Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wil je met je eigen auto naar Engeland reizen? Dan kun je kiezen voor de veerboot van Calais naar Dover, de veerboot vanuit Duinkerke of de veerboot vanuit Hoek van Holland. Maar je kunt er ook voor kiezen om via de Kanaaltunnel, ook wel bekend als de Eurotunnel en Calaistunnel, naar Groot-Brittannië te reizen. Dagelijks rijden er een groot aantal treinen door de tunnel richting Engeland zodat je altijd een geschikte tijd kunt vinden voor je reis naar Londen of andere bestemming in Engeland.

Als je via de Kanaaltunnel naar Engeland wilt reizen heb je twee keuzes. De eerste keuze is de Eurostar trein die vanuit Amsterdam binnen vier uur in Londen is. De Eurostar trein is alleen geschikt als je geen auto hebt. Wil je met de auto in de trein naar Engeland reizen? Dan zijn er de pendeltreinen van Le Shuttle die geschikt zijn voor auto’s, bussen en vrachtwagens.

Met de Kanaaltunnel naar Engeland
Copyright image: Getlink / Eurotunnel

Reistijd naar Engeland met de Eurotunnel

In slechts 35 minuten ben je dankzij de Eurotunnel vanuit Calais met de trein in Engeland. In totaal duurt je reis door de tunnel echter wel iets langer omdat je gemiddeld 1 tot 1,5 uur kwijt bent om door de douane en paspoortcontrole te komen. Daarbij heb je ook te maken met wachttijden bij het op- en afrijden van de trein. Inchecken voor de trein kun je vanaf 2 uur voor je vertrektijd en maximaal 45 minuten voor vertrek.

Geschiedenis van de Kanaaltunnel

De Kanaaltunnel is iets meer dan 50 kilometer lang en verbindt Frankrijk met Engeland. De tunnel loopt vanuit het Franse Calais onder de Noordzee door naar het Engelse dorpje Folkestone, niet ver van Dover. In totaal liggen er drie aparte tunnels op de bodem van de zee, twee voor de treinen en een aparte service tunnel in het midden welke ook dienst doet als vluchtroute bij mogelijke calamiteiten.

De bouw van de Kanaaltunnel welke op 115 meter diepte onder de zee ligt begon in 1986 en duurde in totaal zeven jaar. Meer dan 15.000 mensen hebben meegewerkt aan dit technische hoogstandje. Op 6 mei 1994 werd de tunnel officieel geopend door de toenmalige president van Frankrijk François Mitterrand en de Britse koningin Elizabeth II. De eerste passagierstrein reedt op 14 november 1994 door de tunnel.

Met de Kanaaltunnel naar Engeland
Copyright image: Getlink / Eurotunnel

Met de auto door de Eurotunnel naar Engeland

Als je met de auto naar Engeland wilt reizen om vakantie te vieren in Groot-Brittannië heb je twee keuzes om het Kanaal over te steken. Of je kiest voor de veerboot die vertrekken vanuit onder andere Hoek van Holland, Duinkerken of Calais en aankomen in Dover in Engeland. Maar je kunt er ook voor kiezen om de oversteek te maken met de trein via de shuttletreinen van Le Shuttle.

De trein door de Kanaaltunnel is iets duurder dan de ferry’s naar Engeland, maar daar staat tegenover dat de reis onder het Kanaal slechts 35 minuten duurt. Een heel verschil met de veerboten die al gauw twee tot drie uur nodig hebben om de oversteek naar Engeland te maken.

De meeste auto’s kunnen gebruik maken van de voordeligste treinstellen waar twee rijen auto’s boven elkaar in kunnen staan. Afwijkende auto’s die hoger zijn dan 1,85 meter, auto’s met fietsen op het dak, auto’s met caravans, bestelbussen en campers dienen te kiezen voor de duurdere optie in de één-laags treinstellen. Ook sportwagens kunnen het beste kiezen voor de één-laags treinstellen. De standaard treinstellen waar twee auto’s boven elkaar in gaan hebben een oprijbrug met een vrij steile hellingshoek die lastig te nemen is met een lage sportwagen. Om beschadiging aan je auto te voorkomen raden wij in dat geval aan om een ticket te boeken voor de één-laags treinstellen.

