Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Veel mensen gaan met het vliegtuig of trein naar Londen toe, maar het is ook mogelijk om met de auto of camper vanuit Nederland naar Engeland te reizen. De reis per auto naar Londen duurt wat langer, maar daar staat tegenover dat je heel flexibel bent met een eigen auto. Zo kun je na een aantal dagen citytrippen in Londen een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Windsor zonder dat je gebruik hoeft te maken van het openbaar vervoer of een taxi.

Als je met de auto of camper naar Engeland wilt reizen heb je de keuze uit twee opties, de eerste optie is per veerboot vanuit Nederland of Frankrijk en daarnaast is het ook mogelijk om met de trein naar Engeland te reizen via de kanaaltunnel. De trein is de snelste optie, maar de veerboot is goedkoper dan de trein.

Met de camper naar Londen

Met een camper op vakantie naar Londen heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel van je eigen auto of camper is dat je overal kunt gaan en staan waar je wilt. Als je na een aantal dagen Londen zat bent en de rust wilt opzoeken op het platteland dan rij je gewoon de stad uit.

Als je met een camper naar Londen reist kun je op diverse locaties net buiten de stad overnachten op een camping. De meeste campings liggen op ongeveer een uur rijden van het centrum van Londen. Overnachten in de stad zelf is op veel plekken niet toegestaan. Wil je ook graag Londen of een andere plek in Engeland gaan ontdekken met een camper, maar beschik je niet over een eigen camper? Je kunt eenvoudig een camper huren bij Goboony.

Met de auto per veerboot naar Londen

Als je met de auto of camper naar Engeland wilt reizen kun je dit doen per veerboot. Dit is de voordeligste manier om de oversteek naar Engeland te maken. Je kunt op meerdere locaties met de auto per veerboot naar Engeland varen. Vanuit Nederland kun je vanuit Hoek van Holland naar Harwich varen, deze tocht duurt ongeveer 5 uur en 30 minuten. Daarnaast kun je vanuit Frankrijk de veerboot bij Duinkerke nemen richting Dover in Engeland, deze tocht duurt ongeveer 2 uur. Als laatste kun je ook met de veerboot vanuit Calais naar Dover varen, deze tocht is het snelste en duurt 1 uur en 30 minuten.

De veerboten zijn toegankelijk voor auto’s, auto met caravan of aanhanger, motor en campers. Wel dien je rekening te houden met de limieten qua hoogte en lengte, maar die zijn vaak alleen van toepassing op vrachtwagens en bussen. Vanuit Hoek van Holland gaat de boot dagelijks twee keer naar Harwich, vanuit Calais gaan er 10 veerboten per dag richting Engeland. De boten vanuit Duinkerken varen 12 keer per dag op en neer.

Veerboot Duinkerken naar Dover
Copyright image: DFDS

Met de auto en camper in de trein naar Londen

Als je niet met de boot naar Londen wilt reizen, kun je er ook voor kiezen om met de autotrein via de Eurotunnel de oversteek naar Engeland te maken. De Eurotunnel, ook wel de kanaaltunnel genoemd, loopt van Calais in Frankrijk onder de Noordzee door naar Folkestone in Engeland. Vanaf Folkestone is het nog ongeveer 1,5 uur rijden naar Londen. Vergeet niet dat je bij aankomst in Engeland aan de linkerkant van de weg moet gaan rijden.

De rit door de tunnel duurt ongeveer 35 minuten en tijdens de rit blijf je gewoon in de auto zitten die je parkeert in een speciale auto wagon van de trein. Wel dien je rekening te houden met het feit dat het inchecken en het in- en uitrijden van de trein in totaal tussen de 30 tot 60 minuten kan duren. Heb je een auto met LPG? Dan mag je niet mee in de trein door de kanaaltunnel en ben je genoodzaakt om de veerboot naar Engeland te nemen.

Kosten van de trein
De exacte kosten van de oversteek naar Engeland met de kanaaltunnel wisselen op basis van dag, tijdstip, aantal dagen in Engeland, het type auto en het type ticket. Een enkele reis is al te boeken vanaf 42 euro als je 1 of 2 dagen in Engeland blijft. Wil je langer blijven, dan is een enkele reis te boeken vanaf 119 euro. Kijk voor alle actuele tarieven op de website van Eurotunnel. Hier kun je ook direct online een ticket voor de trein reserveren.

