Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Er is geen plek waar zo naar kerst wordt toe geleefd als in Londen. De Engelsen zijn dol op kerst en in november gaan de lichtjes al aan en dompelt iedereen in de stad zich onder in de kerstsfeer. In Londen is er dan ook genoeg te doen tijdens de feestmaanden, zo kun je een bezoek brengen aan Winter Wonderland in Hyde Park, luisteren naar de Christmas Singers op Trafalgar Square en wegdromen bij de schitterende etalages van de warenhuizen Harrods en Liberty.

Eerste kerstdag is de enige dag in Engeland dat men de kerst viert. Op eerste kerstdag zijn dan ook alle toeristen attracties, winkels, theaters en bioscopen gesloten. Ook de metro rijdt op de eerste kerstdag niet, de bussen in Londen rijden wel maar vaak met een aangepaste dienstregeling. Kijk voor meer informatie hierover op onze aangepaste dienstregeling tijdens kerst pagina. Tegen de avond zijn de restaurants wel open maar in verband met de drukte is het verstandig om vroegtijdig te reserveren indien je uit eten wilt op eerste kerstdag.

In Engeland kent men geen tweede kerstdag, wel is een groot deel van de bevolking op deze dag vrij. Op tweede kerstdag zijn alle winkels, attracties, bioscopen en theaters dan ook gewoon open. Opvallend is dat Harrods op de dag na kerstmis gesloten is.

Christmas shopping in Londen

Wat te doen in Londen tijdens de decembermaand

Op het Trafalgar Square plein staat ieder jaar in de decembermaand een 20 meter hoge kerstboom welke schitterend verlicht is. Deze kerstboom krijgt de stad Londen ieder jaar als geschenk van de Noorse stad Oslo. Dit doen ze al vele jaren als dank voor de Engelse hulp tijdens de Tweede wereldoorlog aan Oslo en Noorwegen. Op de eerste dag van december worden de vijfhonderd lichtjes in de twintig meter hoge kerstboom ceremonieel aangestoken en vanaf die dag kun je dagelijks volop genieten van de ultieme kerstsfeer op het plein. Ieder dag is er op het plein een koor kerstliedjes aan het zingen en zijn er tal van andere activiteiten die met kerst te maken hebben.

Ook leuk tijdens kerst zijn de vele ijsbanen in Londen. Onder ander in Winter Wonderland in Hyde Park, bij de Londen Eye, bij Somerset House en in het het Wesfield winkelcentrum zijn ijsbanen te vinden. Het is wel handig om van te voren te reserveren want vooral in het weekend en bij mooi weer kan het erg druk zijn op de schaatsbanen.

Voor kinderen is er genoeg te doen tijdens de feestdagen in Londen. Zo kunnen ze de kerstman ontmoeten in Harrods, Hamleys en Selfridges. In de beroemde speelgoedzaak Hamleys in Regent Street worden daarnaast ook regelmatig demonstraties gehouden met speelgoed. Het in Hamleys wel erg druk zijn tijdens de periode voor kerst dus trek voldoende tijd uit voor je bezoek aan Hamleys.

Kerst in Londen - Christmas shoppen in Londen

Kerstlichtjes rondrit door Londen

Wil je alle kerstlichtjes in Londen bewonderen? Dan kun je kiezen voor een rondrit met de London Christmas Lights Tour waarbij je met een originele Routemaster bus uit de jaren zestig een rondje maakt door het centrum van Londen. De Routemaster bus is de bekende rode dubbeldekker bus die je vaak in films en op ansichtkaarten terug ziet komen. Doordat het openbaar vervoersbedrijf de historische Routemaster bussen allemaal heeft vervangen door moderne exemplaren zie je ze helaas bijna niet meer in Londen rijden.

De rondrit door Londen duurt tussen de 75 en 90 minuten, afhankelijk van de drukte op straat. Tijdens de rondrit vertelt een Engelssprekende gids je allerlei weetjes over Londen, de bezienswaardigheden en natuurlijk de unieke kerst verlichting die je onderweg tegenkomt.

De speciale kerstlichtjes rondrit door Londen kost 28,40 euro voor volwassenen, kinderen tussen de 6 en 16 jaar betalen 18,99 euro voor een ticket en voor 65+ en studenten is er een speciaal tarief van 21,30 euro per persoon. De tour is te boeken vanaf 15 november tot en met 5 januari. De tour is erg populair waardoor het aan te raden is om deze vooraf via internet te reserveren zodat je zeker weet dat je op de gewenste dag en tijdstip de tour kunt maken. Je boekt je tickets eenvoudig en snel via de website van GetYourGuide. Betalen kan veilig via iDeal, creditcard of PayPal en binnen enkele uren na je reservering ontvang je de e-vouchers op het opgegeven emailadres.

Klik hier om je Christmas Light tour online te reserveren

Kerstlichtjes wandeltocht en fietstocht in Londen

Wil je tijdens je stedentrip in Londen in kerstsfeer komen? Ga in november of december mee op een kerstlichtjes wandeltocht langs de schitterende kerstverlichting en kerstmarkten van Londen. Ontdek de oorsprong van Santa Clause en Scrooge terwijl je geniet van een glas warme glühwein met je lokale gids tijdens deze wandeltocht van 2,5 uur. Op deze pagina lees je alles over de kerstlichtjes wandeltocht door Londen.

