Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een bezoek aan Londen is niet compleet zonder een bezoek aan Westminster Abbey, de bekendste en wellicht belangrijkste kerk van heel het Verenigd koninkrijk. in deze kerk, die officieel The Collegiate Church of St Peter heet, worden alle vorstelijke huwelijken, kroningen, begrafenissen en andere rituelen voltrokken. De bouw van de in gotische stijl opgetrokken kerk begon omstreeks 1050 in opdracht van Henrik III en in de jaren daarna is de kerk meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In die tijd was de Westminster Abbey een enorm en opmerkelijk bouwwerk en trok toen al de nodige aandacht, hetgeen nu nog steeds het geval is.

Het grootste gedeelte van de huidige kerk stamt uit de periode van 1245 tot 1277 maar de meest karakteristieke toevoeging stamt uit 1722 tot 1745. In die periode zijn de twee opvallende torens gebouwd die de Westminster Abbey zo herkenbaar maken in de skyline van Londen.

Vergeet tijdens je bezoek aan de Westminster Abbey vooral niet de spectaculaire Henry VII´s Lady Chapel te bezoeken. In dit architectonisch meesterwerk met een sierlijk dak ligt onder andere de onthoofde Mary Queen of Scots begraven op slechts enkele meters van Elizabeth I, de koningin die opdracht gaf voor haar executie. Mary Queen of Scots ligt begraven in een prachtige tombe met kleurrijk getint glas en indrukwekkende graveringen.

Boek je tickets voor de Westminster Abbey

De Westminster Abbey in Londen

Kroningen in de Westminister Abbey

Sinds 1066 is de Westminster Abbey het toneel van de kroningen van de koningen en koninginnen van Engeland. De eerste koning die in de kerk werd gekroond was koning Harold II in 1066, lang kon hij niet van de troon genieten want in datzelfde jaar werd zijn opvolger Willen de Veroveraar de koning van Engeland.

De laatste kroning van een staatshoofd was die van koning Charles III op 6 mei 2023, het huidige staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk. Miljoenen mensen wereldwijd waren getuigen van dit historische moment en heel Londen stond vol met tienduizenden Britten en toeristen die getuige wouden zijn van de eerste kroning van een Britse vorst in 70 jaar tijd. Charles zal koning van Engeland blijven tot aan zijn overlijden. Na zijn overlijden zal zijn zoon William de troon overnemen van zijn vader en gekroond worden in de Westminster Abbey. Voor Charles was het koningin Elizabeth II die op 2 juni 1953 in de Westminster Abbey gekroond werd en maar liefst 70 jaar op de kroon zat.

Begrafenissen en trouwerijen in de Westminster Abbey

Wellicht het meest bekeken moment uit de geschiedenis van de Westminster Abbey was de begrafenis van Diana Spencer, beter bekend als Princess Diana en Princess of Wales, die plaatsvond in 1997. Miljoenen mensen zagen live op televisie hoe de koninklijke familie en vele beroemdheden zoals Cliff Richard, Hillary Clinton, Margaret Tatcher en Nelson Mandela de laatste eer betoonde aan Lady Diana.

Ook de begrafenis van koningin Elisabeth II op 19 september 2022 vond plaats in de Westminister Abbey. Tientallen staatshoofden waren aanwezig om de laatste eer te bewijzen aan de koningin van Groot-Brittannië die ruim 70 jaar op de troon zat.

Bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton stond de Westminster Abbey centraal. Op 29 april 2011 trouwde zij in de kerk onder grote belangstelling van de inwoners van Engeland en werd Kate de Duchess of Cambridge. William en Kate waren niet de eerste die een koninklijke bruiloft hadden in de Westminster Abbey, in totaal zijn er maar liefst 16 koninklijke bruiloften georganiseerd in de abbey.

Interieur van de Westminister Abbey in Londen

Begraafplaats voor bekende mensen

Westminster Abbey is niet alleen een populaire plek om te trouwen voor leden van het Koninklijke huis van Engeland, er liggen ook heel veel bekende personen begraven in de kerk waaronder de 17 vorsten, de beroemde wetenschappers Charles Darwin en Isaac newton en componist Georg Friedrich Handel. Daarnaast liggen er nog ruim 3000 mannen en vrouwen begraven waaronder politici, muzikanten en wetenschappers.

Ook de dichters zijn goed vertegenwoordigd in de abbey, zo ligt onder andere de beroemde schrijver Charles Dickens er naast William Blake, Rudyard Kipling en Lord Tennyson. Ook zijn er gedenkplaatsen voor Emily Bronte, T.S. Eliot, Shakespeare en Jane.

De tuinen van Westminster Abbey

Achter de abbey liggen de rustige tuinen van College Gardens die van dinsdag tot en met donderdag zijn te bezoeken. Hier vind je onder andere fruitbomen, diverse waterpartijen, groente tuintjes en bijenkorven. De kruiden uit de tuin worden gebruikt voor medische doeleinden voor de bewoners van Westminster.