Vergelijk de prijzen voor de Kanaaltunnel

Kosten reizen via de Eurotunnel

Als je de oversteek wilt maken met de Eurotunnel dan heb je de keuze uit diverse ticketopties. Hieronder hebben we alle opties voor je op een rijtje gezet. De prijzen voor een personenauto zijn inclusief maximaal 9 inzittenden. Je hebt de keuze uit meerdere vertrektijden per uur, op de drukke tijdstippen tot maximaal 4 per uur zodat er altijd een geschikte vertrektijd tussen zit voor je. Voor bestelbussen en auto’s meer caravans kunnen afwijkende tarieven gelden.

De vermelde prijzen kunnen inmiddels gewijzigd zijn in verband met de wisselkoersen van de euro ten opzichte van de pond en/of inflatie. Kijk daarom op de website van de Eurotunnel voor de meest actuele prijzen of vergelijk de prijzen via de widget hierboven.

Day Trip & Overnight ticket
De goedkoopste optie is het Day Trip & Overnight ticket welke te boeken is vanaf 43 euro. Met dit ticket kun je echter maar vrij kort in Engeland blijven, maximaal 2 dagen.

Short Stay Saver ticket
Een alternatief op het Day Trip & Overnight ticket is het Short Stay Saver ticket welke beschikbaar is vanaf 102 euro per auto. Met dit type ticket mag je maximaal 5 dagen in Engeland blijven voordat je de oversteek terug naar Frankrijk moet maken.

Enkele reis / standaard retour
Een enkele reis met de auto door de Kanaaltunnel is beschikbaar vanaf 127 euro per auto. Een retourticket voor een normale personenauto kost tussen de 210 en 260 euro. Wil je meer zekerheid? Dan kun je ook tegen een meerprijs kiezen voor terugbetaling mocht de reis niet doorgaan. Een enkele reis met terugbetaal garantie is beschikbaar vanaf 183 euro per enkele reis per voertuig.

Flexi Plus ticket
Bij het boeken van je ticket voor de Kanaaltunnel heb je ook de keuze om een flexibel ticket te kopen zodat je niet vast zit aan een bepaalde vertrekdatum en tijd. Dit is echter wel een prijzige optie, de ticketprijs kan in sommige gevallen bijna verdubbelen. Het Short Stay Flexiplus ticket waarbij je maximaal 5 dagen in Engeland kunt blijven is beschikbaar vanaf 244 euro per enkele reis per auto. Een Flexiplus ticket zonder maximum aantal reisdagen in Engeland is beschikbaar vanaf 320 euro per auto per enkele reis.

Met de Flexi Plus tickets kun je gebruik maken van een aparte check-in, krijg je voorrang bij het op- en afrijden, ben je gegarandeerd van een plek aan boord van de trein en kun je gebruik maken van exclusieve lounge faciliteiten.

Met de Eurotunnel naar Engeland
Copyright image: Getlink / Eurotunnel

Tickets voor de Eurotunnel boeken

Het is aan te raden om vroegtijdig je tickets voor de Eurotunnel online te reserveren. Vooral in de vakantie periodes reizen veel toeristen met de trein naar Groot-Brittannië of vice-versa waardoor er weinig tot geen plekken meer vrij zijn in de trein als je ter plekke met de trein naar Engeland wilt reizen.

De tickets voor de Eurotunnel kun je boeken via de website van de Eurotunnel. Hier kun je door aan te geven wanneer je wilt reizen en met wat voor type auto binnen enkele klikken zien wat de kosten voor je overtocht zullen zijn. De tickets op de website van de Eurotunnel zijn echter alleen te koop met een creditcard. Wil je toch gewoon met iDeal betalen? Dan kun je ook tickets voor de Eurotunnel kopen via de website van DirectFerries.

Met de Eurostar trein naar Londen

Vanuit Nederland is de Eurostar trein een prima alternatief voor het vliegtuig voor reizen naar Londen. Vooral omdat er sinds 2018 een directe treinverbinding vanuit Amsterdam met Londen mogelijk is. Klik hier voor meer informatie over deze directe treinverbinding vanuit Amsterdam naar Londen. Dagelijks rijden er tot maximaal 10 treinen vanaf Brussel Zuid naar Londen en weer terug.