Liever per fiets de kerstlichtjes in Londen gaan ontdekken? Beleef het feestelijk verlichte Londen tijdens een 3-uur durende kerstlichtjes fietstour langs de feestelijke kerstverlichting en -markten. Zie de lichten op Oxford Street en Covent Garden, bezoek Hyde Park Winter Wonderland en bekijk de Harrods-etalages!

Kerst in Covent Garden in Londen

Kerstshoppen in Londen

Kersthoppen in Londen is bijzonder sfeervol en een ervaring die je een keer in je leven meegemaakt moet hebben. De bekende winkelstraten zoals Bond Street, Oxford Street en Regent Street zijn traditiegetrouw schitterend versierd met verlichting en kerstversiering en zijn een lust voor het oog. De etalages van de grote warenhuizen Harrods, Hamleys en Selfridges staat volledig in de kerstsfeer waardoor alleen het windowshoppen al een unieke ervaring is. Overal waar je loopt klinken de vrolijke klanken van de kerstliedjes en de kerstmannen die door de straten lopen maken de unieke en magische ervaring van het kerstshoppen in Londen compleet.

Tijdens de decembermaand zijn er een aantal winkels die je zeker niet mag overslaan als je in Londen bent.

Harrods
Een citytrip of vakantie naar Londen is niet compleet zonder een bezoek aan Harrods. Proef de magische sfeer die tijdens de feestdagen in dit bijzondere warenhuis hangt. De kerstafdeling van Harrods in Londen, die eind augustus al wordt opgebouwd, is al jaren de mooiste van Engeland en voor kerstliefhebbers is dit een echte trekpleister. Dagelijks komen er meer dan 35.000 klanten alleen vanwege de kerstafdeling naar het grootste warenhuis van de stad. Vlak voor de kerst loopt dit aantal zelfs op naar bijna 100.000 klanten per dag. Je vindt hier zoveel bijzondere kerstartikelen dat het haast onmogelijk is om met lege handen naar buiten te lopen. In de maand december is ook de Kerstman dagelijks aanwezig in het warenhuis die zorgt voor vermaak voor zowel jong als oud.

Selfridge
Naast Harrods is er nog een ander groot en bekend warenhuis in Londen gevestigd. Vanaf augustus is in Selfridge een enorme kerstafdeling te vinden waar je tal van kerstproducten kunt kopen. De producten in Selfridge zijn minder prijzig dan die van Harrods waardoor je niet alleen kunt kijken maar ook daadwerkelijk kunt kopen. Net zoals Harrods heeft ook Selfridge de kerstman weten te strikken en zorgt hij tijdens de kerstperiode dagelijks voor vermaak.

Boxing Day – de uitverkoop
Wie tijdens de kerstdagen in Londen verblijft kan direct profiteren van hoge kortingen. In Engeland viert men alleen de eerste kerstdag, op onze tweede kerstdag zijn de winkels in Londen gewoon open en begint de grote uitverkoop. 26 december staat in Engeland ook wel bekend als Boxing Day, de dag dat alle grote uitverkopen in heel het land starten. Veel winkels zijn op deze dag extra vroeg open en in de bekende winkelstraten zoals Regent en Oxford Street is het op Boxing Day erg druk. Het bekende warenhuis Harrods is overigens gesloten op Boxing Day, de uitverkoop bij Harrods begint traditiegetrouw op 27 december om 09:00 uur.

Winter Wonderland Londen

Winter Wonderland

Halverwege november wordt een gedeelte van Hyde Park omgetoverd tot een schitterend winterlandschap compleet met een sprookjesachtige en verlichte kerstmarkt waar je onder andere heerlijke gluhwein, een warme kop Engelse thee en braadworsten kunt kopen, een kermis welke volledig in het teken staat van kerst, een wintercircus en de grootste outdoor schaatsbaan van het land. Wie even genoeg heeft van de drukte op het terrein kan zijn toevlucht nemen in het gigantische reuzenrad in Winter Wonderland en kan de kerstmarkt en schaatsbaan van grote hoogte bewonderen.

Sinds vorig jaar zijn er in Winter Wonderland ook ijspaleis vol met ijs sculpturen te bewonderen en kun je op de foto met de kerstman in Santa Land. Winter Wonderland in Hyde Park is dagelijks geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds. Kijk voor meer informatie over het Winter Wonderland op de speciale pagina van het evenement.

Kleinschaliger, hipper en alternatiever dan het Winter Wonderland evenement is Winterville in het Victoriapark. Ook hier vind je een ijsbaan en een kermis maar ook een rollerdisco, diverse optredens, kleine concerten en heel veel lekkere eettentjes met streetfood van over de hele wereld. Kijk voor meer informatie over dit evenement op de website van Winterville.

Kerstmarkten in Londen

Londen is de place to be als het gaat om kerstshoppen, de hele stad pakt grootst uit tijdens de feestdagen. Dat zie je neit alleen in de bekende winkelstraten en de grote pleinen. Maar ook in het aantal georganiseerde kerstmarkten in Londen wat ieder jaar groeit. In en rondom Londen worden er jaarlijks tientallen gezellige kerstmarkten en feestelijke braderieën georganiseerd waar je volledig in de kerst stemming zult komen. Kijk voor alle kerstmarkten in Londen op onze “Kerstmarkten in Londen” pagina.

Copyright header image: Aniczkania / Shutterstock.com

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren