Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Greenwich Park

Greenwich Park is één van de acht Koninklijke Parken van Londen en is aangelegd in 1433. Daarmee is het Greenwich park het oudste koninklijke park van Londen. Het park ligt op een heuvelrand waardoor het park een schitterend vergezicht biedt op een aantal wijken van Londen. Tijdens zonsondergang is het park een populaire bestemming voor toeristen omdat je vanuit het park een schitterend uitzicht hebt op de Docklands, Canary Wharf en Queen’s House.

Het park in de wijk Greenwich staat vol met gebouwen en landschappen die de 17e en 18e -eeuwse Engelse artistieke en wetenschappelijke verworvenheden symboliseren en daarom staat het park sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO waardoor het park zijn unieke karakter zal behouden. Het park telt ongeveer 74 hectares en is lange tijd een hertenkamp en jachtgebied geweest voor koning Hendrik VI voordat het geopend werd voor het publiek.

Bezienswaardigheden Greenwich Park

In en rondom het park zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden waaronder het National Maritime Museum en Queen’s House in het noordelijke gedeelte van het park. Midden in het park, op de top van de heuvel, ligt de Royal Observatory sterrenwacht welke precies midden op de nul meridiaan van Greenwich is gebouwd. Deze nul meridiaan verdeelt het oostelijk en het westelijk halfrond. Een deel van het Royal Observatory is gratis te bezoeken, het andere gedeelte alleen tegen betaling. Meer informatie over de Royal Observatory lees je op deze pagina.

Ranger’s House

In het westelijke deel van het park in Blackheath ligt Ranger’s House. Deze Georgische villa bied onderdak aan de Wernher Kunstcollectie en omvat een kleine 700 kunstwerken waaronder schilderijen van Nederlandse meesters, bronzen, zilveren en ivoren voorwerpen, juwelen en porselein. Deze bijzondere collectie is tussen 1850 en 1912 vergaard door diamant magnaat Sir Julius Wernher.

Queen’s House

In het noordelijke deel van Greenwich Park staat het 17e -eeuwse Queen’s House, een luxe villa welke in opdracht van koning Jacobus I van Denemarken is gebouwd als zomerresidentie voor zijn vrouw, Anna. Doordat architect Inigo Jones net een drie jaar durende rondreis had gemaakt door Italie is Queen’s House in een elegante Italiaanse renaissancestijl gebouwd. Hierdoor wordt het gebouw beschouwd als de eerste Palladiaanse woning in Engeland en is het gebouw één van de belangrijkste gebouwen in de Britse arrchitectuurgeschiedenis.

Vandaag de dag biedt Queen’s House onderdak aan een schilderijen van het National Maritime Museum (scheepvaartmuseum) waaronder een fraaie selectie van marine schilderijen. Het Queen’s House is gratis te bezoeken en is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Van 24 tot 26 december is het Queen’s House gesloten.

De Cutty Sark in Londen

National Maritime Museum

In Greenwich park ligt ook het National Maritime Museum, het grootste
scheepvaartmuseum van Groot Brittannië en wellicht zelfs één van de grootste van heel de wereld. De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 2,4 miljoen items waarvan veel in bruikleen is gegeven aantal van andere musea in Groot-Brittannië.

De collectie van het National Maritime Museum omvat onder andere schilderijen, kaarten, scheepsmodellen, documenten, meetinstrumenten, een bibliotheek met een kleine 100.000 boeken en een portretgalerij. Eén ding hebben alle items van de collectie met elkaar gemeen, ze hebben allemaal met scheepsvaart te maken.

Het museum is gratis te bezoeken, al kan het voorkomen dat er voor bepaalde tentoonstellingen entreegeld betaalt moet worden. Het museum is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur, met uitzondering van 24 tot 26 december in verband met de feestdagen. Kijk voor meer informatie over de Royal Museums in Greenwich op de website https://www.rmg.co.uk/.

Bij het National Maritime Museum ligt aan de kade bij de Theems het enorme schip van Cutty Sark, een oude theeklipper die hier nu permanent ligt in een speciaal droogdok. Meer informatie over de Cutty Sark lees je op deze pagina.

