Het luxe warenhuis Harrods in de wijk Knightbridge is het bekendste warenhuis in Londen en misschien wel de bekendste van heel de wereld. In totaal telt het luxe warenhuis zeven verdiepingen met in totaal 4,5 hectare aan oppervlakte (ongeveer 74 duizend vierkante meter). Het enorme warenhuis beslaat een compleet woonblok en ligt vol met de meest exclusieve producten van luxe merken zoals Armani, Gucci, Chanel en Yves Saint Laurent. Het gebied rondom Harrods staat bekend als het luxe winkelgebied van Londen. Sloane Street, een van de bekendste winkelstraten in Londen, ligt om de hoek en in de directe omgeving van Harrods zijn winkels te vinden van onder andere Louis Vutton en Roberto Cavalli.
Om je een idee te geven hoe groot Harrods is, tel alle zeven vestigingen van de Bijenkorf in Nederland bij elkaar op en je hebt het totale vloeroppervlakte van Harrods. Er zijn in totaal 330 afdelingen waar ruim 4000 werknemers werken en er zijn twaalf ingangen met elk hun beroemde geüniformeerde bewakers.
Maar Harrods is veel meer dan alleen een winkel, het pand telt negentien restaurants, waaronder een sushi- en tapasbar, en organiseert reizen om de wereld en er is zelfs een kennel voor honden van klanten die rustig willen winkelen in Harrods. Ook kun je je auto een servicebeurt laten geven terwijl je binnen de meest luxueuze producten afrekent. Kom je liever met de helicopter naar het warenhuis toe? Geen probleem, Harrods regelt voor een flink bedrag een helikoptervlucht met Air Harrods.
Vrijwel iedere toerist die Londen bezoekt gaat even langs Harrods en veel toeristen kopen iets in het warenhuis, al was het alleen maar om met een tasje van Harrods te kunnen rondlopen. Buitenlandse toeristen zijn dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de omzet van Harrods. Jaarlijks bezoeken ongeveer 15 miljoen bezoekers het luxe warenhuis in Knightbridge, gemiddeld zijn er 35.000 bezoekers per dag. De drukste periode is vlak voor kerst, dan trekt het warenhuis soms wel 150.000 kijkers per dag.
Eigenaar
Harrods is geruime tijd in handen geweest van Mohamed Al-Fayed die vooral bekend is geworden als de vader van Dodi die omgekomen is bij een auto ongeluk in Parijs en de verloofde was van Diana Spencer, de Prinses van Wales, ex geliefde van Prins Charles en moeder van prins William en prins Harry. Hij is de grondlegger van het Harrods van vandaag de dag. Toen hij het warenhuis in 1985 kocht ondervond het warenhuis een moeilijke periode en was het eigenlijk vergane glorie. Al-Fayed investeerde in 15 jaar tijd bijna een half miljard euro in het pand en renoveerde vrijwel het complete warenhuis.
In 2010 heeft Mohamed Al-Fayed zijn geliefde warenhuis verkocht aan Qatar Holding, het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar voor maar liefst 1,8 miljard euro. Hierdoor is het warenhuis erg populair geworden bij de rijken uit het Midden-Oosten en staan er met grote regelmaat zeer exclusieve en peperdure sportwagens voor de deur bij Harrods.
Het bijzondere interieur van Harrdods
De reden dat Harrods zo populair is bij toeristen en de inwoners van Londen is niet alleen vanwege het enorme assortiment van luxe artikelen. Ook het bijzondere interieur van het warenhuis heeft een enorme aantrekkingskracht op bezoekers. De prachtig ingerichte etalages van Harrods langs de Brompton Road zijn ook een bezienswaardigheid op zicht en zijn ongetwijfeld de mooiste etalages van heel Londen.
Bijzonder zijn ook de roltrappen in het midden van het warenhuis. Deze roltrappen hebben een prijskaartje van een kleine 20 miljoen pond en staan in een Egyptische Hall welke in overleg met het British Museum is gebouwd. Opvallend detail is dat de Egyptische decoratie op iedere afdeling betrekking heeft op de producten die er verkocht worden. Op de begane grond is het memorial te vinden voor Dodi al Fayed en Diana. Dodi was de zoon van de voormalige eigenaard van Harrods, Mohamed Al-Fayed en stierf samen met Diana bij een auto ongeluk in Parijs terwijl ze achterna gezeten werden door de paparazzi.
