Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kensington Gardens

Kensington Gardens is een van de acht Koninklijke Parken van Londen, ook wel bekend als de Royal Parks of London. Kensington Gardens grenst aan Hyde Park waardoor men vaak denkt dat de tuinen van Kensington onderdeel uitmaken van Hyde Park, maar dit is niet het geval. De reden hiervan is dat beide parken naadloos in elkaar overlopen en slechts gescheiden worden van elkaar door een bruggetje over het Serpentine recreatiemeer.

Het park bestaat uit een oppervlakte van maar liefst 111 hectare en is in 1689 door Willem III gekocht. Destijds maakte het gebied nog onderdeel uit van Hyde Park, maar na de aankoop besloot Willem III het park te verbouwen en liet er het indrukwekkende Kensington Palace bouwen. De Kensington Gardens is op zijn mooist van begin april tot en met eind oktober. In het voorjaar bloeien de duizenden gekleurde tulpen in de Flower Walk wat een schitterend beeld geeft. In de zomer worden de tulpen vervangen door kleurrijke begonia’s, geraniums en nog tal van andere bloeiende planten.

In het enorme park midden in het centrum van Londen zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Kensington Palace in Londen

Kensington Palace

Aan de westkant van het park is ligt het indrukwekkende paleis van Kensington Palace. Kensington Palace is al sinds de 17e eeuw is dit statige paleis eigendom van de koninklijke familie en voor meer dan een eeuw lang werd Groot-Brittannië vanuit dit paleis bestuurd. In de loop der jaren hebben er de nodige koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen in het paleis gewoond waarvan Prins Charles en Diana wellicht de meest bekendste zijn. Tot haar dood in 1997 heeft Diana, Prinses van Wales in het prachtige gebouw naast Hyde Park gewoond. Ook de beroemde koningin Victoria werd hier in 1819 geboren.

Een deel van Kensington Palace is openbaar voor het publiek en kan tegen betaling bezichtigd worden. Sinds 1899, toen op verzoek van koningin Victoria de staatsruimten op haar 80e verjaardag openbaar werden, is het paleis zowel een privéwoning voor de koninklijke familie, als een openbaar museum. De delen van het paleis welke bewoond worden door leden van het koninklijke huis zijn niet toegankelijk voor het normale publiek.

Meer informatie over Kensington Palace, het bezoeken van het paleis en de ticketprijzen is te lezen op onze pagina over het paleis in Londen.

Kensington Palace in Londen

Sunken Garden en de Orangerie

The Sunken Garden is een schitterende tuin en staat ook wel bekend als de verzonken tuin. De Sunken Garden bestaat uit een terrasvormige tuin welke voorzien is van bestrating welke afgewisseld wordt door grote bedden vol met sierbloemen welke aangelegd zijn rondom een vijver met fonteinen. Hier kun je onder andere een wandeling maken over het kronkelpad van Wiggly Walk, lopen over de schaduwrijke Cradle Walk en de levendige exotische planten in de zomermaanden aanschouwen.

Het Orangery Café in de oranjerie van Kensington Palace heeft één van de beste theeselecties in Londen en is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van de adembenemende omgeving. Hier kun je onder andere genieten van een warm ontbijt, zelfgemaakte gebakjes en heerlijke lunches. De traditionele afternoon tea in de prachtige tuin van de oranjerie is een must-do activiteit. Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht op de tuinen en het paleis.

Diana Memorial Playground

In het park van Kensington Gardens ligt ook de Diana Memorial Playground. Deze speeltuin is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar en is zo gemaakt zodat ze op een veilige plek heerlijk kunnen spelen.

In het midden van de speeltuin staat een groot houten piratenschip welke omringd is door zand. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen. Rondom het schip staan nog een aantal andere speeltoestellen zoals glijbanen, schommels en wigwams.

De Diana Memorial Playground speeltuin is bovendien het startpunt van de Diana Princess of Wales Memorial Walk. Deze wandeling van 11 kilometer neemt je mee via een achthoekige route door de vier mooiste parken van Londen, het Green Park, St. James Park, Hyde Park en Kensington Gardens. Tijdens de wandeling kom je daarnaast langs gebouwen welke een rol hebben gespeeld in het leven van Prinses Diana. Zo loop je onder andere langs Buckingham Palace, St. James Place en het herenhuis Clarence House, een officiële residentie van het Britse hof.

De Diana Princess of Wales Memorial Walk wordt gemarkeerd door 90 aluminium gedenktekens op de grond, in elk van deze gedenktekens staat een roos weergegeven.

Monumenten in het park

Aan de zuidkant van het park staat direct tegenover de Royal Albert Hall het Albert Memorial. Dit monument is opgericht in opdracht van koningin Victoria ter nagedachtenis aan haar man, Albert, die in 1861 stierf. Het 50 meter hoge extravagante monument is ontworpen door George Gilbert Scott en is geheel in Victoriaans-gotische stijl gebouwd.

In het Kensington Park is ook een 4,3 meter hoog bronzen beeld van de fictieve persoon Peter Pan te vinden. Het bronzen beeld bestaat uit een grote boomstronk waarop Peter Pan staat en omringd wordt door een aantal dieren en natuurlijk Tinkerbel.

Bereikbaarheid

Het openbare park van Kensington Gardens ligt iets ten westen van het centrum van Londen direct naast Hyde Park en in de buurt van het Science Museum, het Natural History Museum en de Royal Albert Hall.

Dankzij de centrale ligging kun je het park eenvoudig bereiken met het openbaar vervoer van Londen. Als je met de metro naar de Kensington Gardens wilt reizen kun je uitstappen bij het metrostation van Queensway (Central Line) of Lancaster Gate (Central Line) welke op slechts enkele minuten van het park liggen. Daarnaast liggen de metrohaltes High Street Kensington (Circle, Piccadilly en District Line) en Notting Hill Gate station (Central, District en Circle line) in de buurt van het park. Vanaf beide metrohaltes is het minder dan 10 minuten lopen naar het park.

Als je met de bus naar de Kensington Gardens wilt reizen kun je de buslijnen 70, 94, 148, en 390 pakken en uitstappen bij de halte Bayswater Road. Buslijnen 9/N9, 23, 52/N52, 452 en 702 stoppen bij de halte Kensington Gore welke in de buurt van het park ligt.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com