De tuin van de Abbey is omringt door een stenen muur die gebouwd is rond 1300 maar nog steeds overeind staat. Ook staan er diverse standbeelden in de tuin die uit de 16e eeuw komen.

Tickets Westminster Abbey

Wil je de prachtige Westminster Abbey gaan bezoeken? Dan heb je een ticket nodig om naar binnen te kunnen, de kerk is niet gratis toegankelijk voor toeristen. De tickets zijn eenvoudig vooraf via internet te reserveren via de website van GetYourGuide.

De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 23 euro, 65+ en studenten met een geldige studentenkaart betalen 19,55 euro voor een ticket en kinderen tussen de 5 en 16 jaar betalen 10,35 euro voor de toegang tot de Westminster Abbey. De toegangsprijs is inclusief een gratis audiogids die beschikbaar is in 12 verschillende talen en +/- 60 minuten duurt. De prijs kan wisselen in verband met de schommelende wisselkoers van de euro ten opzichte van de pond.

Je kunt de tickets voor de Westminster Abbey eenvoudig vooraf via internet reserveren via de website van GetYourGuide. Zo voorkom je te moeten wachten in de rij bij de kassa en weet je zeker dat je een ticket hebt op de dag en het tijdstip dat je de kerk wilt gaan bezoeken. Betalen kan veilig en snel via iDeal, creditcard of PayPal en binnen enkele uren ontvang je de e-tickets in je mailbox. Je betaalt altijd in euro’s zodat je geen last hebt van de wisselkoersen en eventuele extra kosten van de bank in verband met vreemde valuta’s.

De Westminister Abbey in Londen bezoeken

Hop-on hop-off cruise inclusief Westminster Abbey

Wil je naast een bezoek aan de Westminster Abbey ook een hop-on hop-off cruise over de Theems maken? Dan kun je een voordelig combi ticket boeken waarmee je de nodige euro’s bespaart. De prijzen voor het combi-ticket bedragen 38 euro voor volwassenen, 20 euro voor kinderen tussen de 3 en 15 jaar oud en 34,70 euro voor 65+ en studenten (15 tot 25 jaar). Het combi ticket voor de hop-on hop-off cruise inclusief Westminster Abbey is eenvoudig online te boeken via de website van Tiqets.com.

Tickets voor Westminster Abbey & Parlementsgebouwen: Begeleide Tour

Bezoek niet alleen de schitterende Westminster Abbey maar ga ook op tour door de bijzondere parlementsgebouwen van Engeland met deze begeleide tour. De 4 uur durende begeleide tour door de Westminster Abbey en de parlementsgebouwen kost 95 euro per persoon en is alleen te boeken op zaterdag op basis van beschikbaarheid. Je boekt deze tour via de website van Tiqets.com.

Boek je tickets voor de Westminster Abbey

Openingstijden Westminister Abbey

De Westminster Abbey is geopend van maandag tot zaterdag, op zondag is de kerk gesloten. Van maandag tot en met vrijdag is de kerk te bezoeken van 09:30 tot 15:30 uur en op zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur (van mei tot augustus van 09:00 tot 15:00 uur). Vanwege een dagelijkse dienst is er van maandag tot vrijdag tussen 12:00 en 13:00 uur geen toegang mogelijk tot de Westminster Abbey. Mocht je op dit tijdstip al in de kerk zijn dan hoef je deze niet te verlaten.

Op de onderstaande dagen zijn er afwijkende openingstijden in verband met feestdagen en de bijbehorende kerk diensten. Kijk voor de meest actuele openingstijden altijd op de website van Westminster Abbey.

– 10, 12 en 30 maart, 4 april en 16 en 23 mei – de hele dag gesloten
– 27 maart – vroege sluiting om 13.00 uur
– 25 april – 14:00 tot 18:00 uur gesloten
– 9 mei – vroege sluiting om 14:00 uur
– 14 mei – vroege sluiting om 12.30 uur
– 15 mei – vroege sluiting om 13:00 uur
– 21 mei – 12:30 tot 15:30 uur gesloten
– 9 en 10 juli gesloten

Hoe kom je bij de Westminister Abbey?

De Westminster Abbey bevindt zich ten zuiden van Parliament Square, tegenover de Houses of Parliament op een steenworp afstand van de Big Ben. De Westminster Abbey is dankzij de centrale ligging midden in het centrum van Londen eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer van de stad. Het dichtstbijzijnde metrostation is het Westminster station (Jubilee, District en Circle Line) of het St. James’s Park station (District en Circle Line).

Je kunt ook met de bus naar de Westminster Abbey reizen, de buslijnen 11, 24, 88, 148 en 211 stoppen in de buurt van de kerk.

Klik hier om je Westminster Abbey tickets te reserveren

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com