Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Palace of Westminster

Aan de oever van de Theems ligt het Palace of Westminster, ook wel bekend als het Houses of parliament. Het indrukwekkende neo-Gotische gebouw in het centrum van de stad is de zetel van het Britse parlement en bestaat uit het lagerhuis (House of Commons) welke vergelijkbaar is met onze Tweede kamer en het hogerhuis (House of Lords) welke vergelijkbaar is met de Eerste kamer.

Het Palace of Westminster is vooral bekend vanwege de Big Ben. Wat veel mensen niet weten is dat de Big Ben deel uitmaakt van het Palace of Westminster en de Big ben niet de toren zelf is, maar de grote slagklok die in de toren hangt. De toren zelf heet namelijk de Elizabeth Tower. Naast de Big Ben bestaat het Palace of Westminster verder uit de Westminster Hall, het Hoger- en Lagerhuis en de Victoria Tower.

Palace of Westminster in Londen

Het gebouw van Palace of Westminster in Londen

Het Palace of Westminster is een enorm complex van gebouwen en telt vier verdiepingen, ongeveer 1000 kamers, 11 binnenplaatsen, 100 trappen en meer dan drie kilometer aan gangen. Daarnaast telt het complex drie torens waarvan de hoogste de Victoria Tower is met 98,5 meter. Deze vierkante toren, welke ook wel de Kings Tower genoemd wordt, ligt aan de zuid-west kant van het gebouw.

In het midden van het gebouw staat de achthoekige Central Tower welke een hoogte heeft van 91 meter. Maar verre weg de bekendste toren van het Palace of Westminster is Elizabeth Toren, ook wel de Big Ben genoemd. Deze 96 meter hoge toren is een stuk slanker dan de Victoria Tower en ligt aan de noordzijde van het gebouw.

Het Palace of Westminster staat sinds 1987 samen met de Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De voorgevel van het complex is een kleine 244 meter breed en is rijkelijk versierd met torentjes, sierwerk, rozetten, spitsdaken en beelden.

Voor wie op zoek is naar het beste uitzicht op het Palace of Westminster kan het beste op de Westminster Bridge gaan staan. Of een ticket kopen voor de London Eye zodat je vanaf boven een panoramisch zicht krijgt op het Palace of Westminster en de Big Ben.

De Big Ben in Londen

Geschiedenis van Palace of Westminster

Het Palace of Westminster is in de elfde eeuw gebouwd en is oorspronkelijk een paleis geweest van de Engelse koninklijke familie. Tot 1512 hield het deze functie totdat het door een grote brand grotendeels verwoest werd. Na deze grote brand werd het gebouw weer herbouwd en kreeg het parlement en de Royal Courts od Justice een onderdak in het immense gebouw.

In 1834 werd een groot deel van gebouw voor de tweede keer door een brand verwoest. Alleen de Westminster Hall, het St. Stephen’s klooster en de Jewel Tower bleven tijdens die brand gespaard. Na deze tweede brand werd het gebouw wederom opgebouwd tot het gebouw zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen.

Het Palace of Westminster bezoeken

Als bezoeker kun je een gedeelte van het Palace of Westminster bezoeken. Eén van de delen welke je tijdens de rondleiding door het Palace of Westminster te zien krijgt is de Westminster Hall. Dit gedeelte is het oudste nog bestaande deel van het paleis en is één van de grootste en meest indrukwekkendste zalen van heel Europa. Ook breng je een bezoek aan de Robing Rooms (koninklijke kleedkamers), de House of Commons en de House of Lords.

Met de georganiseerde tour breng je naast een bezoek aan het Palace of Westminster ook een bezoek aan schitterende Westminster Abbey. De 4 uur durende begeleide tour door de Westminster Abbey en de parlementsgebouwen kost 95 euro per persoon en is alleen te boeken op zaterdag op basis van beschikbaarheid. Je boekt deze tour via de website van Tiqets.com.

Klik hier om de tickets online te boeken

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com