Als je de reistijd van minder dan 5 uur vergelijkt met de tijd die je kwijt bent om te vliegen naar Londen dan is de trein een goed alternatief. Bij de trein hoef je geen twee uur van te voren aanwezig te zijn en bovendien hoef je nadat je in Londen aangekomen bent ook niet te wachten op je koffers. Het grooste pluspunt van de trein is het feit dat de trein in hartje Londen stopt, terwijl je bij alle vliegvelden (met uitzondering van London City Airport) al gauw 30 tot 60 minuten reistijd nodig hebt om in het centrum van Londen te komen.

Vanuit Brussel doet de Eurostar er slechts twee uur over om in Londen aan te komen. De Eurostar zoeft met ruim 300 kilometer per uur door het Belgische en Franse landschap en stopt enkel nog op de stations van Lille en Calais voordat de trein de 50 kilometer lange Kanaaltunnel binnen rijdt. De Eurostar heeft slechts 21 minuten nodig om de oversteek onder het Kanaal te maken voordat de trein in Engeland weer boven de grond komt. De Eurostar komt in Londen aan op het station Londen St. Pancras. Dit station ligt vlakbij één van de hoofdstations van Londen, King Cross station waar je over kunt stappen op de bus, metro of trein waarmee je verder Engeland in kunt reizen.

Meer informatie over de tarieven van de Eurostar trein en de diverse reisklassen is te vinden op onze pagina “met de Eurostar trein naar Londen“.

Handige informatie over de Kanaaltunnel

Hieronder hebben we een aantal handige weetjes over het reizen door de Eurotunnel voor je op een rijtje gezet.

Met fietsen op het dak door de Kanaal Tunnel reizen
Het is mogelijk om met fietsen op het dak met de trein door de Eurotunnel te reizen. Voor hogere auto’s zijn er speciale compartimenten in de trein. Bij je reservering dien je dan aan te vinken dat je auto hoger is dan 1,85 meter.

Met de elektrische auto door de Calais Tunnel
Heb je een elektrische auto? Ook dan kun je gewoon met de trein door de Kanaaltunnel reizen. In Calais zijn er diverse laadpalen te vinden zodat je nog even snel je auto kunt opladen voordat je vertrekt met de trein richting Engeland. Ook aan de andere kant zijn er laadpalen te vinden waar je je auto kunt opladen voor vertrek of bij aankomst met de trein.

Met de motor door de Eurotunnel
Als je met de motor door de Kanaaltunnel wilt reizen kun je ook gebruik maken van de Eurotunnel treinen van Le Shuttle. Je betaald voor de motor de helft van het auto tarief.

Met een camper, caravan en aanhanger door de Eurotunnel
Het is mogelijk om met een camper, caravan of aanhanger met de trein door de Kanaaltunnel te reizen. Hiervoor zijn er speciale wagons waar maar 1 verdieping in zit in plaats van 2. Hierdoor kunnen ook hogere auto’s, vrachtwagens, campers en caravans met de trein door de Eurotunnel reizen.

Met een LPG auto door de Eurotunnel
Heb je een auto die volledig of gedeeltelijk rijdt op LPG? Dan is het niet mogelijk om met de Eurotunnel autotrein te reizen. Je bent met een LPG auto aangewezen op de ferry om de oversteek naar Engeland te maken.

Gasflessen in de Calais tunnel
Veel campers en caravans hebben een gasfles aan boord. Het is toegestaan om met een gasfles door de Eurotunnel te reizen, mits deze bestemd is voor huishoudelijk apparatuur. Voordat je aan boord gaat van de trein dienen de kranen van de gasflessen te worden gesloten en deze dienen de hele reis gesloten te blijven. Het is toegestaan om maximaal 1 gasfles te vervoeren van maximaal 47 kg of meerdere kleinere flessen tot een totaal van 50 kg. Indien het voertuig beschikt over een vaste gastank dan mag deze niet groter zijn dan 47 kg en mag de fles voor maximaal 80% gevuld zijn. De gasflessen worden voordat je aan boord van de trein gaat gecontroleerd dus let hier goed op.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer Londen tips en bezienswaardigheden