Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

In Greenwich staat het Koninklijk Observatorium van Greenwich (Royal Observatory Greenwich) welke behoort tot één van de belangrijkste observatoria van de wereld. Dit is vooral te danken aan het feit dat hier de nulmeridiaan ligt welke meer dan honderd jaar geleden in 1884 is toegewezen. De meridiaan loopt dwars door het gebouw en wordt duidelijk aangeduid door middel van een metalen strip op de grond, een grasstrook over het naburige plein en sinds 2000 wordt de nullijn ook aangeduid door een krachtige groene laser die over Londen en Essex schijnt waardoor deze in de avonduren vanuit veel locaties in Londen te zien is. Dit is één van de weinige locaties op aarde waar je met één been op het oostelijk halfrond kunt gaan staan en met het andere op het westelijk halfrond.

Het Royal Observatory is een UNESCO werelderfgoedmonument en is een echt must-see locatie in Londen. Niet alleen vanwege de Greenwich Meridian die door het gebouw loopt, maar ook vanwege de omgeving en het museum waar je alles leert over de astronomie. Tijdens je bezoek aan het observatorium kom je alles te weten over de sterren en de astronomie. Ook kom je alles te weten over de baanbrekende uitvindingen van John Harrisons die het lengtegraadprobleem oploste en daarmee de wereld voorgoed veranderden.

Wat je ook niet mag missen is de Great Equatorial Telescope. Dit is de grootste historische telescoop van het Verenigd Koninkrijk en bood astronomen 100 jaar geleden een nieuw perspectief op de wereld. En als je je bezoek goed plant kun je ook de felrode Time Ball vanaf de top van Flamsteed House zien. Deze bal was één van ‘s werelds eerste publieke tijdsignalen en valt iedere dag om klokslag 13:00 uur.

Openingstijden en bereikbaarheid
Het Royal Observatory Greenwich is dagelijks geopend van 10:00 uur in de ochtend tot 17:00 uur in de namiddag. De beste tijd om het observatorium te bezoeken is in de ochtend als het er nog relatief rustig is. De Royal Observatory in Greenwich is te bereiken via de trein vanaf de stations van Greenwich DLR/rail, Cutty Sark DLR, het station Maze Hill of station Blackheath. Vanaf alle stations is het nog wel ruim 15 minuten lopen naar het Greenwich Park. Ook kun je de DLR pakken naar het station Mudchute en dan via de tunnel onder de Theems naar het Greenwich park lopen. Of je kunt naar Greenwich reizen met de cruise over de Theems welke stopt in Greenwich en je de gelegenheid geeft om Greenwich te ontdekken en vervolgens terug te varen met de cruise terug naar het centrum van Londen.

Greenwich Park in Londen

Greenwich Royal Park

Het Royal Observatory Greenwich ligt midden in het Greenwich Royal Park, een prachtig grootst opgezet park van ruim 74 hectares op de heuvels van Greenwich. Het park is een populaire locatie voor onder andere sportteams om te trainen maar ook de lokale bevolking komt hier graag om even tot rust te komen of om te sporten.Vanaf de heuvel waarop ook het observatorium ligt heb je een schitterend uitzicht over Londen waar je onder andere de wijken van Greenwich en de Docklands kunt zien. Ook heb je een goed uitzicht over de wolkenkrabbers aan de Theems en de skyline van Londen.

In het noordelijke deel van dit park ligt het National Maritime Museum en Queen’s House. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 werd het park gebruikt als locatie voor de paardensport wedstrijden en de moderne vijfkamp. In 2006 stond het park volledig in het teken van de wielersport toen het de startplaats was van de wielerronde Ronde van Groot-Brittannië.

Greenwich Park in Londen

Tickets Royal Observatory Greenwich

De tickets voor de Royal Observatory Greenwich kosten 16,50 euro voor volwassenen (16+), de ticketprijs voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar bedraagt 7,15 euro en voor studenten is er een speciaal studententicket van 11 euro per persoon. De tickets voor de Royal Observatory Greenwich zijn eenvoudig vooraf via internet te reserveren via de website van Tiqets.com of via GetYourGuide.

De hiervoor genoemde ticketprijs kan afwijken van de uiteindelijke prijs in verband met de wisselende koers van de pond ten opzichte van de euro. De tickets kun je online veilig en snel betalen via iDeal, PayPal of creditcard en na je bestelling ontvang je de tickets binnen enkele uren op het opgegeven mailadres.

Het ticket geeft toegang tot de Royal Observatory, de nulmeridiaan, Flamsteed House, John Harrisons klokken, Camera Obscura, de Great Equatorial Telescope, het Astronomy Centre, het Altazimuth Pavilion en de galerieën. Ook kun je gratis gebruik maken van de audiogids welke verkrijgbaar is in zeven verschillende talen. Met een ticket krijg je geen toegang tot het Peter Harrison Planetarium.

Combi ticket Royal Observatory Greenwich en de Cutty Sark
Wil je ook het beroemde schip de Cutty Sark bezoeken naast de Royal Observatory Greenwich? Dan is er een voordelig combinatieticket welke je toegang geeft tot beide attracties in Greenwich. De prijs voor het combiticket bedraagt 26,70 euro voor volwassenen, kinderen betalen 12,65 euro voor het combitieticket en de prijs voor studenten bedraagt 17,90 euro. Het combi-ticket is online te koop via de website van Tiqets.com.

Klik hier om je tickets voor het Royal Observatory Greenwich te reserveren

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com