Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sherlock Holmes Museum

Als je een groot fan bent van de detective Sherlock Holmes mag een bezoek aan het Sherlock Holmes Museum niet ontbreken tijdens je stedentrip in Londen. Het kleine museum staat volledig in het teken van Sherlock Holmes en is aangepast naar de tijd van de 19e eeuw.

Tijdens je bezoek aan het museum duik je in de Victoriaanse tijd tussen 1881 en 1904 en kom je alles te weten over de personages uit de boeken van schrijver Arthur Conan Doyle. Wil je nog meer te weten komen over Sherlock Holmes? Dan kun je ook deelnemen aan de Sherlock Holmes Walking Tour.

Er is heel veel tijd en moeite gestoken in het interieur van het museum om alles precies zo in te richten zoals het in de boeken van Sherlock Holmes is omschreven. Dat is goed te zien want het lijkt alsof de detective net de kamer heeft verlaten. Om de verhalen echt tot leven te laten komen, zijn er in elke kamer in het museum diverse objecten te vinden die iets te maken hebben met de boeken en de verfilmingen van Sherlock Holmes.

Het museum is gevestigd op de 1e, 2e en 3e verdieping van het pand. Op de begane grond is een souvenirwinkel te vinden. Op de eerste verdieping van het museum zijn de kamers te vinden van Sherlock Holmes. Vanuit deze kamers heb je een mooi uitzicht op Baker Street. Op de tweede verdieping is de slaapkamer te vinden van doctor Watson welke uitkijkt op de kleine tuin aan de achterkant van het pand. Aan de voorzijde bevindt zich de kamer van Mrs. Hudson.

Op de derde verdieping van het museum zijn diverse scenes uit de boeken en films te bekijken welke uitgebeeld worden met levensgrote wassen beelden. Overal in het museum zijn persoonlijke bezittingen te vinden van Sherlock Holmes en zijn hulpje Watson. Zo kun je onder andere de hoed, vergrootglas, pantoffels, pijp, notitieboekje en de viool van Sherlock bekijken in het museum. Daarnaast zijn er op diverse plekken in het museum handgeschreven aantekeningen te vinden. Het bijzondere aan het museum is dat het toegestaan is om dingen aan te raken. Zo kun je zelfs in de schommelstoel van Sherlock Holmes voor de open haard zitten.

Sherlock Homes museum in Londen

Baker Street 221b

In de verhalen van schrijver Sir Arthur Conan Doyle wonen de fictieve detective Sherlock Holmes en Doctor John H. Watson op 221b Baker Street als huurders van Mrs. Hudson. Het museum van Sherlock Holmes is op precies hetzelfde adres gevestigd. Oorspronkelijk had het pand waarin het museum zich bevindt huisnummer 239, maar na toestemming van de City of Westminister werd het huisnummer veranderd in 221b zodat het precies hetzelfde was als in de boeken en films.

Het Georgiaanse pand waarin het museum sinds 1990 is gevestigd stamt ui 1815 en was oorspronkelijk een Victoriaanse logement. Vandaag de dag is het pand cultureel erfgoed en wordt het beschermd door de overheid.

Op de buitenkant van het pand is een blauw plaquette te zien met daarop de tekst “221b – Sherlock Holmes – Consulting Detective – 1881-1904”. Het plaquette lijkt heel erg op soortgelijke plaquettes die te zien zijn op panden waar belangrijker personen hebben gewoond die door de English Heritage organisatie worden uitgegeven. Echter heeft deze organisatie niets te maken met het plaquette op het Sherlock Holmes museum aangezien ze zich niet bezig houdt met fictieve personen.

Bereikbaarheid en openingstijden

Het Sherlock Holmes Museum is te vinden in het centrum van Londen, in Baker Street op nummer 221b. Het museum ligt vlakbij Regent’s Park en het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds. Als je met de metro naar het museum wilt reizen kun je het beste uitstappen bij de halte van Baker Street (Hammersmith & City Line, Metropolitan Line, Bakerloo Line, Circle Line en Jubilee Line)of Marylebone Station (Bakerloo line). Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar het museum.

Als je uitstapt bij het metrostation van Baker Street weet je gelijk dat je goed zit aangezien het metrostation versierd is met silhouetten van Sherlock Holmes. Vanaf het metrostation wijzen diverse pijlen op de weg je naar de uitgang voor Baker Street 221b. Het museum in de straat is niet te missen dankzij het grote bord “Sherlock Holmes, consulting detective” bij de ingang van het museum.

Het Sherlock Holmes museum in Londen is dagelijks geopend van 09:30 tot 18:00 uur, met uitzondering van eerste kerstdag. In tegenstelling tot veel musea in Londen is de toegang tot het Sherlock Holmes Museum niet gratis. De tickets voor volwassenen kosten 15 pond per stuk, tickets voor kinderen onder de 16 jaar kosten 10 pond.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com