Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trafalgar Square

Samen met Piccadilly Circus en Leicester Square behoort Trafalgar Square tot de bekendst en populairste pleinen in het centrum van Londen. Het plein ligt in de wijk City of Westminster en wordt door veel toeristen bezocht als ze een stedentrip maken in Londen. Dit komt niet alleen doordat het plein voor de populaire National Gallery ligt, maar vooral door het indrukwekkende karakter van het plein met grote fonteinen en bijzondere standbeelden.

Als je tijdens de kerstperiode in Londen bent mag een bezoek aan het plein zeker niet ontbreken vanwege de gigantische verlichte kerstboom die ieder jaar op het plein te vinden is. Het bijzondere aan deze boom is dat deze ieder jaar door de Noorse bevolking geschonken wordt aan Londen als bedankje voor de Engelse hulp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al sinds 1947 geven de Noren ieder jaar geld aan Londen om de boom aan te schaffen en op te tuigen.

Het plein dankt zijn naam aan de slag bij Trafalgar waar in 1805 de Napolitaanse vlot werd verslagen en de start was van een enorme uitbreiding van het Britse rijk. Het plein is ontstaan nadat koning George IV in 1820 de architect John Nash de opdracht gaf om het gebied van Charing Cross opnieuw in te richten. Na jaren van ontwikkeling en bouw werd het plein op 1 mei 1844 geopend voor het publiek.

Trafalgar Square in Londen

Nelson’s Column

Als je een bezoek brengt aan Trafalgar Square valt je oog vrijwel direct op de enorme zuil midden op het plein. Deze 46 meter hoge zuil van graniet is de Nelson’s Column en is gebouwd ter ere van Admiraal Nelson. Het standbeeld staat al sinds 1868 op het plein welke in 1840 is aangelegd.

Het beeld bovenop de zuil is een kleine 5,5 meter hoog en is van de admiraal zelf. Admiraal Horatio Nelson is een bekende zeeheld uit de Britse geschiedenis en heeft een aantal belangrijke zeeslagen gewonnen. Deze zeeslagen zijn te vinden op de afbeeldingen onderaan de zuil, om precies te zijn de zeeslagen bij Kaap Sint Vincent (1797), bij de Nijl (1798), bij Kopenhagen (1801) en bij Trafalgar (1805). Bij de laatste zeeslag van Trafalgar vond de admiraal de dood, maar dankzij zijn tactiek wisten de Britten toch nog te winnen zonder de admiraal waardoor hij een belangrijk persoon is in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Het lichaam van admiraal Nelson ligt begraven in de St. Paul’s Cathedral.

Aan de onderkant van de zuil zijn vier bronzen leeuwen te vinden die als het ware admiraal Nelson bewaken. Het brons van deze leeuwen is afkomstig van de kanonnen van Spaanse en Franse schepen welke deelgenomen hebben aan de st4rijd samen met admiraal Nelson.

National Gallery in Londen

Veel toeristen komen naar Trafalgar Square voor een bezoek aan de National Gallery. Dit museum is gratis te bezoeken en heeft één van de mooiste verzamelingen van West-Europese schilderijen ter wereld. Echte trekpleisters zijn onder andere de The virgin of the Rock van Leonardo Da Vinci, het Wilton tweeluik, de Venus en Mars van Botticelli en uiteraard de beroemde Zonnebloemen van Van Gogh. Het museum is niet te missen als je het plein bezoekt dankzij het opvallende ontwerp en imposant formaat. Het museum is in 1838 gebouwd door de architect Wiliam Wilkins en in 1991 uitgebreid met de Sainsburry Wing.

Fonteinen op Trafalgar Square

Op het plein van Trafalgar Square vind je niet alleen diverse standbeelden en de National Gallery, er staan ook een tweetal indrukwekkende fonteinen. Deze fonteinen zijn aan het plein toegevoegd in 1939 en vormen samen met de twee bustes een gedenkteken aan de Admiralen John Jellicoe (westelijke fontein) en David Beatty (oostelijke fontein).

In de loop der jaren zijn de fonteinen erg beschadigd door onder andere de poep van de vele duiven op het plein waardoor de fonteinen in 2009 een grote restauratie hebben moeten ondergaan. Onder andere het pompsysteem werd compleet vernieuwd waardoor de fonteinen nu ruim 24 meter hoog kunnen spuiten. Ook kregen de fonteinen nieuwe energiezuinige LED lampen waardoor de fonteinen in het donker schitterend verlicht zijn op het plein.

Trafalgar Square in Londen

De vier sokkels op Trafalgar Square

Op iedere hoek van het plein van Trafalgar Square is een grote sokkel te vinden. Drie van de vier sokkels zijn voorzien van een bronzen beeld terwijl de vierde sokkel een wisselend beeld toont van hedendaagse kunstenaars. Deze laatste sokkel is ruim 150 jaar leeg geweest, hierdoor staat deze sokkel ook wel bekend als de “Fourth Plinth”. Pas in 1999 heeft het stadsbestuur van Londen besloten om deze lege sokkel te gaan vullen met een beeld. Om de zoveel jaar wordt het beeld op de 4e sokkel vernieuwd. Zo stond er tussen 2013 en 2016 een enorme blauwe haan op de sokkel en tussen 2010 en 2012 een grote fles met daarin een replica van het schip HMS Victory waarmee admiraal Nelson de zeeslag wist te winnen.

Naast de sokkels en de zuil van Nelson’s Square zijn er ook nog een aantal andere beelden op het plein te vinden. Onder andere een bronzen ruiterstandbeeld van Charles I, een standbeeld van James II en een beeld van George Washington.

Aan het plein ligt verder de St. Martin-in-the-Field kerk. In deze bijzondere kerk worden zowel diensten gehouden in het Engels, Kantonees als Mandarijns. Door de grote stroom Chinese migranten die de diensten in de kerk bezoeken heeft het interieur de nodige Chinese kenmerken gekregen. Maar ondanks alles heeft de kerk voldoende eigen unieke kenmerken zoals de spitse toren welke veelvuldig in het koloniale Amerika is overgenomen. Aan de zuidwestkant van het plein staat de Admiralty Arch met zijn kenmerkende bogen. Als je door de poorten heen loopt kun je in één rechte lijn over The Mall Buckingham Palace wandelen.

Evenementen en filmlocatie

Trafalgar Square is een veelgebruikt plein voor evenementen en demonstraties. Zo word tijdens oud en nieuw een groot feest gehouden op het plein en gaat de New Year’s parade langs het plein. Maar ook St. Patrick’s Day, voetbalwedstrijden tijdens het WK en het Chinees Nieuwjaar worden veelvuldig gevierd op het plein.

Naatst deze evenementen is het plein ook veelvuldig te zien geweest op het witte doek met filmscenes in onder andere Doctor Who, Love Actually, de James Bond film Skyfall, The Avengers, Captain America, Ugly Betty, Edge of Tomorrow en Monty Python’s Flying Circus.

Bereikbaarheid

Als je Trafalgar Square wilt gaan bezoeken om onder de National Gallery te gaan bezoeken kun je het beste met de metro naar het plein reizen. Op een steenworp afstand van het plein ligt de metrohalte Charing Cross welke te bereiken zijn via de Bakerloo of Northern Line. Ook stoppen er diverse buslijnen op of rondom het plein waaronder buslijn 15 met haltes bij zowel Trafalgar Square als Charing Cross.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com