De Food Hall, het walhalla voor de liefhebber van eten
Tijdens een bezoek aan Harrods moet je zeker ook een kijkje gaan nemen bij de voedingsafdeling op de begane grond. De vleeshal stamt uit 1902 en de bijzondere en historische betegeling is vandaag de dag nog steeds te zien. Ook de luxe groenteafdeling “Room of Luxury” is het bezoeken waard en is gevestigd op de plek waar in 1849 Henry Harrod zijn kruidenierszaak begon. In de Food Hall van het luxe warenhuis kun je verder genieten van heerlijk eten en drinken en vind je diverse restaurants en cafe’s.
Het bijzondere van de Food Hall is het assortiment, je vindt er dingen die vrijwel nergens anders in Londen verkocht worden. Je hebt er de keuze uit vijfhonderd kaassoorten, 1400 soorten wijn, 170 broodvariëteiten en maar liefst 151 theesmaken. Goedkoop is het echter niet, je moet een goed gevulde portemonnee hebben om een volledige maaltijd in de Food Hall te kunnen kopen.
In de weken voor kerst is de Food Hall helemaal een walhalla voor iedere food liefhebbers met de meest exclusieve producten die je maar kunt verzinnen. Je moet wel van de drukte houden want in de periode voor kerst is het extreem druk in de Food Hall. Harrods verkoopt in deze periode maar liefst 90.000 Christmas puddings, 85.000 mini pies, 12.000 flessen champagne en 2000 kalkoenen.
Uitverkoop Harrods
Traditiegetrouw begint de uitverkoop in de winkels in Londen op tweede kerstdag (26 december). Deze dag staat ook wel bekend als Boxing Day. Op Boxing Day beginnen alle grote winkels met de uitverkoop en is het erg druk in de bekende winkelstraten in de stad. In tegenstelling tot in Nederland viert men in Engeland geen tweede kerstdag en zijn de dag na kerstmis alle winkels in het centrum van Londen gewoon geopend. Voor liefhebbers van shoppen is Boxing Day dé grote dag van het jaar!
Harrods doet echter niet mee aan Boxing Day, traditiegetrouw start de grote uitverkoop bij het bekende warenhuis niet op 26 december, maar om klokslag 09:00 uur op 27 december. Het is een traditie dat een bekend persoon in Engeland naar Harrods komt om klokslag negen uur in de ochtend het lintje door te knippen, na deze plechtigheid stroomt het publiek naar binnen en is het in de eerste uren mega druk in het warenhuis. Het kan op de eerste dag van de sale zo druk zijn tijdens de uitverkoop in Harrods dat er speciale wachtrijen zijn op Brompton Road voor onder andere de luxe tassen merken zoals Gucci en Louis Vuitton. Ook worden er door de beveiliging steeds kleine groepjes mensen tegelijkertijd naar binnen gelaten omdat het anders te druk word op de afdelingen van de luxe merken.
In de zomer is er ook een uitverkoop bij Harrods, deze begint meestal op de laatste zondag van juni en loopt tot en met midden juli. Kijk op openingstijden pagina op de website van Harrods voor de actuele data van de uitverkoop.
Waar ligt Harrods in Londen?
Harrods is gevestigd aan de Brompton Road, nummer 87-135 in Knightbridge, Londen vlakbij Hyde Park. Het warenhuis is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10:00 uur tot 20:00 uur, op zondag gaan de deuren van Harrods open om 11:30 uur en sluit het warenhuis om 18:00 uur. Gedurende de kerst periode is Harrods dagelijks geopend tot en met 21:00 uur.
De voedingsafdelingen van het warenhuis zijn van maandag tot en met zaterdag al geopend vanaf 9:00 uur en sluiten een uur later dan de rest van het warenhuis om 21:00 uur.
Hoe kom je bij Harrods in Londen?
Harrods ligt midden in het centrum van Londen en is daarom goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het makkelijkste is Harrods te bereiken via de Piccadilly Line van de metro van Londen. Je kunt uitstappen op de halte Knightbridge en vervolgens moet je de uitgang Brompton Road nemen zodat je vrijwel direct naast Harrods de metrohalte uitstapt. Verder liggen de stations van South Kensington aan de Piccadilly, District en Circle Lines en Sloane Sqaure aan de District en Circle Lines op loopafstand van Harrods.
Wil je liever met de bus naar Harrods? De buslijnen 9, 10, 14, 19, 22, 52, 74, 137, 414, 452 en C1 stoppen bij of in de buurt van het warenhuis in Knightbridge.
Let op!
Sinds enige tijd gelden er strengere kledingvoorschriften in Harrods. Mouwloze shirts bij mannen zijn niet meer toegestaan en een rugzak mag niet op de rug gedragen worden. Bij binnenkomst wordt hier ook daadwerkelijk op gecontroleerd en wordt vriendelijk gevraagd of je je rugzak af wilt doen. Verder moet de kleding schoon en toonbaar zijn en mag kleding geen shockerende afbeeldingen of teksten tonen.