Als je op stedentrip naar Londen gaat heb je Engelse ponden nodig om te kunnen betalen in de winkels en restaurants. Je kunt proberen om alle aankopen in Londen met je pinpas of creditcard te gaan betalen, maar vaak lukt dat niet altijd en dien je ergens contant te moeten betalen. Daarnaast betaal je bij iedere pin transactie in vreemde valuta gemiddeld rond de 1,1% koersopslag over het betaalde bedrag waarmee pinnen vaak duurder is dan contact betalen. De exacte koersopslag verschilt per bank en is daarnaast afhankelijk van je betaalpakket.
Daarom kan het handig zijn om tijdens je verblijf in Londen contact geld bij je te hebben zodat je aankopen in Britse ponden kunt afrekenen. Je kunt ervoor kiezen om je Engelse ponden ter plekke bij één van de vele pinautomaten te pinnen, maar je kunt er ook voor kiezen om vooraf je ponden te bestellen. Dit kan je onder andere eenvoudig online doen via de website van GWK waarbij je geen provisiekosten hoeft te betalen.
Geld opnemen in Engeland
Als je met een betaalpas van een Nederlandse bank ponden wilt gaan pinnen bij een pinautomaat in Londen dan betaal je hiervoor kosten. Afhankelijk van de bank en je betaalpakket liggen de kosten voor het geld opnemen in een vreemde valuta rond de 2,25 euro per geldopname + 1,1% koersopslag. Kijk voor de actuele tarieven op de website van je bank.
Vaak kun je ook niet meer dan 500 euro aan Engelse Ponden per keer opnemen bij de geldautomaat, als je jonger bent dan 1 jaar is dit vaak maar 250 euro. Als je van plan bent om meerdere keren Britse ponden te gaan pinnen dan kunnen de kosten dus snel oplopen.
Engelse ponden bestellen
Vaak is het bestellen van ponden bij o.a. GWK de goedkoopste manier om aan ponden te komen. Door vooraf je geld te bestellen heb je geen last van de koersopslag die de bank rekent bij iedere pintransactie en daarnaast heb je geen last van de extra je niet onnodig voor het geld pinnen bij de pinautomaat.
Je kunt online op de website van GWK eenvoudig aangeven voor hoeveel euro je aan Britse ponden wilt bestellen. Je bestelt je ponden tegen de huidige wisselkoers. Het bedrag in ponden wordt altijd afgerond naar een heel getal welke in briefgeld van de betreffende valuta beschikbaar is zodat je geen losse munten krijgt bij het afhalen van je ponden. Als je 103 euro aan ponden bestelt wordt het bedrag aan ponden verhoogd naar 104 euro en krijg je 85 pond, bestel je voor 106 euro aan ponden wordt het verhoogd naar 110 euro en krijg je 90 ipv 85 pond.
Je Britse ponden ophalen bij alle vestigingen van GWK in Nederland waaronder de vestiging op Schiphol, Rotterdam Airport en Eindhoven Airport. En heb je ponden over na je vakantie in Londen dan kun je ze eenvoudig en zonder extra kosten terug verkopen aan GWK tegen de oorspronkelijke koers van het moment van aankoop.
Britse Ponden
De officiële munteenheid van het Verenigd Koninkrijk is de pond, afgekort GBP of £. De Pond wordt ook wel de Britse Pond of Engelse Pond genoemd, maar officieel heet de Britse pond de Pond Sterling. Echter komt deze benaming maar slechts zelden voor, in de volksmond wordt er gewoon gesproken over de pond als men het over de valuta heeft.
De Engelse pond is al sinds 1158 het officiële betaalmiddel van het Verenigd Koninkrijk en sinds 1971 bestaat 1 pond uit 100 pence, welke afgekort wordt met het symbool p. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zes verschillende munten in omloop van de pence. Dit zijn 1 pence, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 pence en 1 en 2 pond muntstukken. Naast de munten zijn er ook diverse bankbiljetten. Ponden in briefgeld zijn beschikbaar in 5 pond, 10 pond, 20 pond en 50 pond.