Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Tate Modern museum is één van de belangrijkste musea voor moderne kunst ter wereld en is het nationale museum van Groot-Brittannië voor internationale moderne kunst. Niet alleen de collectie in het museum is spectaculair, ook het gebouw waarin het museum is gevestigd is imposant te noemen. Al met al is Tate Modern een Londense bezienswaardigheid die niet mag ontbreken tijdens je stedentrip in Londen.

Tate Modern is gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale, het imposante Bankside Power Station. Dit gebouw is ontworpen door Giles Gilbert Scott en is in twee delen gebouwd tussen 1947 en 1963. In 1981 ging de centrale dicht en werd het 99 meter hoge gebouw door de architecten Herzog & de Meuron verbouwd tot museum. Het zuidelijke gedeelte van het gebouw werd tot 2006 behouden door de energieleverancier als een transformatorstation. In 2006 werd dit gedeelte overgedragen aan het museum en vervolgens omgetoverd tot een extra gedeelte van het museum.

Tate Modern maakt deel uit van de Tate Gallery, een groep van vier musea in Engeland. Naast Tate Modern bestaat de Tate Gallery uit Tate Britain, Tate Liverpool en Tate St Ives. Daarnaast verleent de Tate Gallery jaarlijks de Turner Prize aan een Britse kunstenaar onder de vijftig jaar.

Het Tate Modern museum in Londen

Collectie van het museum

Het Tate Modern museum bestaat uit vijf verdiepingen welke vol hangen en staan met bijzondere kunstwerken. Op de derde en de vijfde verdieping worden de vaste collecties van het museum tentoongesteld, op de overige verdiepingen zijn er wisselende collectie te bewonderen en vind je een informatie balie, vergaderzalen, een auditorium, een museumwinkel en het restaurant van het museum plus uitkijkpunt.

Vrijwel alle stromingen uit de moderne kunst komen aan bod in het museum waardoor het museum ook voor niet kunstliefhebbers een aanrader is. Zo kun je onder andere een groot aantal kunstwerken bewonderen van beroemde artiesten waaronder Claude Monet, Pablo Picasso, Andy Warhol, Dali, Moore, Giacometti, Kandisnky en Carl André. Verder zijn er tal van werken te bewonderen van minder bekende kunstenaars uit de kunststromingen futurisme, abstract expressionisme, popart, surrealisme en minimal art.

Turbine Hall
Als je het museum binnenkomt loop je direct de indrukwekkende Turbine Hall binnen. In deze immens hoge ruimte is een wisselende tentoonstelling van kunstenaars vanuit de hele wereld te zien. De collectie in de Turbine Hall wisselt ieder half jaar. In het verleden waren er een aantal spraakmakende exposities te zien. Zo liet Louise Bourgeois hier spinnen los, Ai Wei Wei vulde de ruimte met zonnebloemzaadjes, Carsten Holler zette er een gigantische glijbaan in en Olafur Eliasson vulde de hal met zonlicht.

Op 17 juni 2016 heeft Tate Modern het compleet nieuw gebouw van Switch House geopend welke net zoals het hoofdgebouw ontworpen is door de architecten Herzog & de Meuron. Dankzij het Switch House, ook wel bekend als Blavatnik Building, is het museum 60% groter geworden en kan het nog meer kunstwerken laten zien. In dit gedeelte van het museum is vooral hedendaagse kunst te bewonderen.

Uitkijkpunt
Vanaf de bovenste verdieping van het Blavatnik Building heb je een schitterend 360 graden uitzicht over de Theems en de skyline van de stad met o.a. de koepel van de St Paul’s Cathedral. Bij helder weer kun je zelfs Canary Wharf en het Wembley Stadium in de verte zien liggen. Op de bovenste verdieping is ook het restaurant van het museum te vinden waar je kunt lunchen of dineren.

Het Tate Modern museum in Londen bezoeken

Tickets Tate Modern

Wil je het museum voor moderne kunst in Londen gaan bezoeken? Dan hoef je geen tickets te bestellen of te kopen bij de kassa, de entree tot het Tate Modern museum is namelijk gratis. Tate Modern is net zoals o.a. de National Gallery een nationaal museum en alle nationale musea in Londen zijn gratis te bezoeken.

Wel wordt er entree gevraagd voor speciale tentoonstellingen in het museum. Als je Tate member of Tate Patron bent kun je deze speciale tentoonstellingen wel gratis bezoeken. Kinderen onder de 12 jaar mogen de speciale tentoonstellingen ook gratis bezoeken en voor families zijn er speciale kortingstickets beschikbaar.

Gratis rondleiding
Iedere dag worden er gratis rondleidingen met een gids door het museum georganiseerd. De rondleiding door Tate Modern duurt ongeveer 45 minuten en start om 11:00, 12:00, 14:00 en 15:00 uur. Welke kunstwerken er tijdens de rondleiding uitgebreid worden besproken hangt af van de specialisatie van de gids.

Bij binnenkomst in het museum kan het zijn dat je door een veiligheidscontrole moet gaan en hier een aantal minuten in de rij moet wachten. Het is verboden om in het museum te eten of drinken en er gelden regels voor de bagage die je mee naar binnen mee mag nemen. In verband met veiligheid worden tassen groter dan 55 x 40 x 20cm, trolleys en koffers geweigerd in het museum.

Info over het Tate Modern in Londen

Hoe kom ik bij Tate Modern?

Tate Modern ligt aan de oevers van de Theems in het centrum van Londen. Het makkelijkste is om per metro naar Tate Modern te reizen, je kunt uitstappen bij de metrohalte Southwark op de Jubilee Line, vanaf hier is het nog +/- 600 meter lopen naar het museum. Je kunt ook uitstappen bij Blackfriars (District and Circle Line) of bij St. Paul’s (Central Line). Vanaf deze metrohaltes is het tussen de 800 en 1100 meter lopen naar Tate Modern.

Het is ook mogelijk om met de bus naar Tate Modern te reizen. De buslijnen 45, 63 en 100 stoppen op Blackfriars Bridge Road welke vlakbij het museum ligt. Ook kun je buslijn RV1 en 381 nemen en uitstappen op Southwark Street of buslijn 344 om uit te stappen op Southwark Bridge Road.

Direct voor Tate Modern ligt de bijzondere Millenium Bridge, als je vanaf deze brug naar Tate Modern loopt kom je binnen via de noorderingang. Dit is echter niet de mooiste ingang. Het beste kun je de ingang in het westen nemen. Als je vanaf deze ingang naar binnen loopt zie je direct de indrukwekkende turbine hall op de eerste verdieping.

Openingstijden Tate Modern

Tate Modern is dagelijks geopend, met uitzondering van 24 tot 26 december i.v.m. kerst. Van zondag tot donderdag is het museum van 10:00 tot 18:00 uur geopend en op vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur. Meer informatie over het museum is te vinden op de officiële website van het museum.

 

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com