Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tower of London

De Tower of Londen is de belangrijkste historische plek van Londen en tevens één van de oudste gebouwen van de stad. Tegenwoordig is de Tower of London een museum welke voornamelijk beroemd is door de kroonjuwelen van het Britse koningshuis die er bekeken kunnen worden. Naast de kroonjuwelen zijn er in het museum onder andere compleet gereconstrueerde kamers, martelwerktuigen, wapens en harnassen uit de afgelopen eeuwen te bewonderen.

Geschiedenis van de Tower of London

In zijn 900-jarige bestaan heeft de Tower, zoals het gebouwencomplex kortweg wordt genoemd, onder andere dienst gedaan als kasteel, staatsgevangenis, executie locatie, paleis en als schatkamer voor de juwelen van de Koninklijke familie. In 1087 is de Tower of London gebouwd als een simpel vierkant fort in opdracht van Willen de Veroveraar en diende toen der tijd als bescherming tegen Normandische veroveraars.

In tegenstelling tot eerdere forten op deze locatie was White Tower, zoals het fort in die tijd genoemd werd, volledig van kalk steen. De White Tower dankt dan ook zijn naam aan deze witte steensoort. Later werd het fort door Koning Richard Leeuwenhart uitgebreid met slotgrachten welke gevuld werden door het water uit de Theems. Later werden om het fort nog extra verdedigingsmuren gebouwd waardoor er een uitgebreid gebouwencomplex ontstond. Het oorspronkelijke fort uit 1087 is nu te vinden in het midden van het grotere kasteel.

De Tower of London in Londen bezoeken

De laatste koning die de Tower als paleis gebruikte was Jacobus I welke leefde van 1566 tot en met 1625. Hierna is de Tower vooral bekend geworden als gevangenis voor met name gevangenen uit de hogere kringen. Zo zat koningin Elizabeth I enige tijd gevangen in de Tower tijdens het bewind van haar zus Maria Tudor. Tijdens de tweede wereldoorlog zaten de laatste gevangenen in de Tower, hierna is het gebouwencomplex een museum.

Berucht was de Tower als executie locatie van diverse van hooggeplaatste personen. Buiten de Tower werden regelmatig misdadigers uit de lagere klassen opgehangen op de openbare executieplaatsen. Edelen en voornamelijk vrouwen werden binnen het complex onthoofd op Tower Green en vervolgens begraven in de koninklijke kapel ‘St. Peter ad Vincula’.

Tickets voor de Tower of London

De tickets voor de Tower of London kosten 35,- euro voor volwassenen (15 jaar en ouder). Kinderen tussen de 5 en 16 jaar betalen 17,50 euro en kinderen onder de 5 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassenen. Je kunt je tickets eenvoudig vooraf via internet bestellen via de website van GetYourGuide of website van Tiqets.com. Zo voorkom je te moeten wachten in de rij voor de kassa van de Tower of London. Je betaalt je tickets voor de Tower of London veilig en snel via onder andere iDeal en creditcard.

Klik hier om je Tower of London tickets te kopen

Juwelen van de Koninklijke familie

Sinds 1994 zijn de kroonjuwelen van de Engelse Koninklijke familie in een aparte vleugel van de Tower of London te bewonderen. In het Jewel House zijn bijna 24.000 edelstenen te bewonderen die allemaal deel uitmaken van de rijke collectie juwelen. Regelmatig draagt de Koningin van Engeland juwelen van de collectie. Ook zien we steeds vaker dat Kate, hertogin van Cambridge en de vrouw van de toekomstige koning William, juwelen draagt welke uit de Koninklijke collectie komen.

Beefeaters en de ceremonie van de sleutels

De Tower of London wordt bewaakt door de Yeoman Warders welke beter bekend staan als de Beefeaters. Deze wachters dragen het traditionele Tudor uniform en wonen binnen de muren van de Tower waardoor ze in staat zijn om direct in actie te komen mocht dit nodig zijn. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, maar vroeger wel. Vandaag de dag vervullen de Beefeaters enkel een ceremoniële taak.

Het beroep van een Beefeater is een echte eer, om gepromoveerd te kunnen worden tot Beefeater dient een militair 22 jaar in diest te zijn van het Britse leger en daarbij een onberispelijke staat van dienst te hebben. Dagelijks voeren ze ceremoniën uit in de Tower of London en zijn daardoor een toeristische attractie op zich.

Iedere avond om 21:52 uur maakt de commandant van de Koninklijke Garde zijn ronde om de toegangspoort van de Tower te sluiten. Dit doet hij gekleed in het rood met een kaars in zijn ene hand en een bos sleutels in zijn andere hand. Als de commandant bij de Bloody Tower is aangekomen wordt hij staande gehouden door een wachter en volgt een vast ritueel.

De wacht vraagt “Wie is daar?” waarna de commandant antwoordt “de sleutels”. “Wiens sleutels?” antwoordt de wachter vervolgens. De commandant antwoordt hierna met “De sleutels van Koningin Elizabeth”. Daarna spreekt de wacht de woorden uit “Passeer, sleutels van Koningin Elizabeth, alles in orde” en antwoordt de commandant met “God preserve the Queen!”. Als laatste antwoorden alle aanwezige met Amen precies op het moment dat de klok 10 uur slaat.

De Tower of London bezoeken in Londen

Hoe kom ik bij de Tower of London?

De Tower of London ligt midden in het centrum van Londen in de wijk Tower Hamlets en vlak bij the City, het zakendistrict van Londen. De Tower of London ligt direct naast de Tower Bridge en op loopafstand van The Shard waardoor je deze twee bezienswaardigheden makkelijk kunt combineren met een bezoek aan de Tower of London.

Dankzij de centrale ligging is de Tower of London prima te bereiken met het openbaar vervoer. De makkelijkste manier is om met de metro naar de Tower of London te reizen. Het Tower Hill Station op de District of Circle lines ligt op slechts 5 minuten lopen van de Tower of London. Als je met de trein reist kun je uitstappen bij Fenchurch Street (5 minuten lopen) of London Bridge (15 minuten lopen). De buslijnen 15, 42, 78, 100 of RV1 stoppen allemaal in de buurt van de Tower of London. Je kunt ook met de boot naar de Tower of London reizen, hiervoor dien je de boot te nemen vanaf Charing Cross, Westminster of Greenwich en uit te stappen bij de Tower Pier.

Openingstijden in de zomer (1 Maart tot en met 31 Oktober)
Dinsdag – Zaterdag 9.00 uur – 17.30 uur
Zondag – Maandag 10.00 uur – 17.30 uur
Laatste entree: 17.00 uur

Openingstijden in de winter (1 November tot en met 29 Februari)
Dinsdag – Zaterdag 9.00 uur – 16.30 uur
Sunday – Monday 10.00 uur – 16.30 uur
Laatste entree: 16.30 uur

Let op! De Tower of London is gesloten tussen 24 en 26 december en op 1 januari.

Klik hier om je Tower of London tickets te kopen

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com