Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kensington Palace

Naast Buckingham Palace is er in Londen nog een koninklijk verblijf te vinden, Kensington Palace in de Kensington Gardens. Al sinds de 17e eeuw is dit statige paleis eigendom van de koninklijke familie van Groot-Brittannië en voor meer dan een eeuw lang werd Groot-Brittannië vanuit dit paleis bestuurd

Het gebouw werd in de 77e en de 18e eeuw door de beroemde architect Sir Christopher Wren omgebouwd tot een koninklijke verblijfplaats. In de loop der jaren hebben er de nodige koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen in het paleis gewoond waarvan Prins Charles en Diana wellicht de meest bekendste zijn. Tot haar dood in 1997 heeft Diana, Prinses van Wales in het prachtige gebouw naast Hyde Park gewoond. Ook de beroemde koningin Victoria werd hier in 1819 geboren.

Kensington Palace in Londen

Hoogtepunten van Kensington Palace

Een deel van Kensington Palace is openbaar voor het publiek en kan tegen betaling bezichtigd worden. Sinds 1899, toen op verzoek van koningin Victoria de staatsruimten op haar 80e verjaardag openbaar werden, is het paleis zowel een privéwoning voor de koninklijke familie, als een openbaar museum. De delen van het paleis welke bewoond worden door leden van het koninklijke huis zijn niet toegankelijk voor het normale publiek.

Tijdens een bezoek aan het bijzondere paleis krijg je onder andere de indrukwekkende statievertrekken van de koning en koningin te zien, de oranjerie van Kensington Palace, een uitzonderlijke collectie koninklijke klederdracht, de kunstcollectie van het paleis en de levendige tuin van het paleis.

De statievertrekken van de Koning
De luxueuze staatsappartementen van de koning en koningin, ook wel bekend als de The King’s State Apartments en The Queen’s State Apartments, laten zien hoe luxe de koning en koningin vroeger leefde. In deze ruimtes werden vroeger ook de gasten en genodigden van de koninklijke familie ontvangen.

In de statievertrekken zie je onder andere een aantal indrukwekkende wandtapijten, ornamenten en artefacten van Georgiaanse royalty en een schitterende inrichting. Naast de statige ruimtes vind je hier ook de indrukwekkende koninklijke traphal, beter bekend als de The King’s Grand Staircase.

Hoogtepunt is de Cupola Room, het vertrek waarin Prinses Victoria gedoopt is en wordt omschreven als het “meest weelderig ingerichte vertrek” van het paleis. In deze kamer zie je een aantal unieke werken van architect en schilder William Kent.

Luminous Lace
De Luminous Lace is een indrukwekkende installatie van moderne kunst en bevindt zich in het hart van het paleis. Het kunstwerk bestaat uit maar liefst 4 kilometer aan lichtgevende bedrading en sprankelende Swarovski-kristallen.

Palace Gardens & Sunken Garden
The Sunken Garden is de schitterende tuin van het paleis en staat ook wel bekend als de verzonken tuin. Hier kun je onder andere een wandeling maken over het kronkelpad van Wiggly Walk, lopen over de schaduwrijke Cradle Walk en de levendige exotische planten in de zomermaanden aanschouwen.

De oranjerie bij Kensington Palace
Het Orangery Café in de oranjerie van Kensington Palace heeft één van de beste theeselecties in Londen en is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van de adembenemende omgeving. De traditionele afternoon tea in de prachtige tuin van de oranjerie is een must-do activiteit.

Tentoonstelling Fashion Rules
Sinds 4 juli 2013 kun je de tentoonstelling “Fashion Rules” bezoeken in Kensington Palace. De tentoonstelling omvat onder andere kleding uit de collecties van The Queen, Princess Margaret en Princess Diana en de trouwjurk van konigin Victoria. Daarnaast is er aandacht voor de koninklijke mode die tussen de jaren ’50 tot en met ’90 steeds moderner is geworden.

Toegang tot de Fashion Rules tentoonstelling zit inbegrepen bij het entreeticket van Kensington Palace. Naast de vaste tentoonstelling van Fashion Rules zijn er nog diverse andere wisselende tentoonstellingen in Kensington Palace te bezoeken.

Koninklijke bewoners in Kensington Palace

Kensington Palace is een echte hotspot als het gaat om de Britse royal family. Het paleis is ooit gekocht door koningin Mary maar werd pas echt beroemd toen Prins Charles en Diana er gingen wonen na hun huwelijk. Na de scheiding is Diana er blijven wonen tot aan haar dood. Maar het paleis heeft nog veel meer royals verwelkomt, koningin Victoria is er geboren, prinses Margaret woonde er met haar man en kinderen en ook Prins Harry en Meghan woonde tot begin 2019 op Kensington Palace in het schattige Nottingham Cottage.

