, Baker Street, Oxford Street/Marble Arch en London Victoria, en vice versa. De prijzen beginnen bij 3 pond voor een enkele reis, voor de allerlaagste prijs is het aan te raden om vroegtijdig en online je tickets voor de Easybus te reserveren. Dit kan via de website van Easybus. De rit met de Easybus duurt ongeveer 60 minuten.

Naast Easybus rijden ook Terravision en Green Line naar centraal Londen met stops in Baker Street, Marble Arch of Victoria. Een enkele reis kost 15 pond, voor een retourticket ben je 22 pond kwijt. Ook deze busrit duurt ongeveer 60 minuten.

Nadeel van de bus
In vergelijking met de Thameslink trein is de bus niet altijd de beste optie om naar het centrum van Londen te reizen. Dit komt door de ochtend- en avondspits die in en rondom Londen erg kan zijn. De avondspits komt vaak al rond 15:00 uur op gang en duurt tot ongeveer 19:00 uur. Vaak staat het verkeer uren lang zo goed als vast waardoor je reistijd flink kan toenemen. Met de trein heb je dit probleem niet.

Van London Luton Airport naar Londen centrum reizen

Als je vanaf het vliegveld naar de stad Luton wilt reizen dan kun je de shuttlebus naar het treinstation Luton Airport Parkway nemen. Vanaf het station kun je de bus nemen richting Luton Town Centre Church Street, dit is het busstation in het centrum van Luton. Je kunt bus nummer 100 of bus 757 of bus A nemen, al deze lijnen gaan naar het centrum van Luton. Kijk op de website van Luton voor meer informatie over de exacte reistijden en busnummers.

Vliegveld transfer vanaf de vliegvelden van Londen naar het centrum van Londen

Trein vanaf London Luton Airport

De gemakkelijkste manier om vanaf het vliegveld naar Londen te reizen is met de Luton Airport Express trein. Vlakbij het vliegveld van Luton ligt het Luton Airport Parkway Railway station vanwaar je naar het centrum van Londen kunt reizen.  De Luton Airport Express trein brengt je in 22 minuten van het vliegveld naar het centrum van Londen bij het London St Pancras International station. Hier kun je direct overstappen op één van de zes metroroutes die stoppen bij dit station.

De Luton Airport Express treinen rijden zeven dagen in de week ieder half uur   De reistijd is ongeveer 50% korter dan met de bus transfer vanaf Luton Airport. Deze dienstregeling kan afwijken, kijk daarom altijd op de borden ter plaatse voor de actuele dienstregeling of bekijk de website van Trainline.

DART trein tussen Luton Airport en Luton Parkway station

Doordat er wel enige afstand zit tussen het vliegveld en het treinstation rijdt er vanaf het vliegveld een speciale DART trein naar het trein station, zie www.lutondart.com voor meer informatie. Deze speciale onbemande trein brengt je in 4 minuten naar het station en kost 4,90 pond voor een enkele reis. Het is ook mogelijk om direct bij je Luton Airport Express treinticket een ticket voor de DART te nemen, je dient dan voor de vertreklocatie Luton Airport te kiezen i.p.v. Luton Airport Parkway Railway.

De DART trein vertrekken iedere 5 minuten in de spits en daarbuiten om de 8 tot 15 minuten vanaf de halte bij de terminal. Volg in de terminal de borden van de DART naar Luton Airport Parkway Railway Station om bij het DART station uit te komen. Let erop dat het enkel mogelijk is om met contact geld te betalen in de bus, zorg er dus voor dat je losse ponden op zak hebt als je een ticket voor de shuttle bus wilt kopen.

Tickets trein vanaf Luton
De tickets voor de trein zijn te koop via de ticketmachines in de terminal van Luton Airport en via de website van Trainline. De treintickets voor Luton naar het centrum van Londen kosten 20 euro voor volwassenen voor een enkele reis, kinderen tussen de 5 en 15 jaar betalen 10 euro voor een enkele reis. Een retour ticket kost 34,50 euro voor volwassenen en 17,50 euro voor kinderen.

Klik hier om je Luton trein tickets te kopen

Taxi & auto huren op Luton Airport

Natuurlijk kun je ook met de taxi vanaf Luton Airport naar het centrum van Londen reizen. De rit duurt ongeveer een uur en de ritprijs ligt normaal gesproken tussen den 60 en 90 pond, afhankelijk van het tijdstip van de reis. Let erop dat je een officiele taxi neemt met een vergunning en geen snorders. Snorders rekenen namelijk vaak bizar hoge prijzen voor een ritje naar het centrum van Londen. De officiële taxi’s zijn voorzien van een meter waardoor je altijd direct de prijs van de rit kunt zien.

Een goedkopere taxi is vooraf te regelen via bijvoorbeeld de website van Taxi2Airport. Door vooraf je taxi te reserveren ben je zeker van een taxi en heb je geen kans op onverwachte kosten.

Wil je een auto huren op Luton Airport? Dat is geen enkel probleem. Er zijn in de terminal een groot aantal bekende verhuurmaatschappijen gevestigd. Het is aan te raden om vooraf via internet je auto te reserveren zodat je op een voordeliger tarief kunt rekenen. De prijzen voor autoverhuur op London Luton Airport kun je eenvoudig en snel vergelijken via Easyterra/a>. Let er wel op dat het rijden in Londen zelf prijzig kan zijn vanwege de parkeertarieven en de “Congestion Charges”. Of kijk op de pagina auto huren in Londen voor meer aanbieders van huurauto’s in Londen en informatie over het huren van een auto in Londen.

Doordat het vliegveld dichtbij de Motorway M1 (afrit 10) ligt ben je in iets minder dan een uur vanaf het vliegveld in het centrum van Londen. Als je in de spits reist kan de reistijd flink toenemen, met uitschieters tot drie keer zo lang als normaal. De avondspits begint in Londen vaak al rond de klok van 3 uur.

Copyright header image: London Luton Airport Operations Limited.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren