Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

London Southend Airport

Het vliegveld London Southend Airport (airport code: SEN) is één van de zes vliegvelden rondom de Engelse hoofdstad Londen. Het vliegveld ligt in het graafschap op 55 kilometer ten oosten van het centrum van Londen, vlakbij Southend-on-Sea. Het vliegveld is gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog maar is regelmatig vergroot om aan de vraag te kunnen voldoen. In 2011 is de terminal geheel vernieuwd en is er een hotel bij het vliegveld gebouwd. Ook zijn er aanpassingen gedaan aan de enigste landingsbaan van het vliegveld om grotere vliegtuigen te kunnen ontvangen.

Een rechtstreekse vlucht vanaf Schiphol naar Southend Airport duurt minder dan een uur. De exacte vliegduur kan je op je ticket vinden en is afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen baan voor het opstijgen vanaf Schiphol. Als het vliegtuig de Polderbaan moet nemen om op te stijgen duurt de vlucht al gauw 10 minuten meer.

De terminal van London Southend Airport in Londen

Terminal van Southend Airport

De luchthaven van Southend is vrij klein, verwacht daarom ook niet al te veel faciliteiten in de terminal. De vertrekhal (Departures) is te vinden aan de linkerkant van de terminal, de aankomsthal (Arrivals) aan de rechterkant. De terminal van het vliegveld sluit 45 minuten nadat de laatste vlucht geland is op het vliegveld en de volgende dag weer open om 4.00 uur in de ochtend. Er zijn een aantal winkels en cafetaria te vinden aan zowel de vertrekkende als aankomende zijde van de terminal. Er is geen bagagekluizen of bagagedepot beschikbaar in de terminal. Naast de terminal staat het Holiday Inn hotel waar je kunt overnachten.

Het vliegveld beschikt over een eigen lounge, de Skylife Lounge. Hier kun je tegen betaling in alle rust wachten totdat je vliegtuig vertrekt. De lounge biedt dranken, snacks, kranten, tijdschriften en gratis wifi. De SkyLife Lounge gaat dagelijks om 4.15 uur open en je mag maximaal 3 uur binnen blijven.

Vliegtickets Southend Airport

Vanuit Nederland en België vliegen voornamelijk de low-cost airlines zoals Easyjet vanaf Schiphol naar het vliegveld van London Southend. Easyjet is de hoofdgebruiker van het vliegveld en vliegt 5 tot 7 keer per week vanaf Schiphol naar de luchthaven van Southend. Als je vanaf Southend verder wilt vliegen is de keuze beperkt. De meeste vluchten op het vliegveld worden uitgevoerd door Easyjet, Wizzair en Ryanair naar bestemmingen binnen Europa. Grote vliegtuigmaatschappijen zoals KLM, British Airways maken geen gebruik van de Southend Airport.

Ben je op zoek naar goedkope vliegtickets naar London Southend? Op Skyscanner en Tix.nl kun je eenvoudig en snel voordelige vliegtickets naar Southend vinden.

Het treinstation van London Southend Airport

Trein vanaf London Southend Airport

Het vliegveld van Southend beschikt sinds 2011 over een eigen treinstation op ongeveer 100 meter van de terminal. Hierdoor kun je eenvoudig met de trein naar Londen centrum reizen. Afhankelijk van het tijdstip rijdt de trein tot zes keer per uur naar Londen centrum, de eerste trein vertrekt om half 5 in de ochtend en de laatste trein vertrekt richting Londen om 23:59 uur. In totaal rijden er 61 treinen per dag vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen. De trein doet er 52 minuten over om naar London Liverpool Street te rijden en 43 minuten om naar Stratford te rijden. Kijk voor de actuele dienstregeling op de website van London Southend.

De trein vanaf London Southend Airport rijdt naar het Liverpool Street Station in het centrum van de Engelse hoofdstad en stopt onderweg op het Shenfield station waar je overkunt stappen op de trein naar Stratford of de metro op de Elizabeth lijn. Bij het London Liverpool Street treinstation kun je overstappen op de metrolijnen Central, Circle, Hammersmith & City en Metropolitan. Bij het treinstation Stratford kun je overstappen op de metrolijnen Cetnral en Jubilee en de DLR trein.

Ticketprijzen London Southend trein
De ticketprijzen voor de trein vanaf de luchthaven van Southend beginnen bij 12,95 pond voor volwassenen voor een enkele reis. Tickets voor kinderen van 5 tot en met 15 jaar beginnen bij 10.50 pond. De hiervoor genoemde prijzen kunnen gewijzigd zijn in verband met prijsverhogingen.

Tickets voor de trein vanaf Southend kun je kopen via de ticketautomaten in de terminal van het vliegveld of bij het ticketkantoor in de terminal. Het ticketkantoor is dagelijks geopend, ook op feestdagen, van 6:00 tot 23:00 uur. Kinderen onder de 5 jaar mogen gratis reizen met de trein onder begeleiding van een betalende volwassene.

Met de trein vanaf London Southend naar Londen reizen
Copyright image: London Southend Airport Company Limited

Met de bus vanaf Southend Airport reizen

Naast de trein is het ook mogelijk om met de bus vanaf Southend Aiport naar Londen te reizen. Vanaf de terminal bij het Holiday Inn hotel vertrekt de X30 bus naar Southend en Chelmsford. De X30 buslijn wordt verzorgd door First Group Buses. Kijk voor de actuele dienstregeling op de website van London Southend. Vanuit Southend kun je vervolgens de X1 bus pakken naar Londen Victoria in het centrum van Londen.

Taxi vanaf Southend Airport

Je kunt vanaf London Southend met de taxi naar Londen reizen. Het Het vliegveld beschikt over een eigen taxi standplaats waar je voornamelijk taxi’s kunt vinden van de officiële taxi partner Andrews Taxis. De taxistandplaats is duidelijk aangegeven op de borden in de terminal en ligt direct voor de ingang van de terminal.

De taxi doet er ongeveer 1,5 uur over om in het centrum van Londen te komen. Goedkoop is een taxi ritje echter niet, reken op een prijs tussen de 100 en 130 euro voor een enkele reis. Een goedkope taxi vanaf London Southend kun je eenvoudig regelen via bijvoorbeeld de website van Taxi2Airport. Door vooraf je taxi te reserveren ben je zeker van een taxi en heb je geen kans op onverwachte kosten.

Auto huren op Southend Airport

Wil je liever met een huurauto vanaf het vliegveld naar Londen reizen? Je hebt ook de mogelijkheid om zelf een auto te huren op de luchthaven van Gatwick om zo Londen en de omliggende gebieden te verkennen. Op Gatwick Airport zijn diverse bekende autoverhuurbedrijven gevestigd, waaronder Hertz, Avis, Europcar, Sixt en Budget. De prijzen voor autoverhuur op Gatwick Airport zijn gemakkelijk en snel te vergelijken via websites zoals Easyterra of Sunnycars. Houd er echter rekening mee dat autorijden in Londen zelf duur kan zijn vanwege parkeertarieven en de “Congestion Charges”.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com