Daarnaast zijn de neven van koningin Elizabeth sterk vertegenwoordig op Kensington Palace. Prins en prinses Michael of Kent wonen in apartment 10. Prins Michael is een neef van de koningin en mocht lange tijd op kosten van de koningin in het paleis wonen. Maar daar kwam in 2010 verandering in toen hij en zijn echtgenote gewoon huur moesten gaan betalen en 120.000 pond per jaar aan de koningin moesten overmaken. Prins Edward en Katharine wonen in het Wren House. Prins Edward is vooral bekend als voorzitter van de All England Lawn Tennis and Croquet Club. Prins Richard en Brigitte wonen op Kenginston palace in apartment 1. Richard volbracht lange tijd koninklijke taken, maar is tegenwoordig met pensioen.

Naast alle royals wonen er ook ongeveer 50 andere bewoners in het paleis en de bijgebouwen. Onder andere leden van het leger, huishouding, stafleden en enkele gewone burgers wonen op het beroemde landgoed. Al deze bewoners dienen huur aan de koningin te betalen om te mogen wonen op het landgoed.

Kensington Palace in Londen

William en Kate

Kensington Palace is vandaag de dag het onderkomen van prins William en Kate Middleton en hun kinderen prins George, princes Charlotte en prins Louis. De Duke en Duchess of Cambridge verhuisde in 2013 naar het paleis in Hyde park. Eerst woonde ze in het kleine Nottingham Cottage, maar na de geboorde van hun eerste kind zijn ze tijdelijk verhuisd naar Anmer Hall in Norfolk voor meer privacy.

In 2017 besloten ze om toch weer terug te keren in Londen en verhuisde ze terug naar Kensington Palace. Sindsdien wonen ze in appartement 1A, waar voorheen Princes Margaret woonde. In totaal werd het appartement voor maar liefst 4,5 miljoen pond verbouwd, dat lijkt veel geld maar Apartment 1A telt maar liefst 20 verschillende kamers met elk een panoramisch uitzicht op Hyde Park.

Kensington Palace tickets

Een gedeelte van Kensington Palace is toegankelijk voor het publiek, hiervoor dien je wel een ticket te kopen. Tickets voor volwassenen (16 – 64 jaar) kosten 20,20 euro per persoon, studenten en 65+ betalen 17,40 euro om het paleis te mogen bezoeken. Tickets voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar kosten 10,85 euro en kinderen onder de 5 jaar mogen gratis naar binnen. Speciaal voor families is er een voordelig Family ticket welke toegang geeft voor 1 volwassene en maximaal drie kinderen. Het family ticket kost 40,45 euro per ticket.

Tickets voor Kensington Palace bestel je eenvoudig en snel online via de website van Tiqets of de website van GetYourGuide. Zo vermijd je de wachtrijen aan de kassa en heb je geen last van de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar en bijkomende kosten in verband met een betaling in vreemde valuta.

Klik hier om je tickets online te boeken

Waar ligt Kensington Palace?

Kensington Palace ligt iets ten westen van het centrum van Londen direct naast Hyde Park en in de buurt van het Science Museum, het Natural History Museum en de Royal Albert Hall.

Dankzij de centrale ligging kun je het paleis eenvoudig bereiken met het openbaar vervoer van Londen. Als je met de metro naar Kensington Palace wilt reizen kun je uitstappen bij de metrohalte High Street Kensington (Circle, Piccadilly en District Line) welke op +/- 10 minuten lopen ligt of bij het metrostation van Queensway (Central Line) welke op 12 minuten lopen van het paleis ligt.

Ook kun je uitstappen bij Notting Hill Gate station (Central, District en Circle line) of het metro en treinstation Paddington station Bakerloo, Circle, District en Hammersmith & City Line). Vanaf deze stations is het wel een stuk langer lopen, in ongeveer 20 minuten ben je vanaf het station bij het paleis.

Als je met de bus naar Kensington Palace wilt reizen kun je de buslijnen 70, 94, 148, en 390 pakken en uitstappen bij de halte Bayswater Road. Ook buslijnen 9, 10, 49, 52, 70 en 452 stoppen in de buurt van het paleis, je dient dan uit te stappen bij de halte Kensington High Street. Het is ook mogelijk om met de trein naar Kensington Palace te reizen, hiervoor dien je uit te stappen bij het treinstation van West Brompton of het treinstation Shepherd’s Bush. Vanaf deze stations is het nog +/- 25 minuten lopen naar Kensington Palace.

Openingstijden Kensington Palace

Het Kensington Palace is het hele jaar door geopend voor publiek, met uitzondering van 24 tot 26 december in verband met de kerstdagen. Hou er rekening mee dat op sommige dagen het paleis gesloten kan zijn of eerder sluit in verband met privé evenementen van de Koninklijke familie. Delen van het landgoed zoals The Pavilion of The Orangery kunnen soms tijdelijk gesloten zijn in verband met evenementen of renovaties.

In de zomerperiode, welke loopt van 1 maart tot 31 oktober, is het paleis geopend van 10:00 tot 18:00 uur. De laatste toegang is mogelijk om 17:00 uur. In de winterperiode, welke loopt van 1 november tot 28 februari, is het paleis geopend van 10:00 tot 16:00 uur. De laatste toegang is mogelijk om 15:00 uur.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com