Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

In Greenwich ligt in een droogdok bij het Nationaal Scheepvaartmuseum de enige overgebleven theeklipper van de wereld, de Cutty Sark. Dit 85,4 meter lange zeilschip is in 1869 gebouwd in Dumbarton in Schotland en is hierna gebruikt om thee vanuit China naar Europa te vervoeren.

De Cutty Sark heeft wereldwijde roem vergaard door keer op keer zijn directe concurrent, de Thermopylae te verslaan in de thee races. Waar de andere theeklippers er gemiddeld meer dan 80 dagen over deden om vanuit China naar Europa te varen, deed de Cutty Sark het in slechts 69 dagen. Slechts één keer wist de Cutty Sark de reis niet als snelste af te leggen.

Door een brand is een deel van het schip in 2007 verloren gegaan maar door een nauwkeurige restauratie is de Cutty Sark in 2012 weer volledig in zijn oude staat opgeleverd. Op 25 april 2012 is het schip plechtig heropend door koningin Elizabeth II. De totale restauratie van het schip heeft rond de 25 miljoen pond gekost, wat omgerekend ongeveer 30 miljoen euro.

De Cutty Sark in Londen

Cutty Sark bezoeken

Vandaag de dag is de driemaster tegen betaling te bezoeken bij het National Maritime Museum in Greenwich. Tijdens je bezoek aan deze award winnende attractie in Londen leer je alles over het leven aan boord van de historische zeilboot en kun je zien welke successen de Cutty Shark allemaal behaald heeft.

Door de ligging in het droogdok kun je bovendien het schip van onderaf bewonderen en zie je het elegante ontwerp van het schip op een unieke manier. Door de elegante vorm van het schip was de Cutty Sark toen het ter water ging het snelste schip ter wereld. Tijdens je bezoek aan het schip krijg je ook de kans om het indrukwekkende interieur van het schip te bekijken en zie je talloze memorabilia van de vele reizen die de Cutty Sark naar China heeft gemaakt. En vergeet vooral niet om een foto te maken als je aan het roer staat van de enige overgebleven theeklipper van de wereld.

Geschiedenis van de Cutty Sark

De Cutty Sark werd in 1869 gebouwd in Scotland op de rivier de Clyde door de firma Scott & Linton, voor Jock Willis Shipping Line. Helaas ging tijdens de bouw van het schip de werf failliet en werd het afgebouwd door een andere scheepswerf. De Cutty Sark is tijdens de bouw gebouwd met alleen de beste materialen en dat is één van de redenen dat het schip vandaag de dag nog steeds in zo’n goede staat is. Het schip bestaat uit een smeedijzeren frame met daaroverheen houten planken en een onderkant van messing.

Het schip is in totaal 85,4 meter lang, 11 meter breed en heeft een diepgang van 6,4 meter. In totaal weegt het schip een kleine 963 ton en heeft het 28 bemanningsleden nodig om te kunnen varen. In de korte loopbaan van het schip heeft het schip 8 theereizen gemaakt naar China en terug naar Engeland. In die acht reizen heeft het schip een kleine 600.000 kilo aan thee meegenomen vanuit Shanghai en Hankou. Door de opkomst van de stoomschepen is het schip uiteindelijk overbodig geworden. Toen het schip overbodig werd voor de thee transporten is het nog wel enige tijd ingezet voor de wol transporten vanuit Australië naar Londen.

De Cutty Sark in Londen

Tickets Cutty Sark

De tickets voor de Cutty Sark kosten 14,85 euro voor volwassenen (16+), voor studenten zijn er speciale studententickets welke 9,90 euro kosten en tickets voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar kosten 7,70 euro.

De tickets kun je eenvoudig vooraf reserveren via de website van Tiqets.com zodat je niet ter plekke in de rij voor de kassa hoeft te wachten. De hiervoor genoemde ticketprijs kan afwijken van de uiteindelijke prijs in verband met de wisselende koers van de pond ten opzichte van de euro. De tickets kun je online veilig en snel betalen via iDeal, PayPal of creditcard en na je bestelling ontvang je de tickets binnen enkele uren op het opgegeven mailadres.

De Cutty Shark is dagelijks geopend, met uitzondering van kerst en nieuwjaarsdag van 10:00 uur tot 17:00 uur. De laatste toegang is mogelijk om 16:15 uur.

Klik hier om je Cutty Sark tickets te reserveren

Copyright header image: Pit Stock / Shutterstock.com

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com