Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
[the-subtitle]
[the-subtitle]

Betalen in Londen: Valuta en geldzaken

De officiële munteenheid van het Verenigd Koninkrijk is de pond, afgekort GBP of £. De Pond wordt ook wel de Britse Pond of Engelse Pond genoemd, maar officieel heet de Britse pond de Pond Sterling. Echter komt deze benaming maar slechts zelden voor, in de volksmond wordt er gewoon gesproken over de pond als men het over de valuta heeft.

De Engelse pond is al sinds 1158 het officiële betaalmiddel van het Verenigd Koninkrijk en sinds 1971 bestaat 1 pond uit 100 pence, welke afgekort wordt met het symbool p. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zes verschillende munten in omloop van de pence. Dit zijn 1 pence, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 pence en 1 en 2 pond muntstukken. Naast de munten zijn er ook diverse bankbiljetten. Ponden in briefgeld zijn beschikbaar in 5 pond, 10 pond, 20 pond en 50 pond.
De Britse pond - de munteenheid van Engeland

Wat is de koers van de Engelse pond?

De afgelopen jaren is de waarde van de pond flink gedaald ten opzichte van de Euro en de dollar. Met name sinds de Brexit op 23 juni 2016 waarbij de inwoners van het Verenigd Koninkrijk tijdens een referendum voor stemde voor het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, is de waarde van de Pond ruim 15% gedaald.

De wisselkoers van de Engelse pond wisselt per dag waardoor de waarde van 1 pond ten opzichte van 1 euro nogal kan verschillen. Maar om je een idee te geven van de waarden, begin oktober 2016 was 1 pond 1,11 euro waard. Wil je de meest actuele wisselkoers van de pond weten ten opzichte van de euro? Op de website van o.a. GWK Travelex kun je de meest actuele koers van de pond ten opzichte van de euro vinden en eenvoudig bedragen omrekenen.


Geld pinnen in Londen & Engelse ponden bestellen

Op veel plekken in Londen vind je pinautomaten waar je ponden kunt pinnen met je Nederlandse pas (met Maestro) of creditcard. Let erop dat je bank of creditcardmaatschappij transactiekosten in rekening kan brengen voor het pinnen van geld. Deze kosten verschillen per bank en creditcardmaatschappij, kijk voor de actuele kosten op de website van je bank.

Het is ook mogelijk om in Nederland alvast je Engelse ponden te bestellen voordat je naar Londen afreist, dit kan bijvoorbeeld eenvoudig via internet via de website van GWK Travelex. Je betaalt geen extra kosten voor het kopen van je Engelse ponden en veelal is het vooraf bestellen van je ponden goedkoper dan het pinnen van ponden bij de pinautomaten in Londen. Dit komt omdat de banken veelal kosten in rekening brengen voor het pinnen van een vreemde valuta bovenop de koerstoeslag die gerekend wordt. Gemiddeld ligt dit bedrag rond de 2,25 euro per geldopname. Voor meer informatie over het bestellen van Britse Ponden kun je een kijken nemen op onze Engelsen Ponden bestellen pagina.

In veel winkels, restaurants en cafe’s in Londen worden ook creditcards geaccepteerd. De meest gangbare zijn Visa, Mastercard en American Express. Wel is het zo dat op veel locaties een minimum bedrag wordt gehanteerd voor het betalen met een creditcard., dit in verband met de kosten die de winkel aan de creditcardmaatschappij betaalt moeten worden. Let erop dat bij het betalen met een creditcard dat je deze niet uit het oog verliest en het personeel de creditcard niet mee naar achteren neemt. Op die manier kunnen ze namelijk je creditcard nummer achterhalen en zo fraude plegen met jou creditcardnummer.

Fooi geven in Londen

Het is in Londen gebruikelijk om een fooi te geven in restaurants, met uitzondering van afhaalrestaurants en fastfoodrestaurants. Doordat de lonen erg laag liggen voor het personeel in de restaurants zijn fooien voor het personeel een belangrijke extra bron van inkomen. De hoogte van een fooi in Londen ligt rond de 10% tot 20% van het totaalbedrag. In de pubs en cafe’s van Londen is het niet gebruikelijk om fooien te geven, maar het wordt natuurlijk wel altijd gewaardeerd.

De taxichauffeurs in Londen verwachten ook vaak een fooi als je een ritje maakt met de taxi. Vaak is dit tussen de 10 en 15% van de totale ritprijs. Bij korte ritten is het ook vaak prima als je het bedrag naar boven afrond naar een hele pond, 5,40 pond wordt dan bijvoorbeeld 6 pond.

Tot slot zijn er nog de kamermeisjes en de kruiers in de hotels in Londen die een fooi verwachten. Bij de kamermeisjes is dit ongeveer 50 pence tot 1 pond per dag welke je achter kunt laten in de hotelkamer bij het uitchecken. Kruiers in de hotels geeft je ongeveer 1 pond per koffer.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Het is niet mogelijk om de tekst op deze pagina te kopiëren