Overige voorzieningen Greenwich Park

Aan de westelijke zijde van het park ligt Ranger’s House welke uitzicht biedt op de weiden van Blackheath. Naast de sterrenwacht ligt een speciaal afgeschermd gedeelte van het park welke gebruikt kan worden als picknickplek en in de zomermaanden wordt dit gedeelte ook veelal gebruikt als podium voor toneel.

In het lagere gedeelte van het park, richting de Theems en vlakbij het station Maze Hill, zijn onder andere een speeltuin, een kindvriendelijk meertje waarop gevaren kan worden en een kruidentuin te vinden. Op het hogere gedeelte van het park vind je onder andere een prachtige bloementuin met een groot rozenperk, ook liggen hier tennisbanen, een muziektent waar concerten kunnen worden gehouden, een cricketveld, enkele resten uit de Romeinse tijd en een oude eik uit de 12e eeuw genaamd de Queen’s Oak welke verwijst naar koningin Elizabeth I.

Ook is er een apart gedeelte van het park welke omsloten is met een hek en waarin een kudde dam- en edelherten rondlopen. In het park kun je meer dan 70 verschillende soorten vogels spotten en ook leven er vossen in het park, al zul je die een stuk minder snel zien vanwege de schuwheid van de beesten. Verder liggen er verdeeld over het gehele park diverse fonteinen en standbeelden waaronder een beeld van Captain Cook, King William IV, General Wolfe en Knife Edge. Ook zijn er diverse gelegenheden in het park te vinden waar je kunt eten en drinken. Het park is dagelijks geopend vanaf zes uur in de ochtend.

Greenwich Park in Londen

Bereikbaarheid Greenwich Park

Vanuit het centrum van Londen is Greenwich Park eenvoudig te bereiken als je de trein pakt of met de boot gaat. De leukste manier om naar Greenwich te reizen is met de boot zodat je onderweg een groot deel van Londen vanaf het water kunt aanschouwen. Je kunt onder andere met de Theems cruise vanuit Westminster naar Greenwich varen of als je ook andere hoogtepunten van Londen wilt bezoeken kun je kiezen voor de hop-on hop-off stadscruise. Opstappen kan onder andere bij de pier bij de London Eye of bij de London Tower.

Je kunt ook kiezen voor de bootbussen van de Thames Clipper welke vertrekken vanaf alle belangrijkste pieren in het centrum van Londen en naar Greenwich varen. Vanaf onder andere de London Bridge Pier, de Tower Pier en de bankside Pier varen er boten naar de overige pieren in Londen waaronder de pier bij Greenwich. Ieder uur vertrekken er meerdere boten en met een dagkaart van 22 euro kun je zo vaak je wilt op- en uitstappen bij alle pieren in Londen. Tickets voor de Thames Clipper zijn eenvoudig online te reserveren via de website van GetYourGuide waarbij je in euro’s kunt betalen.

Als je met de trein naar Greenwich wilt reizen kun je het beste kiezen voor de Docklands Light Railway (DLR). Deze trein zonder bestuurder, een soort van metro dus, rijdt vanuit het centrum van Londen naar Oost en Zuid-Oost Londen. Het DLR station van Cutty Sark ligt het meest in de buurt van de bezienswaardigheden van Greenwich. Of het normale treinstation van Greenwich. Als je met de metro wilt reizen kun je het best afreizen naar het metrostation Bank en hier overstappen op de DLR richting het Cutty Sark DLR station. Iedere 10 minuten vertrekt er een DLR-trein vanuit Greenwich naar het centrum en vanuit Londen centrum naar Greenwich. In het centrum van Londen ligt er onder andere een DLR station bij de Tower of London, het Tower Gateway DLR Station.

Ook met de bus kun je naar Greenwich reizen, de buslijnen 129, 177, 180, 188, 199, 286 en 386 stoppen allemaal in Greenwich town centre.

Tags

Boek je Londen excursies en tickets online

Hotel Londen boeken?

 
Powered bij Booking.com

Dit vind je wellicht ook interessant

Meer Londen tips en bezienswaardigheden