Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eén van de grootste en tevens bekendste parken in Londen is het Hyde Park. In 1536 kocht de toenmalige koning Henry VII het gebied en gebruikte dit als zijn prive jachtterrein. Pas toen koning Charles I het park uitbreidde werd het in 1637 opengesteld voor het publiek en daar is tot de dag van vandaag geen verandering in gekomen.

Het park, wat nog steeds eigendom is van de koninklijke familie en deel uitmaakt van de Royal Parks, beslaat 142 hectare en is een favoriete bestemming van veel Londenaren. Vooral in de weekenden en warme zomeravonden is het gezellig druk in het park. Ook voor sporters is het park een populaire bestemming, zo kun je er prima fietsen, wandelen, skaten en hardlopen. Voor de kinderen zijn er diverse speelvelden in het park te vinden.

Met name in de zomer worden er in het park regelmatig popconcerten, sportevenementen en culturele evenementen georganiseerd. Zo was Hyde Park tijdens de Olympische Spelen van 2012 het toneel van de triatlon en ook de renners van de Tour de France zijn door het enorme park gereden tijdens één van de proloog ritten.

Eind november tot begin januari vindt er een ander groot evenement plaats in Hyde Park. Dan wordt voor Hyde Park Winter Wonderland een gedeelte van het park omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt compleet met een ijsbaan en reuzenrad.

Attracties in Hyde Park in Londen

In het park zijn een aantal bekende attracties te vinden, waaronder het Serpentine Lake, Marble Arch, Speakers’ Corner en de Diana, Princess of Wales Memorial Fountain. Verder zijn er in Hyde Park tal van standbeelden en fonteinen te vinden. Eén standbeeld wat het vermelden nog waard is, is het 7/7 Memorial, welke de slachtoffers van de terroristische aanslag van 7 juli 2015 herdenkt. Het 7/7 Memorial monument bestaat uit tweeënvijftig zuilen gemaakt van roestvrij staal, één zuil voor iedere slachtoffer van deze vreselijke bomaanslag.

Serpentine Lake
Het kunstmatig aangelegde meer Serpentine Lake is te vinden in het midden van het park en is aangelegd in 1730. Dit slangvormig meertje is vooral in de zomer een populaire bestemming, dan stikt het er van de waterfietsen, kleine roei- en zeilbootjes en een enkele zwemmer. Een aanrader is om op het terras naast het meer even een drankje te doen of een roeibootje te huren zodat je zelf het meer van dichtbij kunt bewonderen.

Hyde Park in Londen

Diana, Princess of Wales Memorial Fountain

Even ten zuiden van het Serpentine Lake ligt de herdenkingsfontein voor Prinses Diana. Deze moderne fontein is gebouwd ter nagedachtenis van de verongelukte prinses Diana en staat symbool voor haar liefde voor kinderen en haar geweldige persoonlijkheid. Het monument is ontworpen door de Amerikaanse landschapsarchitect Katryn Gustafson en bestaat uit 545 stukken graniet uit Cornwall die tezamen een cirkel vormen. Het water vloeit van bovenaf langs beide kanten naar beneden waar het vervolgens in een kleine vijver stroomt. Het monument is het hele jaar door geopend en is gratis te bezoeken. Verder zijn er in Hyde park nog een aantal andere gedenktekens te vinden, zoals het Holocaust Memorial en de Hudson Memorial.

Marmble Arch en Speakers’ Corner

In de noordoostelijke hoek van het park staat de Marble Arch. Deze boog, die wel iets wegheeft van de Arc de Triomphe in Parijs, is in 1827 gebouwd als toegangspoort tot Buckingham Palace maar is in 1851 verhuisd naar zijn huidige locatie in Hyde Park. Vlakbij de Marble Arch is de Speakers’ Corner te vinden. Elke zondag vinden hier diverse zeepkisttoespraken plaats, mocht je iets te vertellen hebben dan kun je tijdens deze dag op een zeepkist gaan staan en je mening verkondigen aan het publiek. Naast serieuze onderwerpen als de politiek en religie passeren ook minder serieuze onderwerpen de revue.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren