Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

In het hart van Westminister vlakbij 10 Downing Street en de Big Ben liggen het Churchill Museum and Cabinet War Rooms verstopt. De bijzondere kamers van dit museum zijn één van de vijf onderdelen van het Imperial War Museum. De Cabinet War Rooms bestaan uit een historisch ondergronds complex dat in de Tweede Wereldoorlog diende als het ondergrondse verblijf en commandocentrum van de Britse kabinet en legerleiding. Onder andere Winston Churchill, premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog, had in de Cabinet War Rooms zijn kantoor.

Tijdens je bezoek aan de Churchill War Rooms krijg je een goede indruk van hoe het in de jaren 40 geweest moet zijn om weken lang in een donkere bunker te moeten bivakkeren terwijl de stad met grote regelmaat gebombardeerd werd. Een groot deel van de kamers in het museum zijn nog in dezelfde staat als toen ze in 1945 zijn verlaten na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de kamers van het museum kun je onder andere de goed bewaarde apparatuur bekijken samen met kleding, brieven en foto’s uit de oorlogsjaren. In het Churchill Museum krijg je via een aantal interactieve multimedia exposities een kijkje in het interessante leven van de premier van Groot-Brittannië.

Tijdens je bezoek aan de bunkers kun je een gratis audio tour krijgen waar je dankzij het Nederlandse commentaar nog meer achtergrond informatie kunt krijgen.

Churchill in Londen

Historie van de Churchill War Rooms

In 1938 is men in Londen begonnen met de bouw van de Cabinet War Rooms. De al bestaande kelder die drie meter onder de grond lag werd zo verbouwd dat de belangrijkste onderdelen van de regering en het militaire informatiecentrum zich er zonder problemen konden vestigen om veilig te zijn tijdens bombardementen. Op 27 augustus 1939 werd het complex in gebruik genomen, precies een week voordat de Duitse inval in Polen begon en de Tweede Wereldoorlog op het punt van beginnen stond. Uiteindelijk werd dit tijdelijke onderkomen zes jaar gebruikt.

Toen de Japanse troepen zich in augustus 1945 overgaven waren de bunkers niet meer nodig en op 16 augustus 1945 werden de lichten van de centrale kaartkamer uitgedaan en het pand afgesloten. Het complex met de inrichting en al werd een aantal jaren intact gehouden totdat het parlement in 1948 besloot het complex te benoemen tot een national monument. Vanaf dat moment was het mogelijk om het complex te bezoeken, maar wel onder strenge supervisie. Het duurde nog tot 1981 voordat de Churchill War Rooms makkelijker toegankelijk werden voor het publiek. Dankzij de actie van de eerste vrouwelijke minister Margaret Thatcher werden de ruimtes gedurende drie jaar verbouwd en geconserveerd zodat de bezoekers een duidelijk beeld kregen van het complex en van de mensen die er werkten.

Al met al zijn de Churchill War Rooms een zeer interessante attractie in Londen, vooral als je interesse liggen bij de Tweede Wereldoorlog is dit een attractie die niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Londen. Je kunt een bezoek aan de De Churchill War Rooms goed combineren met een bezoek aan 10 Downing Street, de Houses of Parliament of Westminster Abbey.

De Churchill war room in Londen

Prijzen en openingstijden Churchill War Rooms

De tickets voor de Churchill War Room kosten 20,75 euro per volwassene, kinderen tussen de 4 en 15 jaar betalen 10,50 euro. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene. De tickets zijn eenvoudig vooraf online te reserveren via de website van de Churchill War Rooms. Betalen kan veilig en snel via onder andere iDeal en creditcard.

De Churchill War Rooms zijn dagelijks geopend tussen 09:30 uur en 18:00 uur, na 17:00 uur is er geen toegang meer mogelijk. Het museum is in verband met kerst gesloten op 24, 25 en 26 december.

Het Churchill War Rooms museum in Londen bezoeken

Het museum is eenvoudig te bereiken met de metro van Londen. De underground lijnen van Jubilee-, District- of de Circle line stoppen in de buurt van het museum. Je kunt het beste uitstappen bij de halte op Westminister of St James’s Park. Als je met de trein reist dien je uit te stappen op het station van Charings Cross. Vanaf het station is het een kleine 10 minuten lopen naar de Churchill War Rooms. Je kunt ook de bus pakken, buslijnen 3, 11, 12, 24, 53, 87, 88, 109, 148, 159, 184, 211 en 453 stoppen in de omgeving van de Churchill War Rooms.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com