Met 1 ticket is het mogelijk om met maximaal 9 personen en 1 auto de oversteek te maken. Reis je met huisdieren? Dan komen er extra kosten bij, blindengeleidehonden mogen wel gratis mee reizen. In tegenstelling tot het reizen met het vliegtuig zijn er bij de oversteek met de Eurotunnel trein geen extra kosten voor bagage of brandstoftoeslagen. Je kunt je auto dus helemaal vol stoppen met bagage zonder extra kosten. In het hoogseizoen en tijdens de spits rijden er maximaal 4 treinen per uur door de kanaaltunnel.

Auto rijden in Londen

Autorijden in Engeland en Londen

Als je met de trein via de kanaaltunnel of per veerboot in Engeland bent aangekomen is het nog een kleine 1,5 uur rijden naar Londen. Vanaf de trein terminal bij Folkestone is er een direct verbinding met de M20 snelweg. Deze snelweg loopt van Dover naar Londen. Als je terug rijdt richting Folkestone op de M20 dien je afrit 11A te pakken die rechtstreeks in verbinding staat met de Folkestone terminal. Ook de terminals waar de veerboten aankomen hebben een goede verbinding met de snelweg die naar Londen toe loopt zodat je vanaf de boot snel richting Londen kunt reizen.

Hou er rekening mee dat je in Engeland aan de linkerkant van de weg moet rijden. Het rijden in Engeland is verder vergelijkbaar met Nederland qua drukte, alleen in Londen zelf is het een stuk drukker dan wij in Nederland gewend zijn. Veel mensen vinden het dan ook niet fijn om in Londen zelf te moeten rijden. Het centrum kent veel smalle straatjes waarvan er veel eenrichtingswegen zijn. Daarnaast moet je veel wachten bij stoplichten en is het erg druk op de wegen waardoor je niet echt door kunt rijden. Veel mensen kiezen daarom de metro boven de auto om snel grote afstanden te reizen in Londen.

Parkeren in Londen

Als je met de auto naar Londen reist moet je er rekening mee houden dat er in het centrum van Londen weinig parkeergelegenheden zijn en het overal betaalt parkeren is. Veel van de parkeergarages en de parkeerplaatsen die in het centrum van de stad liggen zijn alleen voor bewoners. Daarnaast moet je goed opletten hoe lang je er mag parkeren, op veel parkeerplaatsen mag je slechts 2 tot 4 uur parkeren. Ook gelden er op werkdagen vaak restricties tussen half 9 in de ochtend en half 7 in de avond, kijk daarom goed op de borden langs de straat voor de parkeer voorwaarden.

Als je een geschikte parkeerplek hebt gevonden moet je dus goed opletten of je er daadwerkelijk mag staan met je auto om te voorkomen dat je een boete ontvangt. Om te voorkomen dat je een lange tijd aan het zoeken bent naar een parkeerplek of parkeergarage is het verstandig om vooraf te controleren of je ergens in de buurt kunt parkeren. Dit kan onder andere op Parkopedia of via Google Maps. In het centrum van Londen zijn een aantal parkeergarages te vinden van de commerciële partij Q-Park te vinden. Deze vind je in Oxford Street, Park Lane, Soho, Leicester Square, Trafalgar Square, Chinatown, Harley Street, Queensway, Victoria en Knightsbridge.

De Congestion Charge zone in Londen

Congestion Charge in Londen

Als je met de auto of camper in het centrum van Londen wilt rijden dien je rekening te houden met de Congestion Charge, een soort van tol die je moet betalen om in het centrum van de stad te mogen rijden met de auto, motor, bus of vrachtwagen. De Congestion Charge is in 2003 ingevoerd om het centrum van Londen minder populair te maken bij automobilisten om zo de binnenstad schoner te maken qua lucht en voor een betere doorstroming van het verkeer te zorgen. Voordat de Congestion Charge werd ingevoerd was het centrum van Londen namelijk één grote verkeersopstopping met alle gevolgen van dien voor de luchtkwaliteit. Dit probleem is dankzij het tolstysteem grotendeels opgelost en vandaag de dag is het centrum van Londen een stuk aangenamer.

Doordat vrijwel alle populaire bezienswaardigheden van Londen binnen de Congestion Zone liggen is het niet verstandig om de hoogtepunten van Londen te gaan bezoeken met de auto. Je betaalt namelijk niet alleen de Congestion Charge, parkeren in het centrum van londen is ook niet goedkoop. Sowieso is het rijden in hartje Londen vaak geen pretje door de files op de wegen naar het centrum en in het centrum zelf en het tolstysteem van de Congestion Charge maakt het er niet leuker op.

Meer informatie over de Congestion Charge in het centrum is te vinden op onze pagina Congestion Charge in Londen.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com