Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het weer in Londen & de beste reisperiode

In Londen heerst een gematigd zeeklimaat waardoor er zelden extreme warme of koude temperaturen voorkomen. De zomers in Londen zijn hierdoor warm met gemiddelde temperaturen van rond de 21°C. De winters in Londen zijn koud, maar de temperaturen komen tijdens de wintermaanden zelden onder het vriespunt. Voor de actuele weersverwachtingen in Londen kun je een kijkje nemen op weeronline.nl of wheather.com.

Tijdens de lente gaan de temperaturen overdag alweer een stuk omhoog richting de 13°C a 17°C maar in de avonden kan het nog wel fris zijn. De herfstmaanden in Londen kunnen nat en stormachtig zijn door de koudere lucht ui de Noordelijke IJszee en de warmere lucht uit de tropen. Maar meestal is de herfst in Londen mild te noemen. Gemiddeld heeft Londen 1461 uren zon per jaar en de regen valt verspreid over het hele jaar. Gemiddeld valt er 540 mm neerslag per jaar waarmee Londen steden als New York en Parijs achter zich houdt als het gaat om neerslag. Bovendien laat Londen alle plaatsen in Nederland achter zich op het gebied van de hoeveelheid regen die jaarlijks valt.

Regen

Gemiddeld zijn er 110 dagen in het jaar waarop je in Londen te maken kunt krijgen met regen. In deze dagen valt er meer dan 1 mm regen op een dag. Naast die 100 dagen zijn er ook nog ongeveer 45 dagen waarop er minder dan 1 mm regen per dag valt. Dit kan zijn door een kleine regenbui of door motregen en nevel. Eigenlijk heb je van zulke kleine buien vrijwel geen last.

In de maanden oktober tot en met januari heb je de meeste kans op regen. De maanden juli tot en met september zijn de droogste maanden van het jaar met weinig kans op neerslag. Overigens zijn de verschillen in neerslag in de verschillende maanden gering. De natste maand januari telt gemiddeld 11 a 12 dagen met meer dan 1 mm neerslag terwijl de droogste maand augustus 7 a 8 dagen telt met meer dan 1 mm neerslag.

Greenwich Park in Londen

Zomer in Londen

De zomers in Londen zijn warm met temperaturen die overdag rond de 21°C liggen en in de nacht zakt de temperatuur naar gemiddeld 11°C. Wil je de meeste kans hebben op zon in Londen dan moet je in de maanden mei, juni, juli of augustus afreizen naar Londen. Deze maanden zijn veruit het zonnigste. Gemiddeld schijnt de zon in deze maanden ongeveer 180 tot 200 uren per maand, wat gemiddeld 6 tot 7 uur zon per dag betekend.

De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 22°C, gemiddeld 11 dagen kans op neerslag en gemiddeld 6 uur zon per dag. De warmste temperatuur ooit die gemeten is in Londen was 38°C op 10 augustus 2003. In dat jaar was er in heel Europa een hittegolf.

Winter in Londen

De winters in Londen zijn kil, somber en overwegend grijs. Doordat de zon in Londen in de wintermaanden niet sterk genoeg is om de wolken en nevel op te laten lossen is de kans op neerslag in de wintermaanden aan de hoge kant. Als de temperaturen rond het vriespunt liggen kan die neerslag bovendien soms veranderen in sneeuw.

Dankzij het relatief warme zeewater rondom Engeland is de kans op extreme kou in Londen veel lager dan op het vaste lang van Europa. De temperatuur kan tijdens de winter wel onder het vriespunt komen, maar echt extreem koud zal het niet worden. Door de warmte van het stedelijke gebied van Londen is het er in de winter gemiddeld zo’n 5 graden warmer dan de omliggende gebieden die geen grote stedelijke bebouwing hebben. De laagste temperatuur ooit gemeten in Londen was -21,1 graden in januari 1795.

In de winter ligt de temperatuur in januari en februari gemiddeld tussen de 2 en 7°C met ongeveer 13 a 18 dagen neerslag in de maand. Januari en februari zijn daarmee de koudste maanden van het jaar. December is iets warmer met temperaturen tussen de 3 en 8°C. In maart gaan de temperaturen weer omhoog richting de 3 a 10°C. Van alle maanden is december het meest somber met slechts gemiddeld 37,4 uur zonneschijn in de maand.

De London Eye in Londen

Urban Heat Island Effect

Londen heeft een Urban Heat Island Effect (UHI), dit houdt in dat de temperatuur in het stedelijke gebied gemiddeld hoger is dan de omliggende buitenwijken en het landelijke gebied. Dit UHI wordt veroorzaakt door een aantal factoren, waarvan de absorptie van het zonlicht in onder andere het asfalt en de gebouwen en de lagere windsnelheid in de stedelijke gebieden de twee belangrijkste zijn.

Door het UHI is het in het centrum van Londen hierdoor vaak een paar graden warmer dan in de gebieden aan de rand van de stad. Hierdoor heeft het centrum van Londen in de winter minder kans op zware sneeuwval en is het er in de zomer warmer.

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Londen?

Je gaat niet naar Londen voor het zomerse weer, maar toch zijn er bepaalde maanden dat je het beste naar Londen op vakantie kunt gaan. Met name in de maanden mei tot en met augustus heb je de meeste kans op mooi zonnig weer en is de neerslag kans het laagst. In de winter is het klimaat een stuk minder aangenaam maar toch is Londen in de winter ook leuk om te bezoeken. Met name in de periode voor kerst waarbij alle etalages prachtig in kerstsfeer zijn versierd. In de winter is de kans op extreme kou niet heel groot en liggen de temperaturen vaak tussen de 2 en 7 graden.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com